RTX 4060 Mobile ile CachyOS Dual Boot KDE Plasma 6 (Wayland) üzerinde aşırı lag sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Solin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 187

Solin

Gelişen
Herkese merhaba,

RTX 4060 Mobile ekran kartına sahip laptopumda, CachyOS kurulumu sonrası sistemi neredeyse kullanılamaz hale getiren bir lag/takılma sorunu yaşıyorum. Sorunu teşhis edebilmek için kurulum sürecimi ve mevcut durumu aşağıda özetledim.

Kurulum Süreci Deneyimim: ISO'yu boot ederken başlangıçta standart kurulum seçeneğini denedim ancak lag o kadar fazlaydı ki (1-2 FPS gibi) işlem yapmak imkansızdı. Bunun üzerine "nomodeset" seçeneği ile girmeyi denedim; bu modda fare imleci düzeldi ve akıcı hale geldi ancak bu sefer de siyah ekranda kaldım ve arayüze (GUI) ulaşamadım. Sonuç olarak tekrar standart modda, çok zorlanarak kurulumu tamamladım. Kurulum bittikten sonra sorunun düzelmesini umuyordum ancak lag hala devam ediyor.

Mevcut Durum ve Şüphelerim:

• Sisteme şu an nomodeset parametresini ekleyerek girdiğimde lag sorunu tamamen ortadan kalkıyor ancak bu modda GPU tam performansıyla çalışmıyor.
  • Normal açılışta sistem aşırı takılmalar nedeniyle kullanılamıyor.
  • Windows 11 ile Dual Boot bir kurulum kullanıyorum. Windows tarafındaki "Hızlı Başlatma" (Fast Startup) veya güç durumlarının Linux tarafında ekran kartı üzerinde bir çakışma yaratabileceğinden şüpheleniyorum.
  • NVIDIA-smi çıktısında sürücünün (590.48.01) yüklü olduğu görülüyor ancak "No running processes found" uyarısı alıyorum ve GPU durumu "Off" olarak görünüyor.
Sistem Bilgileri:
  • Laptop: HP Victus 16-R0xxx (i5-13500H + RTX 4060 Mobile)
  • Kernel: 6.19.3-2-CachyOS
  • Masaüstü Ortamı: KDE Plasma 6.6.1 (Wayland)
Neofetch Çıktısı:

Plaintext

Host: Victus by HP Gaming Laptop 16-R0xxx
Kernel: 6.19.3-2-CachyOS
DE: KDE Plasma 6.6.1
WM: KWin (Wayland)
CPU: 13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-13500H (16)
GPU 1: NVIDIA GeForce RTX 4060 Max-Q / Mobile
GPU 2: Intel Iris Xe Graphics
Memory: 2.53 GiB / 13.34 GiB

NVIDIA-smi Çıktısı:

Plaintext

+-----------------------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 590.48.01 Driver Version: 590.48.01 CUDA Version: 13.1 |
|-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
| GPU Name Persistence-M | Bus-ID Disp. A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap | Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
|=========================================+========================+======================|
| 0 NVIDIA GeForce RTX 4060...Off | 00000000:01:00.0 Off | N/A |
| N/A 45C P0 590W / 90W | 2MiB / 8188MiB | 12% Default |
+-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
| Processes: |
| No running processes found |
+-----------------------------------------------------------------------------------------+

Sistemi pacman -Syu ile güncelledim. Bu durumun NVIDIA 590xx sürücüleri ile Wayland arasındaki bir yapılandırma hatasından mı anlayamadım. Amacım Hyprland'ı temiz kurmak (peki o zaman neden KDE kurdun diye bir soru alacağım, bunun cevabı sistemde en sorunsuz KDE çalıştığı için sistemin sorunlarını düzelince kuracağım). Hibrit grafikleri düzgün bir şekilde nasıl aktif edebilirim ve bu lag sorununu nasıl çözebilirim?

Yardımlarınız için teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle boot parametrelerinden nomodeset'ı kaldırın. Ardından bir de linux-cachyos-nvidia paketinin yüklü olup olmadığını kontrol edin ve Fast Startup'u ne olur ne olmaz kapatın.

Öncelikle boot parametrelerinden nomodeset'ı kaldırın. Ardından bir de linux-cachyos-nvidia paketinin yüklü olup olmadığını kontrol edin ve Fast Startup'u ne olur ne olmaz kapatın.
Local/linux-cachyos-nvidia-open 6.19.3-2
nvidia open modules of 590.48.01 driver for the linux-cachyos kernel

X11 oturumunda sistemi başlatmayı denediniz mi?
Wayland default olarak geldiği için var ama x11 yok sorunun x11 veya işletim sisteminden kaynaklı olduğunu düşünmuyorum daha önce linux mint arch linux denedim hepsinde aynı sonucu aldım sürücüler kurulu hiç bir sorun yok ama nomodeset parametresi olmadan girdiğimde aşırı lag var mouse hareket etmiyor uygulamalar açılmıyor hibrit gpu dan kaynalı olduğunu düşünüyorum ama sistemi Nvidia kullanmaya zorluyorum yinede çözülmüyor en son bios tan kapatacam ama bios ile uğraşmaktan korkuyorum hayatım boyunca hep sanal makine kullandığından linuxta böyle bir sorun yaşayacağımı bilmiyordum hazırım sandım ama yanılmışım daha yolun başında bile değilmişim. Bu arada cachyos Forum da yazdım arch linux forumda yazdım bildiğim bütün forumlarda yazdım ama sorun nerden kaynaklanıyor onu bile bulamadım.

Emin ol sorunun Wayland'de olması çok muhtemel, hala daha NVIDIA ekran kartlarıyla stabil bir performans gösterdiğini söylemek zor.
Bash:
sudo pacman -S plasma-x11-session xorg-server xorg-xinit
Üstte paylaştığım kod ile X11'i indirip ardından kilit ekranında oturumu X11 ile başlatıp ne oluyor diye bir bakın.

Sorunun ne olduğunu bulmak çok kolay değil. Ama muhtemelen bazı yeni NVIDIA sürücüleriyle ve Wayland kullanımı sırasında benzer sorunlar raporlanmış. Benim ayrıca eklemek istediklerim ise çok yeni bir Linux çekirdeği kullanan bir dağıtımı kullanıyorsunuz. Bununla beraber çok daha yeni bir KDE sürümü kullanıyorsunuz. Bu ikisiyle beraber NVIDIA sürücü sorunları oldukça karmaşık hale getirebilir. Tavsiyem her şeyin en yenisini kullanmak konusunda çok da zorlamayın. Ben an itibarıyla 6.17 kernel, 6.5. 2 KDE ve 580. 126.09 kullanıyorum.

Sistem acildiktan sonra bir sudo dmesg komutunu girip ciktisini atabilirmisin? Ayrica bir de lspci -k ciktisi gonderirsen bakariz.

Arkadaşlar cevap vermediğin için kusura balmayın uzun uğraşlar sonunda HP ile iletişime geçip sorunu çözdüm üst seviye laptoplarda ekran kartı fazla güç tüketiğinden pil hemen bitmesin diye basit arayüzlerde işlemcinin garfik kartı kullanılır Linux bunu windows kadar başarılı yapamıyor olmasından kaynaklanıyor sorunu çözmek için linux u ekran kartına zorlamak çözüm değil yapılması gereken bios tan hibrit garfik modunu kapatmak bu sayede linux ekran kartını kullanmaktan başka seçeneği kalmıyor ve lag sorunu çözülüyor ve aynı zamanda kurum esnasındaki lag ve nomodeset sorunlarıda ortadan kalkıyor bu bütün linux dağıtımlarında böyle sadece cacyos e özel bir durum değil ben linux mint , arch linux , debian linux , kali linux denedim hepsinde aynı oldu sadece kali daha bozuktu ekran kartı sürücüsü bakımından en kötüsü kali idi sürücüleri kontrol ettiğimde diğer debian dağıtımlarından farklı olarak sürücü yoktu o an bilgisayar ekranı ile bakışmalarım bana hayatı sorgulattı sürücüleri kurmak istedim ve kali repolarında bilin ne yoktu işte o an kali nin neden sanal makinadan öteye gidemediğini çok iyi anladım .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…