Şişman Adam 108

Kategori Yetkilisi
Hukuk Moderatörü
Makaleler
5
Yer
Ankara

Giriş

Genellikle karşıma DLSS 5 performansıyla ilgili RTX 5070 Ti, RTX 5080 ve elbette RTX 5090 performans videoları çıkıyor. DLSS 5'in yaşattığı performans kaybı sebebiyle genellikle üst seviye kartlara ait testlerin çoğunlukta olması elbette normal.

Normalde oyun bilgisayarı olarak RTX 5070'li bir sistemim var. Ancak bu resmi olmayan DLSS 5 modunun RTX 2000/3000/4000 serisinde de çalıştırıldığı söylendiği için, elimde fazladan RTX 4060'lı bir sistem de olduğu için farklı bir içerik üretmek adına RTX 4060'ın DLSS 5 performansını göstermek istedim.

Nasılsa RTX 5070'in DLSS 5 performansı fena sayılmaz, RTX 4060'ın performansı bence daha ilgi çekici. :)

Sistem Bilgisi

Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
İşlemci: Ryzen 5 5600 (Manuel PBO, +200 MHz, undervolt)
Ekran Kartı: Galax RTX 4060 (Bilinçli şekilde herhangi bir overclock ve undervolt işlemi uygulamadım. Bu şekilde sonuçları görmek istedim.)
RAM: Adata XPG Spectrix D50 RGB 32 GB (2x16) 4133 MHz DDR4 CL19 (RAM'leri fiilen 3733 MT/s CL16 1:1 modda ve manuel overclock yapılmış haliyle kullanıyorum. Bu şekilde daha performanslı)
PSU: Simplicity HPG-600ST-T12S 600W
NVIDIA sürücü sürümü: 616.56
DLSS 5 Swapper Sürümü: v2.2.6

NVIDIA sürücü sürümü hakkında: GitHub'taki DLSS 5 Swapper'ın v2.2.6 sürümünün notlarında NVIDIA'nın 616.56'dan sonraki sürücülerinde "neural pass" çalışmadığına dair bir bilgilendirme yapılmış. Yani sanırım şu an için 616.56 ve önceki sürümlerde daha sağlıklı çalışıyor. Bu sebeple sürücü sürümünü bilerek 616.56 olarak kullandım.

Ekran görüntüsü 2026-09-12 213051.webp

The Last of Us Part II - 2K Çözünürlük

Ben normalde RTX 4060 ile 4K çözünürlükte, ultra ayarlarda, DLSS Ultra Performans modunda ve Frame Generation açık olacak şekilde gayet keyifli oynayabiliyorum. Ancak bu söylediğim senaryoda DLSS 5'i aktif edince maalesef ortalama 15 FPS gibi bir oynanamayacak bir performans verdiği için çözünürlüğü 2K'ya düşürerek yaptım. Ancak yine de Ultra Performans moduyla değil de Dengeli modda kayıt almak istedim.

Grafik ayarları ultra.

Video:

The Last of Us Part II - 1080p Çözünürlük

Burada bir şey belirtmek istiyorum. 2K çözünürlükte bana göre oynanabilir bir performans verince 1080p çözünürlük testini yaparken bilerek herhangi bir çözünürlük yükseltme teknolojisi kullanmak istememiştim. Bu noktada bir şey fark ettim:
  • Kenar yumuşatma TAA olduğu zaman DLSS 5 çalışmıyor.
  • Kenar yumuşatma DLAA olduğu zaman DLSS 5 çalışıyor.
Bu oyuna özel bir durum mu bilmiyorum. Videoda fark ettiğim bu detayı göstermeye çalıştım.

Grafikler ayarları ultra.

Video:

Sonuç

Kimseyle DLSS 5 ile ilgili şahsen bir tartışma yapmak istemiyorum, bu amaçla hazırlamadım bu konuyu. DLSS 5 ile ilgili eleştirileri çokça görüyorum, ancak benim için çok keyifli bir teknoloji ve ben beğeniyorum. Bu teknolojinin daha da geliştirilmesini, daha iyi optimize edilmesini de heyecanla bekliyorum. Birçok oyunu DLSS 5 ile yeniden oynayabilirim, benim için çok keyifli olacak.

Ayrıca RTX 4060'ın ve 8 GB VRAM'in 1080p çözünürlük için daha uygun olduğunu da biliyorum. Ancak ben bu kartla 4K'da DLSS Ultra Peformans modunda ve Frame Generation açık şekilde aldığım performansı ve oyun deneyimini beğendiğim için, bana göre keyifle oynanılabilir olduğu için DLSS 5'i 2K çözünürlükte de denemek istedim. Amacım kimseyle RTX 4060'ın 2K performansını tartışmak değil.

Neticede ben bu teknolojiyi çok beğendim ve RTX 4060'la bile olsa 2K çözünürlükte ve ultra grafik ayarlarında keyifle oynayabilirim. :)

Başka oyun denediğim zaman konuyu güncelleyeceğim. Mesela fırsat bulduğumda Cyberpunk 2077 denemesi yapacağım.

Giriş

Genellikle karşıma DLSS 5 performansıyla ilgili RTX 5070 Ti, RTX 5080 ve elbette RTX 5090 performans videoları çıkıyor. DLSS 5'in yaşattığı performans kaybı sebebiyle genellikle üst seviye kartlara ait testlerin çoğunlukta olması elbette normal.

Normalde oyun bilgisayarı olarak RTX 5070'li bir sistemim var. Ancak bu resmi olmayan DLSS 5 modunun RTX 2000/3000/4000 serisinde de çalıştırıldığı söylendiği için, elimde fazladan RTX 4060'lı bir sistem de olduğu için farklı bir içerik üretmek adına RTX 4060'ın DLSS 5 performansını göstermek istedim.

Nasılsa RTX 5070'in DLSS 5 performansı fena sayılmaz, RTX 4060'ın performansı bence daha ilgi çekici. :)

Sistem Bilgisi

Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
İşlemci: Ryzen 5 5600 (Manuel PBO, +200 MHz, undervolt)
Ekran Kartı: Galax RTX 4060 (Bilinçli şekilde herhangi bir overclock ve undervolt işlemi uygulamadım. Bu şekilde sonuçları görmek istedim.)
RAM: Adata XPG Spectrix D50 RGB 32 GB (2x16) 4133 MHz DDR4 CL19 (RAM'leri fiilen 3733 MT/s CL16 1:1 modda ve manuel overclock yapılmış haliyle kullanıyorum. Bu şekilde daha performanslı)
PSU: Simplicity HPG-600ST-T12S 600W
NVIDIA sürücü sürümü: 616.56
DLSS 5 Swapper Sürümü: v2.2.6

NVIDIA sürücü sürümü hakkında: GitHub'taki DLSS 5 Swapper'ın v2.2.6 sürümünün notlarında NVIDIA'nın 616.56'dan sonraki sürücülerinde "neural Pass" çalışmadığına dair bir bilgilendirme yapılmış. Yani sanırım şu an için 616.56 ve önceki sürümlerde daha sağlıklı çalışıyor. Bu sebeple sürücü sürümünü bilerek 616.56 olarak kullandım.

Eki Görüntüle 279955

The Last of Us Part I'i - 2K Çözünürlük

Ben normalde RTX 4060 ile 4K çözünürlükte, Ultra ayarlarda, DLSS Ultra Performans modunda ve Frame Generation açık olacak şekilde gayet keyifli oynayabiliyorum. Ancak bu söylediğim senaryoda DLSS 5'i aktif edince maalesef ortalama 15 FPS gibi bir oynanamayacak bir performans verdiği için çözünürlüğü 2K'ye düşürerek yaptım. Ancak yine de Ultra Performans moduyla değil de Dengeli modda kayıt almak istedim.

Grafik ayarları Ultra.

Video:

The Last of Us Part I'i - 1080p Çözünürlük

Burada bir şey belirtmek istiyorum. 2K çözünürlükte bana göre oynanabilir bir performans verince 1080p çözünürlük testini yaparken bilerek herhangi bir çözünürlük yükseltme teknolojisi kullanmak istememiştim. Bu noktada bir şey fark ettim:
  • Kenar yumuşatma TAA olduğu zaman DLSS 5 çalışmıyor.
  • Kenar yumuşatma DLAA olduğu zaman DLSS 5 çalışıyor.
Bu oyuna özel bir durum mu bilmiyorum. Videoda fark ettiğim bu detayı göstermeye çalıştım.

Grafikler ayarları Ultra.

Video:

Sonuç

Kimseyle DLSS 5 ile ilgili şahsen bir tartışma yapmak istemiyorum, bu amaçla hazırlamadım bu konuyu. DLSS 5 ile ilgili eleştirileri çokça görüyorum, ancak benim için çok keyifli bir teknoloji ve ben beğeniyorum. Bu teknolojinin daha da geliştirilmesini, daha iyi optimize edilmesini de heyecanla bekliyorum. Birçok oyunu DLSS 5 ile yeniden oynayabilirim, benim için çok keyifli olacak.

Ayrıca RTX 4060'ın ve 8 GB VRAM'in 1080p çözünürlük için daha uygun olduğunu da biliyorum. Ancak ben bu kartla 4K'da DLSS Ultra Peformans modunda ve Frame Generation açık şekilde aldığım performansı ve oyun deneyimini beğendiğim için, bana göre keyifle oynanılabilir olduğu için DLSS 5'i 2K çözünürlükte de denemek istedim. Amacım kimseyle RTX 4060'ın 2K performansını tartışmak değil.

Neticede ben bu teknolojiyi çok beğendim ve RTX 4060'la bile olsa 2K çözünürlükte ve Ultra grafik ayarlarında keyifle oynayabilirim. :)

Başka oyun denediğim zaman konuyu güncelleyeceğim. Mesela fırsat bulduğumda Cyberpunk 2077 denemesi yapacağım.

Elinize sağlık hocam iyi bir içerik olmuş. Fırsaf bulursaniz Expedition33'te denerseniz iyi olurdu bu yakınlarda tekrar başlıyıcam belki DLSS5le oynarım

Yaptığın iş çok güzel ve örnek verilesi.

Eski mid-tier sistem sahipleri için altın niteliğinde.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Şişman Adam Optiscaler ile DLSS öncesi yaptın değil mi?
Burada kastettiğiniz şeyi tam anlayamadım açıkçası. GitHub'tan DLSS 5 Swapper'ın v2.2.6 sürümünü indirdim. TLOU Part 2'ye DLSS 5 kur butonuyla kurulum yaptım. Devamında da oyunu çalıştırdım. Videolarda oyun ayarlarını da gösterdim. Bir de overlay üzerinde fazla bir şey kurcalamadım.

Yahu ne istiyorsan söyle CP 2077 yapayım sana. 5080 kaç paralık kaldırırsa artık :p
Cyberpunk 2077 var bende de. Vakit ayarlayınca onu da deneyeceğim.

RTX 5080'le oynamak kolay. Zor olan RTX 4060'la idare edebilmek. Bence hala canavar gibi kerata. :) RTX 5070'le bile denemedim henüz, o kadar seviyorum bu keratayı. :)

Enable neural rendering - Apply Before Super Resolution - Apply the model seçilecek. Generate before SR kötü görüntü veriyor. Oyun içinden DLSS perf-balanced-quality seçersin FG/MFG içinden açarsın.

Link burası @Şişman Adam

1789241963915.webp

Burada kastettiğiniz şeyi tam anlayamadım açıkçası. GitHub'tan DLSS 5 Swapper'ın v2.2.6 sürümünü indirdim. The Last of Us Part II'ye DLSS 5 kur butonuyla kurulum yaptım. Devamında da oyunu çalıştırdım. Videolarda oyun ayarlarını da gösterdim. Bir de overlay üzerinde fazla bir şey kurcalamadım.

Cyberpunk 2077 var bende de. Vakit ayarlayınca onu da deneyeceğim.

RTX 5080'le oynamak kolay. Zor olan RTX 4060'la idare edebilmek. Bence hala canavar gibi kerata. :) RTX 5070'le bile denemedim henüz, o kadar seviyorum bu keratayı. :)

Ben sende son sistem var zannediyordum, ondan.

Şimdiki yaptığın iş tamamen ülke düzeyinde ortalamaya yönelik güzellikler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaptığın iş çok güzel ve örnek verilesi.

Eski mid-tier sistem sahipleri için altın niteliğinde .
Teşekkür ederim. Aslında bunu amaçlayarak da yapmak istedim. Mesela merakımdan RTX 5050 de satın almıştım. RTX 4060'ın MFG'li hali. Onu da paylaşmak istiyorum insanlarla. Ekonominin böyle olduğu bir dönemde bütçeleri zorlayıp daha üst seviye kart almak zorunda hissetmesinler insanlar, bu tarz kartlarla da keyifli deneyim yaşanabildiğini görsünler istiyorum.