Kharov

Uzman
Yer
Pripyat
Artık Windows'un saçma hatalarından usandığım için Linux'a geçmek istiyorum ama daha önce hiç Linux kullanmadım. Benim için önemli şeylerden birisi performans ve stabilite diyebilirim, biliyorum Windows kadar performans alamayacağım fakat pek sorun değil, görmezden gelmeye çalışırım, yeter ki stabil bir şekilde iyi performans verebilsin. Terminalden kod yazmayı vs. pek dert etmiyorum, ne kadar zordur bilmiyorum fakat bir şekilde öğrenirim, gerekli ayarlamaları yaparım ama her şeyi terminal üzerinden yapmak da istemiyorum haliyle. Yani kullanıcı dostu ama gerektiğinde detaylara müdahale edebileceğim bir dağıtım arıyorum.

Yanlış değilsem Linux dağıtımları şu anda AMD ekran kartları ile daha iyi performans gösteriyor, bu yüzden aradığım şey biraz daha NVIDIA uyumlu olması. Ekran kartım RTX 4070 Super.

Deneyimleriniz, önerileriniz veya NVIDIA kullanıcısı olup memnun kaldığınız dağıtımlar varsa paylaşabilir misiniz?

İyi Sosyaller.

Şu an linux kullanmıyorum ama daha önce birkaç linux sürümü kullandım. Nvidia sürücülerini terminalden indirmen gerekiyor, (kodları şuan hatırlamıyorum ne yazık ki) kullandığın dağıtıma göre sürücü yöneticisinden de indirebilirsin. Fakat windowstaki nvdia uygulaması linux için yok, daha basit bir uygulama var.

Şu an Linux kullanmıyorum ama daha önce birkaç Linux sürümü kullandım. NVIDIA sürücülerini terminalden indirmen gerekiyor, (kodları şu an hatırlamıyorum ne yazık ki) kullandığın dağıtıma göre sürücü yöneticisinden de indirebilirsin. Fakat Windows'taki NVIDIA uygulaması Linux için yok, daha basit bir uygulama var.

Zaten NVIDIA App vs. kullanmıyorum, gereksiz görmekteyim, bu sebeple benim için sorun değil. Yeter ki isteğime uygun bir dağıtım bulayım, gerisini bir şekilde halledebilirim umarım.

Zaten NVIDIA App vs. kullanmıyorum, gereksiz görmekteyim, bu sebeple benim için sorun değil. Yeter ki isteğime uygun bir dağıtım bulayım, gerisini bir şekilde halledebilirim umarım.
Fedora Plasma'yı önerebilirim, KDE Neon'da iyidir, Değişik bir arayüz istersen Linux Mint var arayüzü tatlı. Çoğu dağıtımda performans sorunu yaşamazsın zaten

Farkları nelerdir? Bana kısaca açıklayabilir misiniz acaba? Bilgim olmadığı için soruyorum.
KDE Neon'da yine Ubuntu tabanlı ama bizzat KDE geliştiricileri tarafından geliştiriliyor. Ubuntu tabanlı dağıtımların desteği gayet geniş kullanabilirsiniz.

Farkları nelerdir? Bana kısaca açıklayabilir misiniz acaba? Bilgim olmadığı için soruyorum.
Ubuntu ve Ubuntu tabanlı bazı dağıtımlar başlangıç için daha kolay. Mesela bir problemle karşılaştın, webte Kde Neon'la ilgili sonuç çıkmazsa Ubuntu çözümlerini uygulayabiliyorsun. Bu yüzden Kde Neon'u tavsiye ediyorum. Ubuntu önermememin sebebi Ubuntu Snap kullanıyor bu da performansı kötü etkiliyor.

Ama asla Arch Linux ile başlamayın.