RTX 4080 Super kartta Overclock krizi: Kim sorumlu?

Ya çok pimpirikli ya da işin içinde başka bir iş var, kendi kabahat işlemiş belli ki. Masum olduğunu çok düşünmüyorum. Kullanıcı hatalık bir durum olmamalı böyle bir durumda ama taşıma kaynaklı veri yolu hasarı sonrası çip arızaya düşerse ona firma karışmayabilir, ona bir şey diyemiyorum. Kart incelenmesi lazım, ama eğer ki karta OC yapılmış kullanıcı hatası denmişse o külliyen yalan. Deneyimsiz elemanları yetkili servise oturturlarsa böyle sonuçlar doğuyor. Kullanıcı da sinirlenip verin kardeşim kartımı diyebiliyor.

Sherlock gelse bu davayı çözemez, veri yolu hasarı görülür, çip ona bağlı arızaya gidilmiş diye düşünülürse mesela, kart da hiç açılmamışsa işlem görmemişse yetkili servis öncesi, taşıma kaynaklı olduğu düşünülür. Sıvı temasına bağlı kısa devre falan yoksa.

Yetkili servislerde kalifiye elemanlar yok, öyle ki OC'a bağlı çip arızaya düşmüş, kullanıcı hatası diyebiliyor bu elemanlar.

Artık orasıda beni bağlamaz benim alanım çok farklı bir de bu garanti için gelen ürünleri inceleyen teknisyenler bizim firmada en az 20 senelik tecrübe istiyor referans ile beraber kartı alabiliyorsanız alın adamdan vermiyor incelemeye gitsin biz bakmayalım diyoruz onu da kabul etmiyor VRAM'leri satar herhalde veya iş görecek parçaları.

Yetkili servisten OC'a bağlı çip arızaya düşmüş raporu tam olarak nasıl çıkmış, buna kim karar vermiş, asıl merak konusu o aslında. Tebrik etmek lazım. Kart zaten öncesinde açıldıysa garanti dışı kalıyor, kartı açmadan da bunu başarmak çok zor.

Güvenlik etiketi yetkili servis tarafından söküldüğü zaman bilgi verilir onun yerine özel bir garanti makbuzu kesilir ürünün değer kaybına uğramaması ve garanti dışı kalmaması için.

Güvenlik etiketi yetkili servis tarafından söküldüğü zaman bilgi verilir onun yerine özel bir garanti makbuzu kesilir ürünün değer kaybına uğramaması ve garanti dışı kalmaması için.
Orası öyle, şu an sonuç itibariyle bu kart OC sonrası çip arızaya düştü şeklinde tespit edildi yetkili servisten anladığım kadarıyla, yanlış anlamadıysam. Bu başlı başına bir soru işareti eğer öyleyse.

Kısaca o ekran kartına 69 bin lira para ödedi taşırken bir şey oldu veya kendisi VBIOS değiştirdi overclock atmaya çalıştı ya da mining için kullanacaktı ben artık o kadarını bilemem ama şu konuda yanılmıyorum bu karta bu kadar para ödeyip verin benim kartımı ben gideceğim demesinden belliydi zaten bir şeyleri sakladığı senlik bir sorun yoksa zaten değişir bu kadar basit.

Sizlik bir durum yok bu anlatılanlarda, kullanıcının sorumluluğunda, ama başlı başına ilginç bir vaka. Eşi benzerine nadir rastlanır. Sorunsuz sistemin bu hale gelmesi, aklıma gelen tek şey taşıma sonrası bu tarz sıkıntıların olabilmesi eğer bilinçsiz biriyse. Bilinçli bir adamsa dediğim overclock işlerine girecekse zaten tüm sistemi kendi toplardı, TR'de bunu kim biliyor da yapıyor. Bir elin parmağı kadardır zaten. Alınan her parça altından değerli, erişim zor. Avrupa'da olsa adam çoktan bu kasayı çöpe atıp, senden gelip yenisini almıştı.

Yetkili servis tarafında da sorun var, kullanıcıda da sorun var. Kullanıcı çok masum değil ama bu işlerle uğraşan adam niye kendi sistemini kendi toplamaz, o da büyük bir soru işareti.

İhtimal olarak girildi kesin tanıya varılmadı ama tecrübe şaşmaz.

YT benzeri yerlerde overclock hakkında çok yanlış söylemler var belki onlara aldandı bir şeyler denedi sonuç bu veya madencilik için ekstrem overclock yapıyorlar VBIOS değişiyor zaten gerçekten çok garip bir olay.

Empati kur senin kartında böyle bir sorun olsa sen ne dersin incelensin rapor oluşturulur sana verilir senlik bir sorun yoksa ürün kusurlu denir değişim yapılır veya sistemdeki bir parçaya zarar verirse zararın karşılanır ama kartı incelerken toplayın verin gideceğim demesi 10 20 voltaj lafını kaçırması aslında konuyu kısaca özetliyor.

Muhtemel. Ama bunu yetkili servis kesin kanıya varıp da kullanıcı hatası, çip arızaya düşmüş diyemez. Kart serviste bir süre kalır, sıvı teması vesaire bulunursa belki kullanıcı hatası der garanti dışı kalır. Veri yolu arızası görünür, taşımaya bağlı denir vesaire. Direkt çipin kendisi arızaya düşmez çalışan kartta. Elektriksel bir hadise olması lazım, DP kablosu bile geri beslemeyle çip yakıyor saçma sapan olaylar var case report olarak bakarsan. Eski kablolarda böyle bir risk vardı dediğim pinden dolayı. Yeni DP kablolarında yok bu sorun.

VBIOS vesaire değişmeden zor, VRM'lere gereksiz yük bindirmiş olabilir her şey mümkün, başka kartın BIOS'u %100 uyacak diye bir şey yok, faz beslemeleri değişiyor, ama farklı kart VBIOS yazsa bile genelde sıkıntı olmaz, 3 fanlı modelse fanlardan biri dönmez. VRM'ler çoğu zaman besler kartı yani, power limit %140 falan dayıyorsun Gigabyte BIOS'larında mesela. Çipi arızaya ne götürdü bilemeyiz ama direkt servisten kartı geri talep etmesi bir soru işareti zaten, madem kullanıcı hatası yok bırak adamlar incelesin.

Alıp giderse kendi kaybeder. Kullanıcı masum değil bu senaryoda. Ama yetkili serviste de soru işaretleri yok değil.

Evet dedikleriniz doğru madem senden kaynaklı bir sorun yok bırak da herkes işini yapsın gelip kartı talep edip incelemeyi bozarsan kimse uğraşmaz ne olduğu zaten soru işareti ama kendisinden kaynaklı bir problem olduğu davranışlarından bariz sen bu karta 3 aylık asgari ücret parası vermişsin hiç mi kıymeti yok senin için.

Benim de kulaklık mikrofonu arızalandı benden kaynaklanmayan cızırtı yapıyordu ses hep parazitli gidiyordu karşıya garantiye gönderdim akşam beni aradılar kulaklık fabrika çıkışlı hatalı üretimden kaynaklı bir sorun oluşmuş biz tamir etmiyoruz kulaklığı sıfır ürün ile değişimini sağlıyoruz dediler kabul ettim 2 gün sonra kulaklık geldi sıfır ürün. Kullanmaya başladım yanında özür hediyesi göndermişler +1 yıl uzatılmış garanti ve Steam için 300 TL değerinde kod vardı.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…