Teknolojilere güvendiler tabii ki. Önceden bak herkes GTA 5 için ölüyordu nerdeyse her bilgisayar GTA 5 açıyordu. Veya şuanda 1060-1070 ile RDR 2 oynarsın. Neden çünkü optimize. Optimizasyon yaparlarsa süreç uzayacak. Çünkü zaten konsollar zor kısım konsollara optimize ediyolar sonra da PC zaten daha güçlü ve tonla teknoloji var diyip yarıda bırakıyorlar.

Önceden çıkan oyunları hesap makinesinde oynanırdı. Çünkü o zaman oyunları her sisteme uygun optimize yapmak bizim görevimizdir iken şimdiki görüş ise biz oyunumuzu yaparız sistemini güncel tutmak oyuncunun görevidir anlayışı sahip.
Sistemi güncel tutma olayı 2000-3000 serisinde bitti, bunlarınki ayrı bir olay. Piyasanın en hayvan kartları uydurmasyon çözünürlük ve kare ayarını kapattığın anda bırak 60'ı 30 FPS altına iniyor. Kendi DLSS tanıtım grafiklerine bakın (ki üretici grafiği daima biraz şişiktir), 9800X3D ve 5090, yani paranın alabileceği en iyi oyun sistemi, günümüz fiyatıyla en azından 250-300 tutacak bir sistem kombinasyonu. Hatta RAM'i benim işlemcimden pahalı, anakart+RAM'i sistemimle aynı fiyatta ki 7900XT var sistemimde siz düşünün. Bu manyak hayal seviyesi sistemin bile cart curtu kapattığında RT/PT ile 100 FPS'i geçtiği oyun yok. 250-450 FPS reklamı yapıyorlar, native çözünürlüğünü FHD'ye indirip frame başına 3 tane uydurma ekleyerek o da. Anlayışları biz oyunu yapalım, açabildiklerine şükretsinler, optimizasyona ayıracağımız kaynağı da ekran kartı üreticisi ile cepleyelim oldu işin kısası.

Bir de eskiden CD vardı oyunun tam çıkması gerekirdi. Çünkü oyunu düzeltme gibi bir lüksün yok. Ayrıca artık bir testerız biz hatayı yaşıyoruz düzeltilecek diye rapor gönderiyoruz. Test kısmı da ölmüş.

Ben şunu düşünüyorum yani. Normalde NVIDIA saf performans olarak bir sonraki kartlara hep 15+20 FPS'lik artışlar yapardı. Tabii kart ne kadar güçlü ise saf güç o kadar artıyor ama orta ve alt segmentte bu saf güç FPS farkı daha az oluyor hali ile. Şimdi adamlar DLSS 4 ile 3X vadediyor 3 katı yani. Buradan bile aslında işlerin ne kadar algı olduğunu anlayabiliyorsun. Normalde kartlara saf güç olarak az koyan firma bir teknoloji ile +80-90 FPS verdiriyorsa illa bir şeylerde eksiklik vardır bence. Bu ister gecikme olsun ister başka bir şey.

Çıkınca çevremde alan olursa ya da internet cafelerde test etmek istiyorum nasıl olduğunu.

Ben şunu düşünüyorum yani. Normalde NVIDIA saf performans olarak bir sonraki kartlara hep 15+20 FPS'lik artışlar yapardı. Tabii kart ne kadar güçlü ise saf güç o kadar artıyor ama orta ve alt segmentte bu saf güç FPS farkı daha az oluyor hali ile. Şimdi adamlar DLSS 4 ile 3X vadediyor 3 katı yani. Buradan bile aslında işlerin ne kadar algı olduğunu anlayabiliyorsun. Normalden kartlara saf güç olarak az koyan firma bir teknoloji ile +80-90 FPS verdiriyorsa illa bir şeylerde eksik vardır bence. Bu ister gecikme olsun ister başka bir şey.
Oyun sektörünü nasıl yücelttiyse çöküşü de Nvidia hazırlıyor. Sistem gereksinimlerinden dolayı bazı oyunlar az satacak (örnek Indiana Jones) bu da sektörün orta derece firmaların işini zorlaştıracak.

@ege0,

Sürekli böyle olmaya devam ederse zaten bir zamandan sonra insanlar almamaya başlar. Ubisoft mesela. Yıllarca hem benzer hem bozuk oyunlar yaptı Star Wars satılmadı fazla ve neredeyse batmaya kadar yaklaşmıştı.

Kendileri yapıp kendileri oynarlar böyle devam ederse.

@ege0,

Sürekli böyle olmaya devam ederse zaten bir zamandan sonra insanlar almamaya başlar. Ubisoft mesela. Yıllarca hem benzer hem bozuk oyunlar yaptı Star Wars satılmadı fazla ve neredeyse batmaya kadar yaklaşmıştı.

Kendileri yapıp kendileri oynarlar böyle devam ederse.
AC Shadows kötü satarsa hissedarlar hesap soracak sonun başlangıcı. Hissedarlar hesap sorarsa da mis gibi Cyberpunk vakası yaşarız.

NVIDIA Blackwell mimarisiyle desteklenen yeni GeForce RTX 50 Serisi GPU'ların yanı sıra NVIDIA, küçük sinir ağlarını programlanabilir gölgelendiricilere getiren ve grafik inovasyonunda yeni bir çağ başlatan RTX Sinir Gölgelendiricilerini tanıtıyor. Sinir gölgelendirmenin uygulamaları, parlaklık önbelleğe alma, doku sıkıştırma, malzemeler, parlaklık alanları ve daha fazlası dahil olmak üzere çok geniştir.

RTX Neural Shaders SDK, geliştiricilerin oyun verilerini ve gölgelendirici kodlarını bir RTX AI PC'de eğitmelerini ve çalışma zamanında NVIDIA Tensor Çekirdekleri ile sinirsel gösterimlerini ve model ağırlıklarını hızlandırmalarını sağlar. Eğitim sırasında, sinirsel oyun verileri geleneksel verilerin çıktısıyla karşılaştırılır ve birden fazla döngü boyunca rafine edilir. Geliştiriciler, büyük ve karmaşık işlevleri daha kolay işlenebilen daha küçük parçalara bölen bir gölgelendirme dili olan Slang ile eğitim sürecini basitleştirebilir.
Bu çığır açan teknoloji üç uygulamada kullanılıyor: RTX Neural Texture Compression, RTX Neural Materials ve Neural Radiance Cache (NRC).

• RTX Neural Texture Compression, bir dakikadan kısa sürede binlerce dokuyu sıkıştırmak için AI kullanır. Nöral temsilleri gerçek zamanlı olarak depolanır veya erişilir veya daha fazla değişiklik yapılmadan doğrudan belleğe yüklenir. Nöral olarak sıkıştırılmış dokular, aynı görsel kalitede geleneksel blok sıkıştırılmış dokulardan 7 kata kadar daha fazla VRAM veya sistem belleği tasarrufu sağlar.
  • RTX Neural Materials, genellikle çevrimdışı materyaller için ayrılmış ve porselen ve ipek gibi birden fazla katmanla oluşturulmuş karmaşık gölgelendirici kodunu sıkıştırmak için AI kullanır. Malzeme işleme 5 kata kadar daha hızlıdır ve bu da film kalitesindeki varlıkların oyuna hazır kare hızlarında işlenmesini mümkün kılar.
  • RTX Neural Radiance Cache, yol izlenen ışınlardan gelen ilk bir ila iki sıçramadan sonra sonsuz sayıda sıçrama çıkarmak için çoklu sıçramalı dolaylı aydınlatmayı öğrenmek için AI kullanır. Bu, parlaklık önbelleği olmayan yol izlenen aydınlatmaya kıyasla daha iyi yol izlenen dolaylı aydınlatma ve performans sunar. NRC artık RTX Global Illumination SDK aracılığıyla kullanılabilir ve yakında RTX Remix ve Portal with RTX aracılığıyla kullanılabilir olacaktır.

Yeni Transformatör modelleri, mevcut Super Resolution ve Ray Reconstruction entegrasyonlarıyla geriye dönük uyumluluğa sahip.

Gözlerim kanadı bu ne böyle ya. Alttakinin daha iyi olduğunu düşünen var mı cidden?

Screenshot 2025-01-07 135707.webp
Screenshot 2025-01-07 135721.webp

Son düzenleme:
Vay be nereden nereye geldik. 10 sene önce Maxwell, 10 sene sonra Blackwell. Zaman acımasız. Tabii bu fiyat ve zamlarla kaç kişi Blackwell mimarili kartlara erişebilir muamma. Hala aktif kullandığım 980 Ti sistem var. :hehehe:

Vay be nereden nereye geldik. 10 sene önce Maxwell, 10 sene sonra Blackwell. Zaman acımasız. Tabii bu fiyat ve zamlarla kaç kişi Blackwell mimarili kartlara erişebilir muamma. Hala aktif kullandığım 980 Ti sistem var. :hehehe:
980Ti taş gibiydi hocam ya. 900 ve 1000 serisi heyecanı bir daha gelmez.
Eskiyi özledim diye HD 6950(HD 6970 BIOS'lu) sistem var elimin altında çok samimi hissettiriyor.

5080 - 5090 TR için bence saçma. Mesela şöyle düşünün adam 100k vermiş 4090 almış birkaç ay sonra 5070 alan adamla aynı performansta olacak. 5070 Ti tam hedeflik kart gibi duruyor.

Bende onu düşünüyorum çıkınca elimdeki ekran kartını ve PS5'imi satarım parası çıkar sanırım.

DLSS ile daha iyi performans veriyor. Saf güç olarak 5070'in 4090 daha güçlü olabileceği hiç mantıklı gelmiyor.