İnanır mısın o dediğin videoya ben dün denk geldim aslında bu konuyu açmamın sebebi de o video.

O video döneminde bazı şeyleri gösterse de güncel durumu pek yansıtmıyor çünkü o video çekildiği dönem 9070XT 35k iken 5070 Ti 40K'ya falan bulunuyordu yanlış hatırlamıyorsam şu an ise 9070XT 34-35 civarına bulunuyor ama NVIDIA 50K'ya çıkmış ki bu durum 5060 TI-9060XT denkleminde de geçerli. Yani AMD uygulamasından video çekme performansı düşük diye 15k verip 5070 Ti almak falan pek manalı hareketler değil bence. Ya da APU ekran kartında bile sıkıntısız oynanan ve ham performansı ile zaten 4K'da ihtiyacından fazla FPS sunan bir 9070XT varken gidip FSR desteği aramak falan bence absürt hareketler. Ben yazılımsal desteğe ihtiyaç duyacağım oyun olduğunda kullanmayı tercih ediyorum. Kimsenin 2K monitöründe 100-120 Hz aldığı oyunda yazılımsal destek açayım FPS'im 200 olsun input lag girsin veya hızlı sahnelerde görüntüm bozulsun diyeceğini de düşünmüyorum.

Daha geçen hafta NVIDIA sürücülerini zortlattığı için insanlar eski sürücüye geçmek zorunda falan kaldı diye okudum(bu aralar iş güç takip edemiyorum). Özellikle AI mevzusu patladıktan sonra NVIDIA oyuncu kitlesine verdiği hizmet kalitesini çok düşürdü. AMD ise eski NVIDIA kadar iyi destek sağlamasa da hala aynı kaliteyi sunuyor. 5000 ve 9000 serisinde yazılımsal destek bakımından en azından oyuncular için AMD daha stabil bir çizgi izliyor.

9060XT 16 GB ile 5060Ti 16 GB arasındaki fiyat farkı %20 civarı olsaydı o zaman 5060Ti mantıklı seçenek olurdu ama fiyat farkı aşırı. Bahsi geçen hiçbir sıkıntı da AMD'den caymak için yeterli değil. Ha kullanıcı olarak ne yapmalısınız? Amazon, Hepsiburada gibi kaliteli bir satıcıdan ürünü almalısınız. Ürünü takıp stres testi ve 1-2 oyunda test etmelisiniz. Zaten ilk gün bir sıkıntı yaşamazsanız ilerleyen dönemde de sıkıntı yaşama ihtimaliniz NVIDIA ile aynı. AMD kartlarda genellikle sıkıntı diğer PC parçaları ile uyumsuzluktan yaşanıyor eğer sizde de bu uyumsuzluk olursa ürünü direkt iade edersiniz, başınız ağrımaz.

İnanır mısın o dediğin videoya ben dün denk geldim aslında bu konuyu açmamın sebebi de o video.

O zaman bende direkt deneyimden bahsedeyim.

3 kuruş fazla olsun NVIDIA olsun kafam rahat olsun derdim ama inan o da bitti. 3070 kullanıyordum masaüstünde donmalar, oyundaki Stutter'lar, AAA oyunlarda genel olarak düşük güç tüketimine bağlı FPS kayıpları donmalar kasmalar. Hani dümdüz görüntü verme işlevini bile düzgün yerine getirmiyordu.

Aksine benimle aynı düşünen arkadaşım 3080'den 9070XT'ye geçti ve bahsettiğim sorunlardan hiçbirini almıyordu ki aynı fiyattaki rakibine görede çok daha iyi değerlerle birlikte. Bende en son yemişim NVIDIA'yı diyerekten 9070XT'ye geçtim ve gerçekten dediği kadar var. Şu ana kadar bir LoL'e girerken çöktü ufaktan o onun haricinde aldığım FPS değerleri de cillop, sorunsuzlukta aynı şekilde.

Neymiş efenim AMD video çekmesi sorunluymuş, kaç kişi Shadow Play ile video çekip duruyor? Ben söyleyeyim bundan önceki 7 senemi NVIDIA ile geçirdim 10 kere açtıysam 11 tane açmadım. Yok efenim DLSS var MFG var cart var curt var, halihazırda 3440x1440 çözünürlükte zaten çoğu oyunda 100FPS'leri çok rahat bir şekilde görüyorum FSR falan açıp 200 yapsam ne olur veya 100FPS alırken MFG açıp 400FPS alsam ne olur?

DLSS desteği çok native AA çok daha iyi gözüküyor tamam gözüküyor ama sırf native AA için gidip 10/15k fiyat farkı verilir mi bence verilmez ki AMD'de native AA getiriyor. En azından Cbp'de var.

Nvidia ne zaman Aİ patladı tüm odağını Aİ kısmına verdi orada son kullanıcısını hem stabilite hem de fiyatlandırma kısmında sevmeye başladı.

Ben şahsen AMD'nin bu karardan bir süre sonra döneceğini düşünsem dahi sırf buna inanıp kimseye o kartı öneremem.
Yılan hikayesine döndü o iş de. Donanımsal olarak destek olmadığı doğru ama yapay zeka hesaplamaları tarafından kırparak internette kullananlar da var ve performans olarak FPS artışı düşük de olsa görüntü kalitesinde muazzam artış oluyor. Tam bir muallak.

O video döneminde bazı şeyleri gösterse de güncel durumu pek yansıtmıyor çünkü o video çekildiği dönem 9070XT 35k iken 5070 Ti 40K'ya falan bulunuyordu yanlış hatırlamıyorsam şu an ise 9070XT 34-35 civarına bulunuyor ama NVIDIA 50K'ya çıkmış ki bu durum 5060 TI-9060XT denkleminde de geçerli. Yani AMD uygulamasından video çekme performansı düşük diye 15k verip 5070 Ti almak falan pek manalı hareketler değil bence. Ya da APU ekran kartında bile sıkıntısız oynanan ve ham performansı ile zaten 4K'da ihtiyacından fazla FPS sunan bir 9070XT varken gidip FSR desteği aramak falan bence absürt hareketler. Ben yazılımsal desteğe ihtiyaç duyacağım oyun olduğunda kullanmayı tercih ediyorum. Kimsenin 2K monitöründe 100-120 Hz aldığı oyunda yazılımsal destek açayım FPS'im 200 olsun input lag girsin veya hızlı sahnelerde görüntüm bozulsun diyeceğini de düşünmüyorum.

Daha geçen hafta NVIDIA sürücülerini zortlattığı için insanlar eski sürücüye geçmek zorunda falan kaldı diye okudum(bu aralar iş güç takip edemiyorum). Özellikle AI mevzusu patladıktan sonra NVIDIA oyuncu kitlesine verdiği hizmet kalitesini çok düşürdü. AMD ise eski NVIDIA kadar iyi destek sağlamasa da hala aynı kaliteyi sunuyor. 5000 ve 9000 serisinde yazılımsal destek bakımından en azından oyuncular için AMD daha stabil bir çizgi izliyor.

9060XT 16 GB ile 5060 Ti 16 GB arasındaki fiyat farkı %20 civarı olsaydı o zaman 5060 Ti mantıklı seçenek olurdu ama fiyat farkı aşırı. Bahsi geçen hiçbir sıkıntı da AMD'den caymak için yeterli değil. Ha kullanıcı olarak ne yapmalısınız? Amazon, Hepsiburada gibi kaliteli bir satıcıdan ürünü almalısınız. Ürünü takıp stres testi ve 1-2 oyunda test etmelisiniz. Zaten ilk gün bir sıkıntı yaşamazsanız ilerleyen dönemde de sıkıntı yaşama ihtimaliniz NVIDIA ile aynı. AMD kartlarda genellikle sıkıntı diğer PC parçaları ile uyumsuzluktan yaşanıyor eğer sizde de bu uyumsuzluk olursa ürünü direkt iade edersiniz, başınız ağrımaz.

Detaylı yorumunuz için teşekkür ederim. Anlaşılan 9060 XT alacağım :) peki son olarak 9060 XT ekran kartı için marka, model öneriniz var mı başka? Link olarak atarsanız sevinirim.

Detaylı yorumunuz için teşekkür ederim. Anlaşılan 9060 XT alacağım :) peki son olarak 9060 XT ekran kartı için marka, model öneriniz var mı başka? Link olarak atarsanız sevinirim.

Ben Sapphire Pure'ciyim. Beyaz ekran kartlarına zaafım var ve Recep hocamın videoda bahsettiği hiçbir markadan kaynaklı sıkıntıyı yaşamadım. Sadece tavsiyem alacağınız kartın 16 GB olduğundan emin olun çünkü fiyat farkı o kadar azaldı ki 8-16 GB modelleri arasında araya karışabiliyor ilanlar.

Herkese yorumu için teşekkür ediyorum. Çoğunluk AMD dedi ve sorumun cevaplarını alabildim. AMD RX 9060 XT 16 GB alacağım.

Merak ettim ben de seyredeyim.

Arkadaşa tavsiyem temiz ikinci el 4070 olacak.
O videoyu ben de izlemiştim. Geçtiğimiz kasım ayında sistem topladım ve kararımı bu videoyu izlememe rağmen RX 9070 XT'den yana kullandım. Fakat şunu gördüm ki AMD sorunları düzeltmiş. Yani o videodaki bilgiler günümüz için geçerli değil. Tabi içeriğin yapıldığı zaman dilimine bakarsak geçtiğimiz yaz dönemine denk geliyor. O zaman bu sorunlar yaşanmış olabilir. Dediğim gibi ben kasımda topladığım için geçen zaman zarfında AMD belli ki durumu toparlamış. Şu an RX 9070 XT gayet güzel bir kart. Çok da memnunum. Elektronik şans işidir bunu da unutmayın. Hatta burada RTX 5070 Ti'dan illallah edip RX 9070 XT'ye geçen biri olmuştu. Muhtemelen elindeki kart sorunluydu. Çünkü RTX 5070 Ti benim almak istediğim bir karttı. RX 9070 XT aldım ama hiç pişman etmedi.