QETREQ

Üyecik
Öncelikle forumdaki arkadaşlara selamlar olsun.
Öğrenciyim ve bütçem üst düzey değil.
Hem oyun oynuyorum hem de Unreal Engine üzerinde oyun geliştiriyorum (Steam: Cafe Hub Together).
Uzun süredir kullandığım sistem artık yetmemeye başladı gibi hissediyorum ve geliştirme kararı aldım.

Mevcut parçalarım:
Kasa: NZXT H6 Flow
Anakart: Asus PRIME H610M-R mATX
PSU: Corsair CV650 650W 80+ Bronze
İşlemci: i3-12100F
GPU: Asus TUF GTX1660 SUPER OC 6GB
RAM: Corsair Vengeance RGB RT 32 GB (2x16) 3600 MHz CL16
Depolama: 1x 500GB M.2 SSD + 2x SATA SSD (240GB ve 500GB)

Almayı planladığım parçalar:
İşlemci: AMD Ryzen 7 5700X
Ekran Kartı: Gigabyte RTX 5060 Ti Gaming OC 16GB
Anakart: MSI B550-A Pro
Sıvı Soğutma: DeepCool LT720 360mm
Fanlar: Ön ve arka egzoz fanı için 4 adet Thermalright TL-C12B-S V3 120mm / Alta 2 adet TL-C14C-S 140mm.

DDR5'e geçmek isterdim ama RAM'lerimin iyi olduğunu ve değişmeye kalksam çok daha fazla masraf çıkacağını düşünüyorum ve buna bütçemin yeteceğini sanmıyorum.
Bütçem diyorum da şu an sabit ....₺ bir bütçem yok, parçaları yavaş yavaş toparlayacağım.
Sıvı soğutma olarak LT720, 5700X için fazla kaçabilir diye düşünüyorum ama hazır alıyorken ileriyi düşünerek bu parçayı seçtim. Tekrar PC geliştirirsem en azından kullanabilirim diye düşünüyorum.

Sizin düşüncelerinizi ve önerilerinizi çok merak ediyorum. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Parçaları sıfır almayı düşünüyorsanız çok mantıksız. Zaten o parçaların toplamı neredeyse DDR5 upgrade'sine denk oluyor.

Elindeki bütçe nedir? Eğer saydığın parçaların sıfırı kadar ise o paraya 14400F+RTX 5070 Ti gelir diye tahmin ediyorum.

Bütçem tahminen 45-60.000 TL arası.
DDR4 toplamamın sebebi RAM'lerimin boşa çıkmaması içindi aslında ama DDR5'e geçersem PSU hariç komple satabilirim iç bileşenleri artı olarak ek gelir sağlar diye düşünüyorum. İşlemci tarafında AMD istiyorum.

DDR4 toplamamın sebebi RAM'lerimin boşa çıkmaması içindi aslında ama DDR5'e geçersem PSU hariç komple satabilirim iç bileşenleri artı olarak ek gelir sağlar diye düşünüyorum. İşlemci tarafında AMD istiyorum.

Tam da tahmin ettiğim gibi. İkinci elden 14400F+kule tipi soğutucu ve indirimlerden güzel bir RTX 5070 Ti bütçenize çok rahat sığacaktır.

DDR4 parçalarını satıp DDR5 geç derim.

Tamamen olmasa da parçaları satmayı düşünüyorum. 2. el piyasasına tam hakim değilim ama internette 0 fiyatını bulabildiklerimden 2. ele göre fiyat indirerek şöyle bir liste yaptım.
Ekran kartı 4750
RAM 3.5k
Anakart 1750
İşlemci 2800
Adil bir fiyatlandırma mıdır acaba? Pek de emin olamadım ama sizce gideri var mıdır?

DDR5 RAM'lere az göz gezdirdim. 2x16 GB DDR5 RAM'ler 15-20K'dan başlıyor, stoklarda bulunmadığından mı yoksa piyasanın normal hali mi bu bilmiyorum ama DDR4'te şimdilik kalmam bütçem için daha iyi olur gibi sanki

Son düzenleme: