shruux 29

Başarılı
Merhaba dostlar,

Bir süredir 5070 ve 5070 Ti arasında gidip geliyordum yükseltmek için. Son olarak 5070 Ti'ye karar verdim gibi. Ancak çoğunuzun bildiği 5000 serisi kartlarda kablo ve bağlantı yeri yanması noktasında endişelerim vardı. Araştırdığımda düşük W güç kaynağı kullanımı ve kabloların fazla bükülmesinden kaynaklandığını öğrendim, bilgisayarcımda kendi topladığı sistemlerde böyle bir sorun yaşamadığını fakat bu tür şikayetlerin bu sebeplerden kaynaklandığını belirtti.

Güncel olarak kullandığım güç kaynağı FSP Hydro K Pro 850W modeli. Eski kasamla birlikte geldiği için PSU hakkında aşırı bir bilgim yok. Fakat içerisinde 5000 serisi kartlar ile uyumlu olan bağlantı kablosuna benzer bir kablo gördüm. Bu nedenle PSU'nun güncel modellerden olduğunu düşünüyorum. Yine de emin olmak adına sormak istedim. Bu güç kaynağı W değeri ve güvenlik açısından yeterli midir? Değiştirmeme gerek var mı? Eğer değiştirmeme gerek varsa bile yeni ekran kartını taktıktan sonra birkaç ay sonra değiştirsem sıkıntı yaşar mıyım?

Merhaba dostlar,

Bir süredir 5070 ve 5070 Ti arasında gidip geliyordum yükseltmek için. Son olarak 5070 Ti'ye karar verdim gibi. Ancak çoğunuzun bildiği 5000 serisi kartlarda kablo ve bağlantı yeri yanması noktasında endişelerim vardı. Araştırdığımda düşük W güç kaynağı kullanımı ve kabloların fazla bükülmesinden kaynaklandığını öğrendim, bilgisayarcımda kendi topladığı sistemlerde böyle bir sorun yaşamadığını fakat bu tür şikayetlerin bu sebeplerden kaynaklandığını belirtti.

Güncel olarak kullandığım güç kaynağı FSP Hydro K Pro 850W modeli. Eski kasamla birlikte geldiği için PSU hakkında aşırı bir bilgim yok. Fakat içerisinde 5000 serisi kartlar ile uyumlu olan bağlantı kablosuna benzer bir kablo gördüm. Bu nedenle PSU'nun güncel modellerden olduğunu düşünüyorum. Yine de emin olmak adına sormak istedim. Bu güç kaynağı W değeri ve güvenlik açısından yeterli midir? Değiştirmeme gerek var mı? Eğer değiştirmeme gerek varsa bile yeni ekran kartını taktıktan sonra birkaç ay sonra değiştirsem sıkıntı yaşar mıyım?
[Fakat içerisinde 5000 serisi kartlar ile uyumlu olan bağlantı kablosuna benzer bir kablo gördüm.] çevirici mi ? Çünkü dediğiniz modele baktığım zaman yeni nesil kablonun olmadığını görüyorum psu dan direkt çıkan. Tabi tam model atarsanız daha iyi olur.

Kullandığınız çevirici kaliteli ise sorun yaşamazsınız, zaten 600w hpwr kablosunu 300w da kullanmak, otomatik olarak güvenlik kat sayısını artırıyor.
Direkt kutudan çıkan çeviriciyi kullanırım eğer gerekli kablo yok ise. Gerekli olan kablo olduğunu düşündüğüm kablonun görselini bırakıyorum. Üstünde herhangi bir W değeri yazmıyor normalde yazıyor diye biliyorum. PSU'da bu kablonun olması ATX 3.0 ya da PCIe 5.0 olduğunu gösterir mi ?

Hiç gerek yok, 5070 Ti yüksek güç çekmiyor. Ben de 12 yıllık PSU ile 3090 kullandım, şu anda da 5070 Ti kullanıyorum.
Anladım hocam peki PSU'nun modeli güvenilir mi ? bugüne kadar nerden baksanız 10 kere falan elektrik gitmiştir. Hatta 3 tanesi yakın dönemde oldu 1-2 gün içinde. Hala bir sorun yaşamadım, akım korumalı prizde kullanıyorum bir yandan.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-07-21 at 22.57.34.webp
    WhatsApp Image 2026-07-21 at 22.57.34.webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 40
  • WhatsApp Image 2026-07-21 at 22.51.33.webp
    WhatsApp Image 2026-07-21 at 22.51.33.webp
    1,7 MB · Görüntüleme: 36
@shruux FSP'lerde bir modelin birçok varyantı oluyor. Ben eski modele bakmışım, şimdi sendeki atx 3.0 12VHPWR kablosuna sahip modele baktım. Bu kablo ile gönül rahatlığıyla kullanabilirsin; ancak elektrik kesintisi veya dalgalanması kaynaklı zarar görme durumları şans, yine de merak ediyorsan OCCT de test yapıp voltaj kontrolünü sağlayabilirsin. Yine de Güç Kaynağına kolay kolay bir şey olacağını düşünmüyorum.

Son düzenleme:
Resimdeki kablo uyumlu bir kablo gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Sizdeki model gen5 yeni modelmiş o yüzden dahili kablosu var sıkıntı yok.
Tamamdır hocam teşekkür ederim.
Hydro K Pro modelinin ATX 3.0 versiyonu da mevcut ve o modelde ekran kartınız için gerekli olan kablo bulunuyor. Attığınız fotoğraftaki kablo da o ve dönüştürücüye ihtiyacınız yok.
Teşekkür ederim hocam.

O zaman PSU değiştirmiyorum. İlerde gerekirse değiştiririm.

@shruux FSP'lerde bir modelin birçok varyantı oluyor. Ben eski modele bakmışım, şimdi sendeki atx 3.0 12VHPWR kablosuna sahip modele baktım. Bu kablo ile gönül rahatlığıyla kullanabilirsin; ancak elektrik kesintisi veya dalgalanması kaynaklı zarar görme durumları şans, yine de merak ediyorsan OCCT de test yapıp voltaj kontrolünü sağlayabilirsin. Yine de Güç Kaynağına kolay kolay bir şey olacağını düşünmüyorum.
Anladım hocam. Dediğim gibi bugüne kadar elektriğimin gittiği durumlar oldu bir kaçı yakın dönemde 1 gün arayla hatta. Akım korumalı prizde kullanıyorum dediğim gibi sistem hala çalışıyor bir sorun yaşamadım. PSU ve kablo yeterliyse dediğiniz gibi dikkat etmem gereken tek şey ekran kartını değiştirdikten sonra kablonun bükülmemesi sanırım. Ona dikkat edeceğim özellikle. Attığım görselde ince kablolardan biri bükülmüş gibi duruyor hatta şimdi kasanın arkasını açıp onu düzelteceğim :D

Kabloyu düzeltmeye çalıştım ancak fabrika çıkış şekliyle bantlanması sebebiyle öyle duruyormuş o nedenle düzeltemedim umarım iş açmaz başıma.

Anladım hocam. Dediğim gibi bugüne kadar elektriğimin gittiği durumlar oldu bir kaçı yakın dönemde 1 gün arayla hatta. Akım korumalı prizde kullanıyorum dediğim gibi sistem hala çalışıyor bir sorun yaşamadım. PSU ve kablo yeterliyse dediğiniz gibi dikkat etmem gereken tek şey ekran kartını değiştirdikten sonra kablonun bükülmemesi sanırım. Ona dikkat edeceğim özellikle. Attığım görselde ince kablolardan biri bükülmüş gibi duruyor hatta şimdi kasanın arkasını açıp onu düzelteceğim :D
Çok büyük açılarda bükmediğin sürece sorun yok. Resime dikkatli baktım ve o gördüğün bükülüm sıkıntı değil lakin plastiğe giren kısımda eğim daha çok, takarken o kısma da dikkat edersen güzel olur.