SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar.

Piyasadaki güncel laptopları inceliyorum fakat RTX 5070 ekran kartlı laptopların bile 8 GB VRAM ile geldiğini fark ettim. RTX 5070 alan bir kişi, tahmin edilebileceği üzere 2K oyun oynamak için o bilgisayarı alıyordur. Neden 12 GB VRAM koymak yerine 8 GB tercih etmişler pek de aklım almadı açıkçası. Sadece RTX 5070 Ti ve üzeri modellerin 12 GB VRAM ile geldiğini gözlemledim.

Bu durum benim gibi rekabetçi ağırlıklı oynayan kişilerde pek bir sorun çıkarmayacaktır zira RTX 5060 Ti 16 GB ekran kartına sahip olduğum hâlde R6'da 2 GB civarı VRAM kullanıyordum. Fakat RDR2, Cyberpunk gibi ekran kartı noktasında sistemi zorlayan oyunlarda, bir de yüksek grafiklerde oyun oynamaya kalksak sistem ya çok ısınacaktır ya da ilerleyen süreçte performans kaybına yol açacaktır diye düşünüyorum.

DLSS, MFG gibi teknolojilerle ekran kartına binen yükü azaltarak yapay kareler ile akıcı bir deneyim yaşanabilir fakat buna gerek kalmadan uygun bir VRAM koymalarını beklerdim. Bu konu hakkında sizlerin de düşüncesini merak ettim açıkçası. Sizler ne düşünüyorsunuz?

İncelediğim ürünler:
  • ASUS TUF F16 (RTX 5060)
  • Game Garaj R9T (RTX 5070 / 5070 Ti)

Son düzenleme:
Planlı eskitme diye düşünüyorum. 5050M de 8 GB, 5070M de 8 GB. Biraz da CUDA çekirdeği farkı var. Kağıt üzerinde baktığımız zaman oyun oynayan birisi niye bütçesini zorlayıp 5070M alsın ki? "ama arada fark var" diyenler olabilir, VRAM farkı yoksa aradaki fark ödenmez bana göre.

Market taktiği sadece, evet NVIDIA ne kadar dünyada en iyi ekran kartlarını satan şirket olsa da böyle sorunları var, sırf 6000 serisini beklediğim için kendimi zor tuttum 5070 Ti vs almamak için, 5000 serisinin pek bir olayı olmadı, asıl DLSS 5 çıktığı zaman ortalık karışacak ve 0 ghosting olacak, DLAA ile özellikle mükemmel olacak.

Herkese iyi akşamlar.

Piyasadaki güncel laptopları inceliyorum fakat RTX 5070 ekran kartlı laptopların bile 8 GB VRAM ile geldiğini fark ettim. RTX 5070 alan bir kişi, tahmin edilebileceği üzere 2K oyun oynamak için o bilgisayarı alıyordur. Neden 12 GB VRAM koymak yerine 8 GB tercih etmişler pek de aklım almadı açıkçası. Sadece RTX 5070 Ti ve üzeri modellerin 12 GB VRAM ile geldiğini gözlemledim.

Bu durum benim gibi rekabetçi ağırlıklı oynayan kişilerde pek bir sorun çıkarmayacaktır zira RTX 5060 Ti 16 GB ekran kartına sahip olduğum hâlde R6'da 2 GB civarı VRAM kullanıyordum. Fakat RDR2, Cyberpunk gibi ekran kartı noktasında sistemi zorlayan oyunlarda, bir de yüksek grafiklerde oyun oynamaya kalksak sistem ya çok ısınacaktır ya da ilerleyen süreçte performans kaybına yol açacaktır diye düşünüyorum.

DLSS, MFG gibi teknolojilerle ekran kartına binen yükü azaltarak yapay kareler ile akıcı bir deneyim yaşanabilir fakat buna gerek kalmadan uygun bir VRAM koymalarını beklerdim. Bu konu hakkında sizlerin de düşüncesini merak ettim açıkçası. Sizler ne düşünüyorsunuz?

İncelediğim ürünler:
  • ASUS TUF F16 (RTX 5060)
  • GameGaraj r9t (RTX 5070 / 5070 Ti)

Baktım da 128 bit veri yolu mevcutmuş. Asıl olay neden 192bit veri yolu olmadığı olmalıydı bence bu sayede 12 GB yaparlardı :D

Mobil 5070 pek 2K kartı değil, o yüzden. Mobil tarafta 5070Ti ve yukarısı 2K için tasarlanmış.

Mobil 5070, masaüstü tarafında 5060Ti'a yakın bir kart. Zaten kağıt üzerindeki özelliklere bakarsanız, TDP dışında neredeyse aynılar.

5070m.webp

5060Ti.webp

Eğer mobil tarafta masaüstüne kıyasla performanslı bir laptop arıyorsanız GPU tier olarak bir sınıf üst kartları tercih etmelisiniz.