RTX 5070 mi, ikinci el RTX 3080 Ti mı?

Camon32

Uzman
İkinci el fiyatları 20.000-25.000 TL civarında dolaşan RTX 3080 Ti mı, yoksa 50.000 TL civarında sıfır RTX 5070 mi tercih edilmeli?

RTX 3080 Ti tarafında bu bütçeyle daha üst seviye modeller alınabiliyor. RTX 5070 tarafında ise genellikle giriş seviyesi modeller bulunuyor.

İkinci el almaktan, bozulma vb. sebeplerden dolayı biraz çekiniyorum. İkinci el alışverişini daha güvenli hâle getirmenin bir yolu var mı?

DLSS, Frame Generation gibi özellikler benim için önemli değil. 1440p oyun performansı ve çeşitli görüntü işleme yazılımları için biraz saf güç istiyorum.

İşlemci olarak Ryzen 7 5700X3D kullanıyorum.

Neden peki hocam? Oyun performansları birebir aynı neredeyse çünkü. Bir yandan da 5070'in en pahalı olduğu dönemlerdeyiz normalde 30-35bin TL civari.

Ucuza 3080 Ti bulursan temiz o da olur ama kartların çoğu ya mining ya bakımsız. İyi bakımlı bir şey bulmak lazım. Teknolojiyle işin de yoksa götürür. Biraz daha ısınır, voltaj da çok çeker.

Sıfır 5070 tercih edilmeli. 5-6 yılda 3080 Ti'nın başından ne geçtiği belli değil, mining bile görmüş olabilir. İkinci el alışverişin güvenli yolları olsa da tamamen güvenli hale getirmek mümkün değil. Belki kart tamir görmüştür ve siz sorunsuz sanarken 2-3 ay sonra kullanırken tekrar sorun çıkarabilir. O yüzden mümkün mertebe piyasada böyle eski kartlara fantastik fiyat giren satıcılara inat sıfır alın. Duruma göre daha ucuza gelebiliyor üstüne bir de garantili kutulu gıcır gıcır kartınız oluyor.

Neden peki hocam? Oyun performansları birebir aynı neredeyse çünkü. Bir yandan da 5070'in en pahalı olduğu dönemlerdeyiz normalde 30-35bin TL civari.
MFG DLSS ve RT için daha iyi olur, ısınma sorunu olmaz. Teknolojileri kullanmam deseniz de illaki kullanırsınız; hem de artık eskidi, kıyas bile yapılmaz. Eğer oyun için alınacaksa, ancak yapay zeka içinse daha başka.

Aklımda 3080Ti'ye undervolt yapmak vardı. 3060Ti'de yapmıştım sonuçlar iyiydi. 140W civarı çalışıyor. 3080Ti'de 300W veya altına çekilebilir gibi.
Yapay zeka kullanımım yok, en azından şöyle ifade edeyim yeni özelliklerden yararlanacak bir yazılım kullanmıyorum. Kartın saf gücü iş yapıyor. RT ilgimi çekmiyor genelde performansı tercih ederim, DLSS olayı güzel lakin 3000 serisinde de var diye biliyorum. Frame generation ile de işim yok denebilir.

Yapay zeka kısmına girmeyecekseniz 3000 serisine hiç bakmayın derim. Ben de 2 tane 3090 var ve 1800 MHz'e 818 mV undervolt ile kullanıyorum. Ancak ben yerel LLM yapay zeka için de kullanıyorum; hatta ComfyUI'da arada kullanıyorum, resim oluşturma, düzeltme gibi. Yapay zeka kullanımı olmayacaksa 3000 serisi anlamsız olur.

3080 Ti'ın GDDR6X kullandığını ve oldukça sıcak çalıştığını da unutmamak gerekli, doğal olarak kartın ömrünü azaltıyor. Mining riskini vs. göz önünde bulundurunca da mantıklı bir kart olmaktan çıkıyor açıkçası. Görüntü işleme yazılımları için de yine 5070 daha mantıklı diye düşünüyorum. Tam olarak kartı ne için ve hangi programlarla kullanmayı planlıyorsunuz? Bunu bilirsek yönlendirmek daha rahat olur diye düşünüyorum.

Hocam 3000 serisine bakmayın derken anlayamadım, o zaman 5000mi bakayım? AMD'ye bakmak isterim ama çalıştığım uygulamalar kesin OptiX kullanıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…