RTX 5070 & R7 9800X3D sistemde stutter sorunu

Leon Kennedy

Çalışkan
Herkese merhabalar.

Daha öncesinde stutter problemiyle ilgili konu açmıştım, tekrardan problem yaşamaya başladım. 1 ay öncesinde birkaç ayar yaparak stutter problemini çözmüştüm fakat şimdi BIOS ayarlarım değişti ve tekrar başladı. Geçtiğimiz ay Nebi Akgün'ün videosuna bakarak RAM ayarlarımı ve işlemci ayarlarımı yapmıştım.

Yaptığım gün problemsiz kullanırken ertesi gün oyuna girdiğimde oyundan atmaya ve sistem resetlenmeye başlayınca BIOS ayarlarımı değiştirmiştim. 2 hafta öncesinde Battlefield 6 oynarken durduk yere işlemcim 75-80 derecelere çıkmaya başlayınca BIOS ayarlarımı kurcaladım, ısı değerlerim yükselmesine rağmen stutter yaşamıyordum fakat ısı değerleri düşsün diye kurcaladım.

Az önce BIOS'u resetleyip DOCP Tweaked ayarını açtım, DRAM VDDQ ve DRAM VDD ayarını 1.40 yapıp oyuna girdim fakat stutter yaşıyorum. İşlemci ısı değerlerimi 55 derecelere düşürdüm fakat stutter problemini çözemedim. Oyun içerisinde 150-200 FPS almama rağmen %1 FPS bir anda 80-90'a düşüyor ve stutter yaşıyorum. DOCP 1, DOCP 2 ayarlarını da denedim fakat düzelmedi.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 7 9800X3D
  • Gigabyte Aero RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Samsung 990 Evo Plus 1TB M2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam, biraz sonra dediklerinizi deneyip bildiririm. Önceki açtığım konuda da stutter yaşıyordum fakat o zaman 7600X ile 4070 Ti kullanıyordum, 5070'e geçince stutter düzeldi fakat 1 ay sonrasında meşhur Windows güncellemesinden sonra tekrar başladı. 9800X3D modeline geçtim fakat nafile. Acaba geçtiğimiz haftalarda gelen güncellemeden kaynaklı mı yine?

Bu arada 3 sene önce RAM'leri alırken dikkatsizlik yapıp EXPO yerine XMP almışım. Benim gözümdeki tek şüpheli RAM. O dönem sistemi topladıktan sonra RAM ve güç kaynağı hariç her şeyi değiştirdim fakat dediğim gibi ekran kartını değiştirdikten sonra bir süre stabil kullandım, sonrasında stutter ile birlikte kartın boşta ve yükteki sıcaklık değerleri +10 derece kadar yükseldi. Şu an dikkatimi çekti, 2 gün önce BIOS ayarı yapmıştım, işlemci sıcaklığı 50-55 derecelere düşmüştü, az önce BIOS'a girdim işlemci stok ayarlara dönmüş, en son hatırladığım kadarıyla bütün çekirdeklere -20 vermiştim.

Ekran kartı, güç kaynağından gelen tek PCI-e kablosundan gelen çift çıkışla ekran kartının kendi kutusundan çıkan çift güç kablosuna bağlı.

Şimdi sırasıyla;

DOCP 1 seçiyorum, 1.35 voltaj veriyorum, iGPU zaten devre dışıydı, ses kartını devre dışı bırakıyorum, Global C-State ayarını devre dışı bırakıyorum, M Die olup olmadığını anlamak için dediğiniz secondary timing ayarını yapıyorum, oyuna girip test edip buraya yazıyorum.

Ekran kartı, güç kaynağından gelen tek PCI-E kablosundan gelen çift çıkışla ekran kartının kendi kutusundan çıkan çift güç kablosuna bağlı.

Bu çok yanlış, sebebi ise şu. Tek kablo 150 W kapasiteyi sağlıklı olarak size sunabilir diyelim kağıt üstünde, PCIe slottan da 75 W gelir. Sınırda kalıyor, stuttering nedeni olabilir yani. Onu geçelim, direkt olarak sağlıklı bir kullanım şekli değil.

@Leon Kennedy Diğer dediğiniz adımları o şekilde deneyin, katılıyorum. Eğer stutter çözülmezse ekran kartı kendi yazılımından ya da Afterburner üzerinden Power Limit en düşük değere ayarlayıp uygulayın. Oyun ayarlarını Very Low çekin. En azından Ultra olmasın ki biraz yüksek FPS deneyim edin. Stuttering aynı düzeyde tekrarlayıp tekrarlamayacağına bir göz atın. Tek kablodan 2x8 pin bu GPU'ya sözün özü uygunsuz diyelim.

Benim de kablo konusunda düşüncem o yöndeydi, Corsair’in direkt psu’dan ekran kartına bağlansın diye çıkarttığı bir kablo var ondan sipariş edicem.

Daha önceki açtığım konuda ram’in model etiketinde M yazıyorsa M-Die demiştiniz, M yazıyor, secondary timing değerlerini dediğiniz gibi yaptım, şu anda boot etti. Diğer ayarları da yaptım şimdi oyuna girip %1 fps değerimi takip edicem.

M-Die olduğu kesinleşti, kablo kaynaklı sıkıntı olabilir. Kablocu arkadaşlar öneri yaparlar. @X99 @RapidLemming955

İmkan varsa direkt PSU yenilemek daha mantıklı olur bence.

Doğru söylüyorsun, kablo fiyatlarına baktım da, Power Supply fiyatına satıyorlar, kablo parasına bir tane temiz 1000W Enermax PSU alabilir. Bütçeye göre sağlam ürünü buluruz.

M-Die olduğu kesinleşti, kablo kaynaklı sıkıntı olabilir. Kablocu arkadaşlar öneri yaparlar. @X99 @RapidLemming955

Hocam kafama takılan kısmını aktarayım size, belki farklı bir öneriniz olur.
Geçtiğimiz ay Nebi'nin videodaki ayarları yapıp stabil oynarken 1 gün sonra oyundan atma, resetleme gibi problemler yaşayınca BIOS sıfırlayıp, DOCP Tweaked, CPU SoC Voltage ve RAM voltaj ayarı yaptım, AMD eco mod açıp işlemciyi -20 verip öyle kullandım ve hiçbir stutter veya başka problem yaşamadan kullandım. Yani kablodan ziyade bu ayarlarla kullanıp problem yaşamıyordum. Isı değerleri durduk yere yükselince ben de BIOS sıfırladım ve olanlar oldu. Şimdi ben bu ayarları tekrar denesem belki de çözülecek. Stutter birçok sebepten olabiliyor ama benim sistemimde muhtemelen suçlu olan parça RAM. Sıcaklık değerlerine çok takılan birisi olduğum için sürekli düşürmekle uğraşıyorum, tabii bunu tasarlayanlar belli bir sıcaklıkta çalışması için tasarlamış ama çevremde aynı oyunu aynı işlemciyle 40 derecede çalıştıran birini görünce ben de daha da soğutmaya çalışıyorum. Tabii NZXT H9 Elite modeli ile belli bir yere kadar soğutabiliyorum.
Acaba benim anakart ve RAM dizilimime göre verebileceğiniz stabil RAM ve CPU ayarı var mıdır? Rehberde ASUS M-Die olarak göremedim.

Artı olarak internetteki sistem videolarına baktığımda bazıları ekran kartını tam yükte 50 derecede çalıştırıyor UV olmadan, işlemciyi 45 derecede çalıştırıyor. Tabii ki oda sıcaklığı, kasa modeli, hava sirkülasyonu gibi etkenler de var. Mesela PNY 4070 Ti kullanırken 70 dereceleri görüyorum diye UV yapıp 60 dereceye sabitlemiştim, 5070'e geçince stock halde tam yükte 55 derecede kullanırken ne olduysa 1 ay sonra 60 derecelere, şu anda da 66-67 derecelere çıkmaya başladı. Bu sıcaklık değerleri de yüksek değerler değil tabii fakat 55 derecede kart bir anda 65-66 derecede çalışmaya başlayınca, boştaki hali ise 33-34 dereceyken 40-42 derecede çalışmaya başlayınca insanın içine kurt düşüyor.

Sıcaklık konuları çok tartışmalı, birçok etken var. Kesin konuşmak zor. Ben de UV taraftarıyım, RAM ayarı deneyebilirsin. Rehberde M-Die özel var, bonus kısmında ya da H16M için Mixed modunu paylaşmıştım. Sürprizbozan olarak görünüyor, dikkatli incelersen aslında bulursun. Kesinlikle entegre ettiğimi hatırlıyorum yani. Sen kablo işini yine de hallet, tek kablo 12VHPWR besleyeceksin ya da 2 ayrı 8 pin kablo ile besle. Daisy chain senin senaryoda uygun değil.

Az önce 10 dakika kadar BF6'da test ettim, FPS 140 iken %1 FPS 115-120 civarlarından 95-100'e düşüyordu, DOCP Tweaked ayarlayıp tekrar girdim, bu defa %1 FPS 60-70'lere kadar düşmeye başladı. Çok ilginç, 2 hafta önce gayet stabil oynarken şu anda böyle olması ve 3 yıldır stutter problemi yaşayıp bir türlü çözememek can sıkıyor. Rehberinizdeki ayarları deneyip tekrar haberdar ederim hocam, teşekkürler.

Benim rehberdeki ayarları Mixed mode için vermiştim M-Die özelinde, onu uygula. Test edip stabilse denersin, dahili grafik kapatılması lazım. EXPO I ya da Manuel seçip üzerine uygulayın. Tweaked profil ASUS'ta uygun değil. PDM ayarını açıp stabilite bozuyor. MCR-PDM ikilisi kapatılmalı, rehberde verdim hepsini. Bu kartı da mümkünse dediğim gibi tek kablodan 2x8 kullanmayın. Sizin PSU'da 2 ayrı 8 pin tekli kablo mevcut değil mi? Dönüştürücüye en azından o şekilde takın. Denemeden bilemezsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…