Leon Kennedy

Çalışkan
Herkese merhabalar.

Daha öncesinde stutter problemiyle ilgili konu açmıştım, tekrardan problem yaşamaya başladım. 1 ay öncesinde birkaç ayar yaparak stutter problemini çözmüştüm fakat şimdi BIOS ayarlarım değişti ve tekrar başladı. Geçtiğimiz ay Nebi Akgün'ün videosuna bakarak RAM ayarlarımı ve işlemci ayarlarımı yapmıştım.

Yaptığım gün problemsiz kullanırken ertesi gün oyuna girdiğimde oyundan atmaya ve sistem resetlenmeye başlayınca BIOS ayarlarımı değiştirmiştim. 2 hafta öncesinde Battlefield 6 oynarken durduk yere işlemcim 75-80 derecelere çıkmaya başlayınca BIOS ayarlarımı kurcaladım, ısı değerlerim yükselmesine rağmen stutter yaşamıyordum fakat ısı değerleri düşsün diye kurcaladım.

Az önce BIOS'u resetleyip DOCP Tweaked ayarını açtım, DRAM VDDQ ve DRAM VDD ayarını 1.40 yapıp oyuna girdim fakat stutter yaşıyorum. İşlemci ısı değerlerimi 55 derecelere düşürdüm fakat stutter problemini çözemedim. Oyun içerisinde 150-200 FPS almama rağmen %1 FPS bir anda 80-90'a düşüyor ve stutter yaşıyorum. DOCP 1, DOCP 2 ayarlarını da denedim fakat düzelmedi.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 7 9800X3D
  • Gigabyte Aero RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Samsung 990 Evo Plus 1TB M2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Dün Dplatency programıyla test yaptım ve "dxgkrnl.sys" "nvlddmkm.sys" şu ikisinin kırmızı yazıyla gecikme uyarısı verdiğini gördüm. Google yapay zekasının önerilerini yaptıktan sonra tam eski haline dönmemiş olsa da çoğunlukla düzelme oldu. Birazdan tekrardan test yapıcam.
22.02.26.webp

Artık çözüm aramayı bıraktım elimdeki mevcut test sonucunu ileteyim örnek olsun. Değerler oldukça kötü, mouse ile tetiklenen görüntü kırılması/bozulmasını tasdikler nitelikte. Sebebine gelecek olursak belirsiz. NVDIA yazmasına bakma farklı sürücü ve/veya ekran kartı mevcut sorunu çözmüyor. Kaldı ki bu sorun için dört beş kere her bileşeni değiştirdim. Hepsinin de arızalı olamayacağını düşünürsek alışılmışın dışında bir sorun olduğunu düşünüyorum. Elektriksel falan olabilir. Farklı evlerde de test ettim laptop ve kasada sonuç aynıydı. Elektriksel kusur taşınıyorsa bilemem orası beni aşıyor. Yabancı kaynaklarda aktarılabildiğini dile getiren birisi vardı ama ne kadar doğru bilmiyorum. Monitör, mouse, online/Line Interactive UPS veya sistem parçalarını defalarca değiştirmek bunu çözmedi. Benim sorunu çözen video çekse fenomen olur. Zaten benim yapacağım reklam bile sırtını yere getirmez; öylesine bir dua alırdı. Belki yıllar sonra olur bilemeyiz. Şimdilerde uzay sistem ile iki oyun oynayıp, kafa dağıtıp çıkıyorum.

''Hocam, biraz sonra dediklerinizi deneyip bildiririm. Önceki açtığım konuda da stutter yaşıyordum fakat o zaman 7600X ile 4070 Ti kullanıyordum, 5070'e geçince stutter düzeldi fakat 1 ay sonrasında meşhur Windows güncellemesinden sonra tekrar başladı. 9800X3D modeline geçtim fakat nafile. Acaba geçtiğimiz haftalarda gelen güncellemeden kaynaklı mı yine?''

Yukarıda alıntıladığım cümlene istinaden sendeki sorunun kaynağı daha basit olabilir. Windows güncellemesi sonrası başladığını belirtiyorsun; hiç RAM tuning/ BIOS ayarları ile kafa patlatmadan önce Windows sürümünde geri gitmeye çalış derim.

Eki Görüntüle 259374

Artık çözüm aramayı bıraktım elimdeki mevcut test sonucunu ileteyim örnek olsun. Değerler oldukça kötü, mouse ile tetiklenen görüntü kırılması/bozulmasını tasdikler nitelikte. Sebebine gelecek olursak belirsiz. NVDIA yazmasına bakma farklı sürücü ve/veya ekran kartı mevcut sorunu çözmüyor. Kaldı ki bu sorun için dört beş kere her bileşeni değiştirdim. Hepsinin de arızalı olamayacağını düşünürsek alışılmışın dışında bir sorun olduğunu düşünüyorum. Elektriksel falan olabilir. Farklı evlerde de test ettim laptop ve kasada sonuç aynıydı. Elektriksel kusur taşınıyorsa bilemem orası beni aşıyor. Yabancı kaynaklarda aktarılabildiğini dile getiren birisi vardı ama ne kadar doğru bilmiyorum. Monitör, mouse, online/Line Interactive UPS veya sistem parçalarını defalarca değiştirmek bunu çözmedi. Benim sorunu çözen video çekse fenomen olur. Zaten benim yaptığım reklam bile sırtını yere getirmez; öylesine bir dua alırdı. Belki yıllar sonra olur bilemeyiz. Şimdilerde uzay sistem ile iki oyun oynayıp, kafa dağıtıp çıkıyorum.

''Hocam, biraz sonra dediklerinizi deneyip bildiririm. Önceki açtığım konuda da stutter yaşıyordum fakat o zaman 7600X ile 4070 Ti kullanıyordum, 5070'e geçince stutter düzeldi fakat 1 ay sonrasında meşhur Windows güncellemesinden sonra tekrar başladı. 9800X3D modeline geçtim fakat nafile. Acaba geçtiğimiz haftalarda gelen güncellemeden kaynaklı mı yine?''

Yukarıda alıntıladığım cümlene istinaden sendeki sorunun kaynağı daha basit olabilir. Windows güncellemesi sonrası başladığını belirtiyorsun; hiç RAM tuning/ BIOS ayarları ile kafa patlatmadan önce Windows sürümünde geri gitmeye çalış derim.

Bu anlattıkların aslında çoğu şeyi ispatlar nitelikte ama birilerine göre bunlar düzmece, uydurmaca olarak görülüyor. Bizim gözler kör ya da sistemleri kullanmayı bilmiyormuşuz. En sonunda bu sistemleri alıp o lafı söyleyenlerin kucağına bırakacağım. Ne halleri varsa görsünler. Kaç yıldır uğraşıyoruz, kaç farklı forum gezdin. Saçı sakalı forum ortamında ağartmış kimseler çözemedi, daha ne olsun?

Bu anlattıkların aslında çoğu şeyi ispatlar nitelikte ama birilerine göre bunlar düzmece, uydurmaca olarak görülüyor. Bizim gözler kör ya da sistemleri kullanmayı bilmiyormuşuz. En sonunda bu sistemleri alıp o lafı söyleyenlerin kucağına bırakacağım. Ne halleri varsa görsünler. Kaç yıldır uğraşıyoruz, kaç farklı forum gezdin. Saçı sakalı forum ortamında ağartmış kimseler çözemedi, daha ne olsun?
Çözümü bende yok demek varken kafada kurduğunu dile getiriyorlar. Umarım arkadaşın süreç o kadar uzamaz, kolay gelsin.

Çözümü bende yok demek varken kafada kurduğunu dile getiriyorlar. Umarım arkadaşın süreç o kadar uzamaz, kolay gelsin.

Direkt olarak inançsızlık var, siz sistemleri kullanmayı bilmiyorsunuz ve aslında böyle sorunlar yok demeye getiriyorlar. Artık ben de pes ettim. Keşke bu tarz sorunlarla hiç uğraşmasaydın ama ne yaptıysan fayda etmedi. Marix dediği gibi sana sıfırdan sistem sipariş edilip o şekilde en baştan denense daha iyi olurdu. Kendisi zaten emekli oldu, yapacak çok da bir şey yok. Sağlık olsun.

Bu konu da çözümsüz kalacak gibi duruyor, temiz format vs. denesin artık ve Windows güncellemelerini duraklatsın. DDU ile önceki sürümleri denesin, sorunun kaynağı belli değil. RTX 5070 gibi bir kartı zaten konu sahibi tek kablo 2x8 pin çoklayıp kullanıyormuş. Bu da mantıklı bir senaryo değil biliyorsun ki. Tek kablo sağlıklı verebileceği kapasite 150 W, 75 W da soketten geliyor. 225 W eder, 25 W boşta kalıyor. Uzun süre bu şekilde kullanım sağlamış kendisi. @SunseTTime