Hocam eğer 2K’da daha fazla FPS alayım ve VRAM konusunda içim rahat etsin diyorsanız 5070Ti mantıklı olan seçenek. VRAM sayesinde de daha uzun ömürlü bir seçenek olacaktır. Sanırım bende daha sonra pişman olmamak adına seçimimi 5070Ti’ dan kullanacağım. 9070XT istemiyorsanız tek seçenek 5070Ti. 5070 kesinlikle kötü bir kart değil, 2K’ da verdiği performans yeterli. Tek sorunu VRAM benim gözümde, Şu an sorun yaşatmasada bir sene sonra hatta bir kaç ay sonra çıkan bir oyunda sorun yaşatmayacağı anlamına gelmez. Benim aklımda 5070+OLED fikri vardı fiyat farkı yüzünden. Kartıda 3-4 sene kullanırım gerekirse biraz ayar kısar sonra kartı yükseltirim diyordum. Biliyorum fiyat farkı ve fiyatına değecek kadar aman aman kart değil. Ama bu kartın problemi değil ülkemizdeki aç gözlü satıcıların problemi. Bu kartın yurtdışı fiyatı ve ülkeye giriş vergilerini hesaplayınca asla bu fiyatlar çıkmıyor ama güzel ülkemde piyasa kontrolü olmayınca satıcılar sürekli zam yapıyor fiyatlarla borsaymış gibi oynuyor.

Bence ikinci seçenek mantıklı finansal açıdan. Ayrıca daha güçlü bir ekran kartı tercih etmek varken oled monitör 3 ay beklesin sorun değil.

Ayrıca 12 GB Vram'den ötürü 5070'i ne olursa olsun kesinlikle tercih etmeme taraftarıyım. Vram darboğazı sebebi ile yarın oyunlarda başınızı ağrıtabilir.

Bence ikinci seçenek mantıklı finansal açıdan. Ayrıca daha güçlü bir ekran kartı tercih etmek varken oled monitör 3 ay beklesin sorun değil.

Ayrıca 12 GB Vram'den ötürü 5070'i ne olursa olsun kesinlikle tercih etmeme taraftarıyım. Vram darboğazı sebebi ile yarın oyunlarda başınızı ağrıtabilir.
Öyle yapacağım gibi görünüyor bu arada aradığım kasayı buldum sonunda
Antec CX Mirror on numara kasa keşke kablo çıkış yeri plastik ile gizlenseymiş olsun yinede diğerlerinden daha iyi

Bazı arkadaşlar yine ezbere konuşmuş. Yeni nesil oyunlarda VRAM darboğazı diyen mi ararsın yoksa 5070 Ti ile 5070 arasında performans farkı yok VRAM'den dolayı diyeni mi? İnanılmaz. İki kartın Core sayısı ve kullanılan GPU modeli zaten farklı en başında. Minimum %20 FPS farkı her oyunda mevcut. Yeni nesil oyunlarda VRAM darboğazı nasıl olacak onu da anlamış değilim. 192 bit 6x2 GB GDDR7 bellekler bunlar. Mem clock boostlarda inanılmaz bant genişliklerine çıkabiliyorlar. 2K'da hangi yeni nesil oyunun Ultra Plus ayarlarında bellek darboğazı yaşamış? Aradaki fiyat farkı cebinizi yakmayacaksa tabii ki 5070 Ti daha iyi bir kart fakat 5070 de asla kötü bir kart değil. Sizi çok uzun yıllar 2K'da yüksek ve Ultra ayarlarda üzmeyecek bir kart.

Farklar şu şekilde. RatX 5070'i 100 olarak kabul et.
1785133217358.webp

1785133251022.webp

1785133266205.webp

Bazı arkadaşlar yine ezbere konuşmuş. Yeni nesil oyunlarda VRAM darboğazı diyen mi ararsın yoksa 5070 Ti ile 5070 arasında performans farkı yok VRAM'den dolayı diyeni mi? İnanılmaz. İki kartın Core sayısı ve kullanılan GPU modeli zaten farklı en başında. Minimum %20 FPS farkı her oyunda mevcut. Yeni nesil oyunlarda VRAM darboğazı nasıl olacak onu da anlamış değilim. 192 bit 6x2 GB GDDR7 bellekler bunlar. Mem clock boostlarda inanılmaz bant genişliklerine çıkabiliyorlar. 2K'da hangi yeni nesil oyunun Ultra Plus ayarlarında bellek darboğazı yaşamış? Aradaki fiyat farkı cebinizi yakmayacaksa tabii ki 5070 Ti daha iyi bir kart fakat 5070 de asla kötü bir kart değil. Sizi çok uzun yıllar 2K'da yüksek ve Ultra ayarlarda üzmeyecek bir kart.
VRAM konusunda çok iyimsersiniz.
2020'de 4-6 GB VRAM çoğu oyun için yeterliydi. 2023-2024'te yeni nesil konsollara özel oyunlar arttıkça 8 GB kartlar özellikle 1440p ve Ultra ayarlarda zorlanmaya başladı. 2026 itibarıyla birçok AAA oyunda 8 GB artık pratikte minimum seviyeye oturmuş durumda. Yüksek çözünürlüklü dokular, ray tracing ve frame generation gibi teknolojiler VRAM kullanımını artırıyor.

2K'da hangi oyunda bellek darboğazı yaşamış diye sormuşsunuz söyleyeyim mesela Indiana Jones supreme detaylarda (path tracing kapalı) 12GB'ı aşan bir vram kullanımı var Vram yetmediğinde darboğazdan ötürü direk 8-10 FPS'e düşüyor oyun.

Hogwart Legacy'de 12-13GB'ları gördüğümü hatırlıyorum.

Doom Dark Ages öyle ultra nightmare doku detaylarında

12 GB VRAM bugün 8 GB'ın bulunduğu konuma yaklaşıyor yeni nesil konsollarla birlikte, yeni nesil oyunlarda 12GB'ın minimum sistem gereksinimlerinde yer alacağını düşünüyorum.

VRAM konusunda çok iyimsersiniz.
2020'de 4-6 GB VRAM çoğu oyun için yeterliydi. 2023-2024'te yeni nesil konsollara özel oyunlar arttıkça 8 GB kartlar özellikle 1440p ve Ultra ayarlarda zorlanmaya başladı. 2026 itibarıyla birçok AAA oyunda 8 GB artık pratikte minimum seviyeye oturmuş durumda. Yüksek çözünürlüklü dokular, Ray Tracing ve frame generation gibi teknolojiler VRAM kullanımını artırıyor.

2K'da hangi oyunda bellek darboğazı yaşamış diye sormuşsunuz söyleyeyim mesela ındiana jones supreme detaylarda (path tracing kapalı) 12 GB'ı aşan bir VRAM kullanımı var VRAM yetmediğinde darboğazdan ötürü direk 8-10 FPS'e düşüyor oyun.

Hogwart Legacy'de 12-13GB'ları gördüğümü hatırlıyorum.

Doom Dark ages öyle Ultra nightmare doku detaylarında.

12 GB VRAM bugün 8 GB'ın bulunduğu konuma yaklaşıyor yeni nesil konsollarla birlikte, yeni nesil oyunlarda 12 GB'ın minimum sistem gereksinimlerinde yer alacağını düşünüyorum.

8 GB kartların 2020 23-24ü geçtim 2026'da bile 1440p oyunculuk için uygun olmadığını 1080p için üretildiğini biliyoruz. 50 serisi kartların GDDR7 belleklerle geldiği ve bant genişliğinde 40 serisi GDDR6 bellekli kartlardan çok daha iyi bir performans gösterdiği testlerde çok bariz. Bu avantajı da varken 2*4 128 bit 8 GB bellekli kartlarla 2*6 bellek modüllü 192 bit 5070'ler kıyaslanmamalı. Uzun yıllar Triple A oyunlarda VRAM darboğazı yaşatmaz. Örnek verdiğiniz üç oyundan ikisi de rezalet optimizasyonlarıyla ünlü. Stabil ve kerteriz alınabilecek değerler vermeyen oyunlar.

2K'da hangi oyunda bellek darboğazı yaşamış diye sormuşsunuz söyleyeyim mesela Indiana Jones supreme detaylarda (path tracing kapalı) 12GB'ı aşan bir vram kullanımı var Vram yetmediğinde darboğazdan ötürü direk 8-10 FPS'e düşüyor oyun.
Daha dün Cyberpunk 2077 4K Ultra RT ultra FG açık şekilde denedim, VRAM kullanımı 12 GB seviyesindeydi. Bence o oyunlar bozuk.

Daha dün Cyberpunk 2077 4K Ultra RT ultra FG açık şekilde denedim, VRAM kullanımı 12 GB seviyesindeydi. Bence o oyunlar bozuk.
Hogwarts legacy leş gibi optimizasyon açısından ama örnek verdiğim Doom ve Indiana Jones'un optimizasyonu kaymak gibi. Her iki oyunda Id Tech motorunu kullanıyor. Bu motorla geliştirilen her oyun orta üst seviye her konfigürasyonda kaymak gibi çalışıyor bilen biliyor zaten, pek anlatmaya lüzum yok.

5070 almak biraz kumar oynamak gibi. Yarın GTA 6 PC'ye geldiğinde 5070 vram'dan dolayı sorun çıkarır mı ? Acaba iyi bir performans alabilir miyim alamaz mıyım gibi düşünceler kafamı kurcalamaktansa 16GB Vram'li bir kart alıp 3-5 yıl arkana bakmadan kullanmak bana daha cazip geliyor.

Hala kararsızım 🤣🤣. 5070 alırsam monitörde alabilirim beyaz renk GPU da seçebilirim beyaz sistemime uygun ancak ilerleyen yıllarda 5070 Ti alamam fiyatından dolayı. OLED seçeneği elbet çoğalır fiyatlarda muhtemelen yine bu fiyatlara yakın olur diye düşünüyorum.
Şu an aradığım Bonus, Axess, World kartlarına 9 taksit olan OC model bir ekran kartı tercihen SFF olmaması kalın GPU istiyorum.
Bu arada sözü geçen almış olduğum bilgisayar kasasını kurdum görselini bırakıyorum.

9800X3D için sıvı soğutma yetiyor borçlar bitince beyaz 360mm geçerim
1785425561776.webp