Amakotasita

Başarılı
Merhaba,

Sistemimde RTX 5080'in PCI-E 5.0 X16 yerine sürekli PCI-E 4.0 X16 olarak çalışması sorununu çözmeye çalışıyorum. Benzer problemi yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olabilir mi?
Sistem:

• Anakart: ASUS ROG Crosshair X870e Hero.
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D.
  • Ekran kartı: ASUS ROG Astral RTX 5080 OC 16 GB.
  • SSD: Samsung 9100 Pro 2 TB PCI-E 5.0.
  • RAM: XPG Lancer RGB DDR5 6000 CL30 32 GB (2×16 GB).
  • PSU: MSI MPG A1000GS PCI-E5 1000W.
  • BIOS: 2402.
    Ekran kartı anakartın birinci PCI-E X16 slotunda (PCIEX16_1) takılı.
  • GPU-Z'de ekran kartının desteklediği bağlantı:

Fakat render test çalıştırdığımda:

Olarak görünüyor.
    1. BIOS'ta
      Advanced → Onboard Devices Configuration → PCI-E Link Speed → PCIEX16_1 Link Mode
      Seçeneğini Gen 5 yaptım.
    2. Buna rağmen GPU-Z yine X16 Gen 4 gösterdi.
    3. PCI-E link ayarını Auto'ya alıp tekrar denemeyi de planlıyorum.
    4. Samsung 9100 Pro'yu M.2_1'den M.2_2'ye taşıyarak da denedim. Sonuç yine aynı: GPU X16 Gen 4.
    5. GPU-Z render test sırasında link genişliği X16 olarak kalıyor; yani X8'e düşme problemi yok.
    6. Ekran kartı fiziksel olarak tamamen takılı ve sistem normal şekilde çalışıyor.
    7. Resizable BAR aktif.
    8. BIOS güncel (2402).

Anakart ve CPU kombinasyonunun PCI-E 5.0 X16 desteklediğini biliyorum. M.2_2/M.2_3 kullanımının GPU hatlarını X8'e düşürebileceğini de biliyorum; ancak burada sorun X8 değil, X16 Gen 4 → X16 Gen 5'e geçmemesi.

Sorunun anakart, ekran kartı, BIOS/AGESA veya PCI-E link training kaynaklı olup olmadığını nasıl kesin olarak anlayabilirim?

Merhaba,

Sistemimde RTX 5080'in PCI-E 5.0 X16 yerine sürekli PCI-E 4.0 X16 olarak çalışması sorununu çözmeye çalışıyorum. Benzer problemi yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olabilir mi?
Sistem:

Olarak görünüyor.
    1. BIOS'ta
      Advanced → Onboard Devices Configuration → PCI-E Link Speed → PCIEX16_1 Link Mode
      Seçeneğini Gen 5 yaptım.
    4. Samsung 9100 Pro'yu M.2_1'den M.2_2'ye taşıyarak da denedim. Sonuç yine aynı: GPU X16 Gen 4.
    5. GPU-Z render test sırasında link genişliği X16 olarak kalıyor; yani X8'e düşme problemi yok.
    6. Ekran kartı fiziksel olarak tamamen takılı ve sistem normal şekilde çalışıyor.
    7. Resizable BAR aktif.
    8. BIOS güncel (2402).

Anakart ve CPU kombinasyonunun PCI-E 5.0 X16 desteklediğini biliyorum. M.2_2/M.2_3 kullanımının GPU hatlarını X8'e düşürebileceğini de biliyorum; ancak burada sorun X8 değil, X16 Gen 4 → X16 Gen 5'e geçmemesi.

Sorunun anakart, ekran kartı, BIOS/AGESA veya PCI-E link training kaynaklı olup olmadığını nasıl kesin olarak anlayabilirim?
Bios sürümü nedir?

Merhaba,

Sistem:

Olarak görünüyor.
    1. BIOS'ta
      Seçeneğini Gen 5 yaptım.
    7. Resizable BAR aktif.
    8. BIOS güncel (2402).

En kolay ve kesin sonuç verecek yöntemlerden bir tanesi başka bir GPU takarak denenmesidir. Eğer ki başka bir 5000 serisi kartta, 5080 ve 5090'dan bahsediyorum, GEN 4 gözüküyorsa, sorunu anakart kısmında arayacağız. Eğer ki GEN 5 oluyorsa, sorun ekran kartında demektir.

Biraz mantıksız gelebilir ancak GPU'nun PCB'si tam oturdu mu, çıkarıp yeniden vesaire takmayı denediniz mi?

En kolay ve kesin sonuç verecek yöntemlerden bir tanesi başka bir GPU takarak denenmesidir. Eğer ki başka bir 5000 serisi kartta, 5080 ve 5090'dan bahsediyorum, gen 4 gözüküyorsa, sorunu anakart kısmında arayacağız. Eğer ki gen 5 oluyorsa, sorun ekran kartında demektir.

Etrafımda 5000 serisi kart kullanan var mı bilmiyorum. Bakmam gerekecek yalnız ekran kartını sağlam taktığımdan eminim.

Etrafımda 5000 serisi kart kullanan var mı bilmiyorum. Bakmam gerekecek yalnız ekran kartını sağlam taktığımdan eminim.
Zaten standart olanlarını yapmışsınız hocam, bundan sonra sorun her yerde olabilir. En azından ufak bir ön eleme yapmak ve zaman kazanmak için iyi olur diye düşünüyorum. Farklı bir 5000 serisi kart.

Zaten standart olanlarını yapmışsınız hocam, bundan sonra sorun her yerde olabilir. En azından ufak bir ön eleme yapmak ve zaman kazanmak için iyi olur diye düşünüyorum. Farklı bir 5000 serisi kart.
İnşallah sorun ekran kartında değildir, zaten ekran kartını bugün aldım. Anakarttaysa bir daha mecbur garantiye vereceğiz. Beklemeyi de hiç sevmiyorum.

Render gibi yükleri CPU <--> GPU arasında yüksek veri akışına ihtiyaç duymaz. İşlemci vektörleri gönderip sonuçları toplar, en uzun süren iş GPU'daki hesaplama olduğu için PCI-e yolu boş kalır. Güç tüketimini düşük tutmak için GPU PCI-e portunu en ağır seviyeye yükseltmez, çünkü gerek yok. Bence sizin sorununuz bu, bu yüzden endişelenmenizi gerektirecek bir şey yok.

PCI-e extender kullanıyorsanız(dikey takmak amacıyla) çoğu bırakın 5.0'ı 4.0'da dahi stabilite problemleri yaratabiliyor. Bu tarz ürünlerden uzak durmanız lazım 5.0'a çıkmak istiyorsanız. Oyunda 5.0 x16'ya çıkması lazım ama bu iki durumda değilseniz(PCI extender yok, oyun oynanıyor).