RTX 5090 ekran kartı için hava soğutma mı, sıvı soğutma mı tercih edilmeli?

Mesut

Başarılı
Merhaba, ilk konumu açmış bulunmaktayım. Yeni bir sistem toplayacağım. Ekran kartımı RTX 5090 olarak belirledim; fakat sıvı soğutmalı olan modeli mi almalıyım yoksa hava soğutmalı olanı mı, karar veremedim.

Birkaç video izlediğimde sıvı soğutucuların 60 derece civarlarında kaldığını gördüm ve daha serin çalışabileceğini düşünüyorum. Hava soğutucuların ise kasanın içini ekstra ısıtacağını düşünüyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz, hangisi alınmalı? Biraz görselliğe ve şıklığa da bakıyorum. Kasamın içinde hangi modelin yerleşimi daha iyi olur, bunun için de yorumlarınızı bekliyorum. Modellerde borular farklı noktalardan çıkıyor, bu da montajı ve görüntüyü direkt olarak etkileyecek.

Şimdiden teşekkürler.
  • Kasa: Hyte Y70 Touch
  • İşlemci: 9950X3D - 360mm sıvı soğutmalı.
Düşündüğüm modeller;
- Sıvı Soğutuculu Modeller:
  • AORU GeForce RTX™ 5090 XTREME WATERFORCE 32G
  • ASUS ROG Astral LC GeForce RTX 5090 OC 32GB GDDR7 512 Bit DLSS 4 Sıvı Soğutuculu Ekran Kartı
  • MSI RTX 5090 32G Suprim Liquid SOC G5090-32SLS 512 Bit GDDR7 32 GB Ekran Kartı
Hava Soğutuculu Modeller:
  • Asus RTX 5090 ROG Astral BTF OC Edition ROG-ASTRAL-RTX5090-O32G-GAMING 512 Bit GDDR7 32 GB Ekran Kartı
  • GIGABYTE GeForce RTX 5090 GAMING OC 32G GDDR7 DLSS 4 512 Bit Ekran Kartı

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben olsam Astral 5090 hava soğutmalı modelini alırım. Hava soğutma rahatlıkla yetiyor ki böyle bir durumda sıvı soğutmaya bulaşmanın lüzumu yok çünkü ek rahatsız eden bir pompa sesi ve hava soğutmaya göre daha kısa ömürlü bir soğutma sistemiyle baş başa kalıyorsun.

Görselliği önemsiyorsanız 5090 GameRock'a da bir bakın derim. Tepe modellerde ısrarcı iseniz de ben olsam hava soğutmalı Suprim alırdım.

Hava soğutma daha garantidir sıvı soğutmaya göre. Eğer uzun süre açık kalacak ise şahsen hava soğutma alırım. Yok ben 3-4 saat oyun oynayıp geçerim diyorsan görsellik açısından sıvı soğutmalı alabilirsin.

Hava soğutmalı olan kasanın içini ısıtmaz mı yakın çevresinde 2 adet gen 5 4 TB NVMe disk olacak çünkü 360mm zaten işlemci soğutucusuda var kasa içinde ekstra bir ısınma oluşturmaz mı?

Görselliği önemsiyorsanız 5090 GameRock'a da bir bakın derim. Tepe modellerde ısrarcı iseniz de ben olsam hava soğutmalı Suprim alırdım.

Ben Palit markasına pek ısınamadım nedense kötü geliyor gözüme. Bir de dikey montaj düşünmüyorum.

Aşırı sıcaklarda sorun yaratır diye düşünüyorum evimde klima yok eski kartım Sapphire RX 5700XT Nitro+ junction 90 95 derece GPU ise 85 90 ları zorluyordu. 4 5 saat oynadığımda oluyor yeri geliyor 6 7 saat te oluyor bazen de hiç oynamıyorum.

CPU için alacağım sıvı soğutucu modeli ise şu: Thermalright wonder vision 360 ub ARGB Black 360mm Intel-AMD uyumlu işlemci sıvı soğutucu.

Bu kadar düşünmeye gerek yok bence.
5090 alıyorsunuz sonuçta.

LC modellere o kadar para vermek saçmalık açıkçası.
Anakartınız BTF değilse BTF Astral'i eleyin zaten.

Konuda önerilen Palit bile işinizi "fazla fazla" görücek.
Kötü bir model değil çünkü.

İlla marka istiyorum derseniz MSI Suprim veya ROG Astral ikisilisinden birini alın geçin.

LC bir model alırsanız şu tarz bir görüntü oluşucak:

Amaç sadece oyun ise alınabilir. Ben uzun saatler render alınacak diye düşündüm. Ek olarak ekran kartını üst seviye almak yerine orta seviye bir şey alıp artan parayla çok iyi bir klima alınabilir.

Amaç sadece oyun ise alınabilir. Ben uzun saatler render alınacak diye düşündüm. Ek olarak ekran kartını üst seviye almak yerine orta seviye bir şey alıp artan parayla çok iyi bir klima alınabilir.

Bütçede sorun yok sadece en iyisini alayım diyorum önümüzdeki 5 10 yıl içerisinde bir upgrade planım yok çünkü. Eğer upgrade yapacak olursam yeni bir işlemci çıkarsa AM5 için onu düşünebilirim sadece.

Evet yapacağım sisteme çok benziyorlar. Anakartımıda MSI MEG X870 GODLIKE olarak düşünüyorum. Btf değil sanırsam. Ayrıca Palit markası nedense bana kötü gibi geliyor diğer markalara kıyasla belki F/P olabilir ama ben şu an alabildiğimin en iyisini alabilmek istiyorum o kafadayım biraz.

Ses ve gürültü anlamında hangisi daha sessiz olur onu bilemiyorum zaten kasada 1 tane sıvı soğutma olacak işlemcinin 2. sinin olması gürültüyü 2'ye katlar mı? Ve bu kartı illa dikey mi montajlamak gerekir? Yatayda borular cama değer mi emin olmadım ASUS model için.

Evet, Godlike BTF değil.

MSI Suprim-ROG Astral ikilisinden ikiside sessiz kartlar.
LC olan modeller için illaki ek bir pompa sesi mevcut.
Ne kadar ses ekleyeceğini tam kestiremem açıkçası, ancak aşırı düzeyde rahatsız ediceğini düşünüyorum.

Evet, yatay montaja cam engel olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…