RTX 6000 serisi beklenilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Thanos
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 515
  • Etiketler Etiketler
    6000 serisi

Thanos

Üstün
Bu senenin yazında veya sonbaharında sistem dizmeyi düşünüyordum ama bu yapay zeka yüzünden ekran kartı, RAM ve SSD gibi tüketici sınıfı ürünlerin birçoğu ya zam yedi ya da bazı modellerin üretimine son verildi. Bu üretimine son verilen modellerden biri de bildiğiniz gibi RTX 5070 Ti, yani tam böyle üst segment ile orta segmentin dengesini kuran model. Şimdi bu modelin tamamen üretimine son verildi mi emin değilim ama üretimi bayağı yavaşlayacak. Yani 5080'le aynı fiyatlara bile gelebilir. Gerçi 5080'de bundan nasibini alacaktır. Lafın özü şu an 5000 serisi ekran kartı almak hiç karlı bir iş değil. 5080'e gücüm yeter mi bilemiyorum ama 16GB 5080'e para vermek bilemiyorum, bana mantıklı gelmiyor. 6000 serisini beklemeyi düşünüyorum ama o da 2027'nin ikinci çeyreği gibi sızıntılar okumaya başladım. Normalde NVIDIA'nın döngüsü 2 yılda bir ekran kartı tanıtır, yıl sonunda da genelde seriyi duyurur. Bu yılın sonunda 6000 serisi duyurulup çıkmayacak mı?

Beklemeli işler genellikle hep hüsranla sonuçlanıyor. 6000 serisi çıktığı zaman ilk birkaç ay stok bulamazsınız büyük ihtimal ve bulsanız bile MSRP'nin çok üstünde fiyatlar görürsünüz. Ayrıca MSRP olarak büyük ihtimal RAM sıkıntısı yüzünden 5000 serisine göre daha pahalı olur.

5070 Ti üretimi son bulmadı. Bilgi yanlıştı. ASUS yalanladı iddiaları.

Jensen amcanın deri ceketinin derdiyle.
Dertlenmişsin ama adamın umurunda mıyız sanıyorsun? Adam şu an veri merkezlerine tanesi 40.000 dolara AI hızlandırıcı satmakla meşgul. Senin alacağın 800-1000 dolarlık kart için TSMC'deki kıymetli 3nm silikon waferlarını harcamak ona zarar yazıyor. O yüzden 5070 Ti gibi F/P kralı olabilecek kartların ipini çekerler, üretimini kısarlar ki seni ya fahiş fiyatlı 5080'e ya da stokta şişen alt modellere mecbur bıraksınlar.

Gelelim takvime. Normalde evet, NVIDIA 2 yılda bir kart basar. Ama şu an dünya çip kıtlığı yaşıyor. TSMC'nin üretim bantları Apple ve NVIDIA'nın sunucu çipleriyle dolu. Gaming kartlar artık öncelik değil yan sanayi ürünü muamelesi görüyor maleseef. O yüzden Q2 2027 sızıntıları doğru. Bu yılın sonunda en fazla paper launch yaparlar diye düşünüyorum. Kartın rafa girmesi 2027 baharını bulur.
Recep hoca aydınlatsın bizi. @Recep Baltaş

Yani 16 GB VRAM'li bir 5080'e para vermek sana mantıksız gelebilir ama 6000 serisini beklemek demek, bugünden itibaren en az 20 ay daha elindekiyle yetinmen demek. NVIDIA'nın iki yıllık döngüsü, oyun pazarının şirketin birincil odağı olduğu dönemlerde kaldı bence. Artık şartları oyuncular veya son kullanıcı değil, veri merkezleri ve AI belirliyor. 2027 başında gelir gelirse.

GDDR7 bellek tedariki şu an yapay zeka kartlarına kaydırılmıştır bile ve NVIDIA, 5000 serisinin kar marjını tamamen tüketmeden yeni bir mimariye geçiş yapmaz bence.

5080 çöp bir karttır yanlış anlamayın, 16 GB ve 5070 Ti'den minnacık daha güçlü bir kart 60 bin etmez edemez. Üzerindeki VRAM aynı güç desen 8-10 FPS fark anca var ve bu kart neredeyse 20 bin kağıt daha pahalı.

Paper Launch nedir hocam?
Kart çıkmış ama stok bulunamıyor, 50 serisi ilk çıktığında böyleydi.

Evet öyle hocam, konuyu açarken zaten bunu belirttim. 10 fps fark için 20 bin lira hakketmiyor. Lakin şunu anlamadım arkadaş 2026 sonunda "Paper Launch olabilir" dedi. Yani burdaki kastı 2026 sonunda resmi olarak çıkmış olur ama stok mu bulunmaz demek oluyor.

2026 sonunda çıksın da stok sıkıntısı yaşanması problem değil, elbet bulunur. Yazın sistem alacağıma 3 veya 4 ay daha dişimi sıkar 6000 serisi alırım. 5000 serisi beklentileri karşıladığını düşünmüyorum.

Paper Launch nedir hocam?
Teknoloji dünyasının en büyük yalanıdır.... Ürün duyrulur, inceleme videoları YouTube'a düşer ama üretim bandında yeterli çip yoktur. Sen kartı var sanırsın ama aslında slayt ve basın kitinden ibarettir. Stok sorunu başka bişeydir, Paper Launch ise bile isteye yapılan mal olmadan dükkanı açma senaryosudur. 50 serisinin başında da aynısını yaptılar, kartlar youtuberların elinde gezerken ben mağazada F5 tuşunu kırıyordum, olay tamamen algı yönetimi.

2027 Q2'de çıkar RTX 6000, ancak şişirik fiyatlar olacak tek iyi umudumuz GDDR7 üretimi şu an zor ve pahalıyken dahada kolaylaşacak bellek yönünden, RTX 6000 bence desktop için değil de mobil için beklenebilir mobilde büyük gelişmeler bekliyorum desktoğ aynı kalır muhtemelen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…