soulfly

Çalışkan
Sistemim:
  • i9 14900HX
  • RTX 4060 laptop 140W
  • DDR5 5600 MHz RAM 16 GB
  • 512SSD
  • Windows 11

Rust'ta eskiden 110W civarı ceken oyun sımdı Max 65 cekiyor ve FPS 100 üstüne cıkmıyor. Eskiden 180 FPS bile görüyordum. 10 dakika önce fan bakımı yaptım işlemci 95 dereceden 85'e düştü fakat FPS artmadı. Bir fotoğraf minimum grafik diğeri maksimum çözünürlük 1920X1200.

Ekran görüntüsü 2025-05-04 132622.webp

Ekran görüntüsü 2025-05-04 132645.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bazen bu durum bellek yetmediği için olabiliyor başıma gelmişti ama bellek kullanım da Full de gözükmüyor, sorununuzun neden olduğuna tam emin değilim ama 16 GB RAM'ın günümüzde hele ki 4060 ve i9 gibi bir ikiliyle yetersiz kalır, imzamdaki sistemde bile kimi zaman 20 GB RAM kullanımı yaşadığım oluyor oyunlarda, sorununuzu çözeceği garantisini veremem ama tez vakitte RAM'ınızı 32 GB yapmanızı tavsiye ederim.

Bu oyun VRAM düşmanı. Sunucuda çok oyuncu varsa, yani doğal olarak çok bina oluyor. Bu da VRAM ve belleğin can çekişmesine yol açıyor. Yani her türlü bu oyunu oynamak için yüksek VRAM ve bellek içeren bir sistem şart. Atıyorum 32 GB bellek VRAM tarafında da fiyatı uygun olduğundan AMD 16 GB VRAM'lı kartlarından biri.

@Loniss VRAM ilk resimde %94 gösteriyor. Genelde dolmamış gibi gösterse de, seviyeler %90 üstüyse büyük ihtimalle bellekten de bir miktar oyuna ayırıyor. Bellek, VRAM göre yavaş olduğundan performans sorunları yaşatıyor. Grafik ayarından bağımsız Rust'un yapı sistemi VRAM ve belleği tüketiyor.

GPU Wattı kısması ise ısınmadan. Sadece fan temizliği yeterli olmayacaktır. Kaliteli bir termal macun veya termal pad ile değişim şart. Genelde forumdaki arkadaşlar termal pad öneriyorlar. Bağlantıdaki ürünü Amazon vb. bulup uygulayın. Nasıl uygulanır kısmında da foruma aldığınız ürün ve dizüstü ile ilgili konu açın yardımcı olurlar.

Genel yazılımsal bakım ve dizüstü kullanımı hakkındaki bilgiler için de bağlantılara göz atın.

@1247 yazdıklarına aynen katılıyorum kendi sistemimde 4 GB gibi bir şaka VRAM olduğu için bu tarz durumlarla çok karşılaşıyorum.
Özellikle kaplama ve filtreleme ayarlarını düşürmen VRAM kullanımını azaltacaktır, onları düşürmeni öneririm.
Onun dışı ek olarak diyebileceğim laptoplarda termal macun konusunda çok çok uzun bir araştırma yaptım,
Şahsi kullandığım ve önerdiğim ise Thermal Grizzly hydronaut, şimdi laptoplarda ani ısı değişimi çok çok fazla olduğu için diğer macunlar pump-out olurken bu macun bu duruma karşı çok daha dayanıklı, soğutma performansı ise ortalamanın çok çok üstünde, kesinlikle öneririm. Dediğim gibi, RAM yükseltmesi, VRAM kullanımını düşürmek için yüksek kaplama ve filtreleme yani texture ayarlarından kaçınma, ve hydronaut kullanımı ile sorunların büyük ölçüde çözülür diye tahmin ediyorum.

Ha çok bir şey değişeceğini sanmıyorum ama zaman zaman kararlılık sorunları olabiliyor hele ki NVIDIA'nın son birkaç aydır çıkardığı sürücülerde çok yaşandı, yakın zamanda ( son 1 hafta ) veya ondan sonrasında yeni bir ekran kartı sürücüsü yayınlanırsa ekran kartın için, ona güncellemeni öneririm.

Termal macun kotu durumda olsaydi diger oyunlarda da FPS duserdi. Benim sadece Rust'ta problemim var. CS2 flaan 300FPS oynatiyor Valorant 400-500 ama sadece Rust'ta sorun var.

Ekran karti maksimum 75 derece oluyor.