Jesus

Başarılı
Arkadaşlar merhabalar, dün bir sistem aldım. Anakartın kendi sayfasından gerekli sürücüleri, chipset güncellemelerini ve ekran kartı sürücülerini yükledim fakat herhangi bir oyuna girdiğimde oyun 4K çözünürlükte açılıyor ve oyunu açar açmaz ekran simsiyah oluyor. Alt + Tab yapamıyor, hiçbir işlem gerçekleştiremiyorum; bilgisayarı kapatıp açmam gerekiyor.

Bilgisayarı kapatıp açtığımda ise ekran yenileme hızı 60 Hz’e düşüyor ve ekran kartım algılanmıyor. Aygıt Yöneticisi’nde ekran kartımın yanında ünlem işareti oluyor. "Bu cihazı etkinleştir" dediğimde etkinleşiyor ama hiçbir şey değişmiyor. Daha sonra cihazı devre dışı bırakıp tekrar etkinleştirince bilgisayar ekran kartını algılıyor ve otomatik olarak 180 Hz’e geçiyor.

Sorunun oyunların 4K açılmasıyla ilgili olduğunu düşündüm fakat CS’yi 1080p’de başlattım; yaklaşık 15 dakika sonra yine aynı sorunla karşılaştım. Ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok, desteğinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Sistemim:
  • Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT 8GB
  • AMD Ryzen 5 5500
  • B450M-A PRO MAX II Anakart
  • G.Skill Intl F4-3600C18-8GVK DDR4-2132 8GB x2
  • Crucial Micron P3 Plus 1 TB SSD
  • PSU AEROCOOL VX600
  • G24F-2 180 Hz Monitör

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba, dün bir sistem aldım. Anakartın kendi sayfasından gerekli sürücüleri, chipset güncellemelerini ve ekran kartı sürücülerini yükledim fakat herhangi bir oyuna girdiğimde oyun 4K çözünürlükte açılıyor ve oyunu açar açmaz ekran simsiyah oluyor. Alt + Tab yapamıyor, hiçbir işlem gerçekleştiremiyorum; bilgisayarı kapatıp açmam gerekiyor.

Bilgisayarı kapatıp açtığımda ise ekran yenileme hızı 60 Hz'e düşüyor ve ekran kartım algılanmıyor. Aygıt Yöneticisi'nde ekran kartımın yanında ünlem işareti oluyor. "bu cihazı etkinleştir" dediğimde etkinleşiyor ama hiçbir şey değişmiyor. Daha sonra cihazı devre dışı bırakıp tekrar etkinleştirince bilgisayar ekran kartını algılıyor ve otomatik olarak 180 Hz'e geçiyor.

Sorunun oyunların 4K açılmasıyla ilgili olduğunu düşündüm fakat CS'yi 1080P'de başlattım; yaklaşık 15 dakika sonra yine aynı sorunla karşılaştım. Ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok, desteğinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Sistemim:
  • Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT 8 GB.
  • AMD Ryzen 5 5500.
  • B450M-A Pro Max II anakart.
  • G.Skill ıntl F4-3600C18-8gvk DDR4-2132 8 GB X2.
  • Crucial Micron P3 Plus 1 TB SSD.
  • PSU Aerocool VX600.
  • G24F-2 180 Hz monitör.

İlk çıkan sürücü ile dener misin ekran kartını.

Arkadaşlar merhaba, dün bir sistem aldım. Anakartın kendi sayfasından gerekli sürücüleri, chipset güncellemelerini ve ekran kartı sürücülerini yükledim fakat herhangi bir oyuna girdiğimde oyun 4K çözünürlükte açılıyor ve oyunu açar açmaz ekran simsiyah oluyor. Alt + Tab yapamıyor, hiçbir işlem gerçekleştiremiyorum; bilgisayarı kapatıp açmam gerekiyor.

Bilgisayarı kapatıp açtığımda ise ekran yenileme hızı 60 Hz'e düşüyor ve ekran kartım algılanmıyor. Aygıt Yöneticisi'nde ekran kartımın yanında ünlem işareti oluyor. "Bu cihazı etkinleştir" dediğimde etkinleşiyor ama hiçbir şey değişmiyor. Daha sonra cihazı devre dışı bırakıp tekrar etkinleştirince bilgisayar ekran kartını algılıyor ve otomatik olarak 180 Hz'e geçiyor.

Sorunun oyunların 4K açılmasıyla ilgili olduğunu düşündüm fakat CS'yi 1080P'de başlattım; yaklaşık 15 dakika sonra yine aynı sorunla karşılaştım. Ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok, desteğinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Sistemim:
  • Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT 8 GB
  • AMD Ryzen 5 5500
  • B450M-A Pro Max II Anakart
  • G.Skill Intl F4-3600C18-8GVK DDR4-2132 8 GB X2
  • Crucial Micron P3 Plus 1 TB SSD
  • PSU Aerocool VX600
  • G24F-2 180 Hz Monitör

PSU sorunu, OCCT Power testi yapın.

İlk çıkan sürücü ile dener misin ekran kartını.
Bu ne demek hocam anlamadım tam amdnin tam olarak hangi sürücüsünü indirmeliyim

PSU sorunu, OCCT Power testi yapın.
Hocam programi indirdim dediğiniz test stability testti sanırım onu çalıştırdım ve bir anda tekrar siyah ekran tekrardan bilgisayarı kapatıp açmam gerekti ama bu sefer ekran kartımın sürücüsü çökmedi, ekran yenileme hızı 60 hze düşmedi ve aygıt yöneticisinden tekrardan aktif etmek zorunda kalmadım ekran kartını.

PSU iyi bir model değil ve arızalı görünüyor.

@Jesus
Hocam peki ne kadar eminiz bu durumdan ben de yüksek ihtimalle psudan kaynaklandığını düşünüyorum hatta şöyle bir durum daha var hocam, ben bu sistemi ilk başta ekran kartını kendi sistemimde denemiştim.

İşlemci: Intel Core i3-12100F 3.30GHz 4 Çekirdek 12MB L3 Önbellek Soket 1700 İşlemci
Anakart: Asus EX-B660M-V5 D4 Intel B660 Soket 1700 DDR4 5333(OC)MHz mATX Gaming Anakart
Ekran Kartı: Asus Dual GeForce RTX 3060 OC DUAL-RTX3060-O8G 8GB GDDR6 128Bit DX12 Gaming Ekran Kartı
RAM: Kingston Fury Beast KF436C17BB/8 8GB (1x8GB) DDR4 3600MHz CL17 Siyah Gaming RAM
SSD: Kingston NV2 SNV2S/1000G 1TB 3500/2100MB/s PCIe NVMe M.2 SSD
PSU: GamePower GP-550 APFC 14cm 80+ Bronze 550W Power Supply

Bu sistemde ekran kartını denemiştim ve sorunsuz çalışmıştı. Sanırım psuda fakat %100 emin olmak istiyorum ne önerirsiniz tamamen emin olmak için ayrıca;
  • ekran kartı sürücüsünü DDU ile sil → temiz kurulum yap.
  • BIOS güncellemesini kontrol et ve gerekiyorsa güncelle.
  • RAM uyumunu BIOS'tan kontrol et (XMP/DOCP kapalı).
  • PSU ve kablo bağlantılarını kontrol et.
  • Radeon yazılımından özel çözünürlük ve 180 Hz'i doğrula.

Bu maddelerin hepsini uyguladım.

Kendi tecrübelerime dayanarak PSU'nun %99.9 arızalı olduğunu söyleyebilirim.

Farklı PSU ile deneyeceksiniz bu sistemi ancak öyle %100 emin olursunuz.

@Jesus
Tamamdır hocam teşekkür ederim. Bilgisayarcıya götürüp farklı bir PSU ile deneyeceğiz mecbur. Gelişmelerden haberdar ederim.

Bu ne demek hocam anlamadım tam AMD'nin tam olarak hangi sürücüsünü indirmeliyim.

Hocam programi indirdim dediğiniz test stability testti sanırım onu çalıştırdım ve bir anda tekrar siyah ekran tekrardan bilgisayarı kapatıp açmam gerekti ama bu sefer ekran kartımın sürücüsü çökmedi, ekran yenileme hızı 60 hze düşmedi ve Aygıt Yöneticisi'nden tekrardan aktif etmek zorunda kalmadım ekran kartını.

5700XT'nin ilk çıkan sürücü ile dene. O sürücüyle sıkıntı çıkmazsa sürücü ile alakalı sorun diyebiliriz.

5700XT'nin ilk çıkan sürücü ile dene. O sürücüyle sıkıntı çıkmazsa sürücü ile alakalı sorun diyebiliriz.
Hocam denedim ilk çıkan official WHQL Driveri kurdum fakat yine aynı sorun büyük ihtimalle arkadaşın dediği gibi sorun PSU da yarın bilgisayarcıya götürdüğümde kesin sorunu öğrenmiş olurum.