RX 580 8 GB VBIOS flashlama işlemi nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan neurox
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 117
  • Etiketler Etiketler
    rx580 vbios

neurox

Başarılı

Bu konuyu Recep hocam ile konuşmuştum ama fazla dikkate almadım. Yine söyleyim, sorunum şöyle:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS A320M-K Prime
  • Sapphire Pulse RX 580 8 GB
Anakart BIOS'um güncel, son sürüm. CSM açık ama Secure Boot açık; ikisi de çalışıyor, anlamadım. CSM kapatınca VGA UEFI not supported hatası alıyorum. Kartın Dual BIOS ayarını UEFI'ye çekmiştim. UEFI tiki geldi GPU-Z ama hala aynı şey. Recep hocam UEFI tikli olması UEFI'nin olduğu anlamına gelmez diyordu. Şimdi bir video izledim, adam bir program açıyor, VBIOS programı sanırım ve VBIOS indiriyor, load image dosyayı seçiyor, flashlıyor, 2 saniyede bitiyor, yeniden başlatın diyor. Bu işlem bu kadar mı cidden? Sonra kartı bozmak istemiyorum, teşekkürler.

@Recep Baltaş.

Not: Bir konu daha açmıştım, kartımın silent modunda oynama olduğu yani modlama ama performans modunda VBIOS'un orijinal olduğunu söylemiştiler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mining yapılmış, sonradan BIOS atılmış kart olabilir. TechPowerUp bu siteden flashlayıcı bulursun, BIOS da bulursun; ancak BIOS version ve device ID'yi iyi eşleştirmen lazım. Eğer yanlış yaparsan kart brick olur.

NVIDIA ekran kartıma zamanında BIOS yüklemek istemiştim ve hatta kart Brick moda düşmüştü. Daha sonra onuda kurtarmak mümkündü ve kurtarmıştımda, ama bu işlemi yaparken GPU-Z ile mevcut default BIOS dosyasını bilgisayarınıza kesinlikle yüklemeyi unutmayın. Belki AMD ekran kartlarında da brick kurtarma yöntemleri vardır, deneyimim olmadığı için bilmiyorum, ama bu konuyuda araştırın, kurtarılmaz hale dönüşebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çip okuyucu EEPROM cihazlar oluyor, onlarla yapılıyor.

Hepsinin videosunu yaptık, yazısını yazdık izleyebilirsin.

Fiziksel flashlama:

Yazılımla flashlama:

Yazılım rehberi:

AMD Kartlar İçin VBIOS Güncelleme Rehberi

1. Araçları İndir ve Hazırla
    • AMDVBFlash (ATIFlash) paketini indir: AMDVBFlash / ATI ATIFlash 5.0.874 Download
    • İndirdiğin ZIP dosyasını bir klasöre çıkar (ör. C:\AMDVBFlash).
    • Yükleyeceğin VBIOS dosyasını (.rom uzantılı) da aynı klasöre kopyala.
    • Klasördeki AMDVBFlashDriverInstaller.exe dosyasına sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır.
    • Kurulumu tamamla. Bu sürücü, normal ekran kartı sürücüsünden farklı ve yalnızca flash işlemi sırasında donanıma erişim sağlamak için gerekli.
  2. Mevcut VBIOS'u Yedekle
    • amdvbflashWin.exe dosyasına sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır.
    • Listeden doğru GPU'yu seç (Model ve bellek bilgisini mutlaka kontrol edin).
    • Save butonuna basarak mevcut VBIOS'u .rom uzantılı olarak kaydet (ör. backup_original.rom).
    • Yedek dosyasını güvenli bir yere kopyalayıp sakla.
  3. Yeni VBIOS'u Yükle ve Flashla
    • Aynı amdvbflashWin.exe penceresinde Load Image butonuna tıkla.
    • Yüklemek istediğin VBIOS .rom dosyasını seç.
    • Herhangi bir uyumsuzluk uyarısı yoksa Program butonuna bas. (İşlem sırasında ekran donabilir veya titreyebilir; "Your VBIOS was programmed successfully" mesajını görene kadar bekle).
  4. Onay ve Yeniden Başlatma
    • Başarı mesajında OK'e tıkla.
    • Sistem yeniden başlatma uyarısı geldiğinde Yes diyerek bilgisayarı yeniden başlat.
    • Açılışta GPU'nun düzgün algılandığını ve görüntü geldiğini kontrol et.
  5. AMDVBFlash Sürücüsünü Kaldır
    • İşlem bittikten sonra güvenlik ve temizlik için AMDVBFlashDriverInstaller.exe dosyasını tekrar yönetici olarak çalıştır.
    • Uninstall seçeneği ile kurulumunu yaptığın bu aracı sistemden kaldır.

Mining sanmıyorum. 2. el sistem dükkanlardan ama temiz kullanılmış kartımda sorun yok, ayrıca brick sıkıntısı deyince yapma hevesim kalmıyor korku oluşuyor içimde 1 yıl önce bir adamın attığı videoda adam sadece load image yapıp tamam diyor bitiyor video anlamadım.

Teşekkürler.

YouTube'dan başka kaynaklara da bakın.

Bir sorum daha var nasıl yanlış bir işlem yapabiliriz ki? Sapphire Pulse RX 580 8G yazınca VBIOS'un kendisi ortaya çıkıyor zaten?

Bir sorum daha var nasıl yanlış bir işlem yapabiliriz ki? Sapphire Pulse RX 580 8G yazınca VBIOS'un kendisi ortaya çıkıyor zaten?
Farklı BIOS sürümleri olabilir. Eğer yanlış olanı seçerseniz brick olur. Genelde bu farklılık kartlardaki VRAM farklılığından meydana gelen bir şeydir.

Farklı BIOS sürümleri olabilir. Eğer yanlış olanı seçerseniz brick olur. Genelde bu farklılık kartlardaki VRAM farklılığından meydana gelen bir şeydir.

Hocam ben size yarın şu anki olan VBIOS sürümünü atayım kontrol edin olur mu PC kapalı vallahi teşekkürler iyi geceler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…