kabotajbayramı

Becerikli
a2jpih.webp

2020 yılından beri beni sevdiğini düşündüğüm bilgisayarımın gelişen teknolojinin ve güzelleşen grafiklerin gerisinde kalmasından ötürü büyük bir vahamete kapılmış durumdayım. Artık bilgisayarımla düşük grafik ayarlarında bile 1360x768 çözünürlüğünde oyun oynayamıyorum. Monitör mü alsam diye düşünürken 60 fps alır mıyım diye dualar etmeye başladım. O yüzden monitör işini askıya alıyorum. Elimde olan sistemi en verimli şekilde yükseltmem gerek. Bütçe belirlemedim, RX580 zamanının fiyat performans kartıydı. Şimdi de öyle bir şey alıp 5 sene kullansam hoş olur aslında.

DLSS gibi FSR gibi Frame Generation gibi böyle yoktan fps yaratan teknolojilere hastayım. Lossless scalinge hasta değilim ama. Onu denedim, beğenemedim. 30 FPS'i sorsan 60 FPS yapıyor ama oynanış hissiyatı 30 FPS. Nesi 60 FPS oluyor anlamadım. Bu yüzden RTX 4000 serisi bir ekran kartı mı tercih etmeliyim? AMD tarafında neler var hiç bilmiyorum. Eskisi kadar takip etmiyorum teknolojiyi...

Dileğim sahip olduğum kasayı ve güç kaynağını en azından kullanabilmek. AM4 platformunda kalmak istediğimden pek emin değilim. Bu linkten kasanın boyutlarını inceleyebilirsiniz, ancak böyle bulabildim. Ayrıca şöyle bir güç kaynağına sahibim.

Kalan parçalarımı merak ediyorsanız ileride sistemi yükseltirken işletim sistemini kurarım diye almış olduğum bir Samsung 990 Pro Heatsink 1 TB SSD'im var. Neden bu kadar overkill derseniz HDD'im bozuldu ve veri kaybı yaşadım, SSD'ler daha güvenilir diye böyle bir şey yaptım. 2 tane 8 GB DDR4 CL15 belleğim var. Anakartım ise Gigabyte B450M S2H.

Temelde isteğim anakart için bu almış olduğum SSD'yi tam verimli kullanabilmek, ayrıca 2 tane SSD slotu olması. Oyun yüklemek için bile HDD kullanmak istemiyorum. Ryzen'in x3d işlemcilerinin oyun konusunda hep önerildiğini görüyorum. Belki o şekilde bir başlangıç rotası çizebilirim kendime. İkinci el alırım alırsam her şeyi. Ne yapmalıyım sizce?

Hocam bütçeyi belirlemeden önce aslında biraz yol gösterilsin istedim. Anakartımı değiştirmem gerekeceği için AM4 platformdan AM4'e geçmek çok akıl karı gelmedi. Öncelikle 2 PCI-E 4.0 SSD slotlu bir anakart istiyorum. Ona da güzel bir X3D işlemci çözüp yeni teknolojilere ayak uyduran bir ekran kartıyla taçlandırayım istiyorum. 650W power supply ile bu yapılabilir mi? Bu işin en optimal yolu ne olur?

@efebatiin ikinci elden RTX 5070 + Ryzen 7500F çözsem, 32 GB DDR5 bellekle beraber nasıl olur hocam? 2k 240 hz bir monitör de çözerim dedim kendime. Şu anakart hoşuma gitti. Şu monitörü alsam rekabetçi oyunları 240 fpste oynatır diye düşündüm. Nasıl fikir? 650W yetecektir diye düşünüyorum bu sisteme.

Son düzenleme:
Hocam bütçeyi belirlemeden önce aslında biraz yol gösterilsin istedim. Anakartımı değiştirmem gerekeceği için AM4 platformdan AM4'e geçmek çok akıl karı gelmedi. Öncelikle 2 PCI-e 4.0 SSD slotlu bir anakart istiyorum. Ona da güzel bir X3D işlemci çözüp yeni teknolojilere ayak uyduran bir ekran kartıyla taçlandırayım istiyorum. 650W Power Supply ile bu yapılabilir mi? Bu işin en optimal yolu ne olur?

@efebatiin ikinci elden RTX 5070 + Ryzen 7500F çözsem, 32 GB DDR5 bellekle beraber nasıl olur hocam? 2K 240 Hz bir monitör de çözerim dedim kendime. Şu anakart hoşuma gitti. Şu monitörü alsam rekabetçi oyunları 240 FPS'te oynatır diye düşündüm. Nasıl fikir? 650W yetecektir diye düşünüyorum bu sisteme.

B650M-K'ya o kadar para verilmez indirime girmesini bekleyebilirsin. Monitör öğrenci indirimiyle 10k ya kadar düşüyordu diye hatırlıyorum güzel bir monitör. Kaliteli bir 650W yeter o sisteme.

B650M-K'ya o kadar para verilmez indirime girmesini bekleyebilirsin. Monitör öğrenci indirimiyle 10k ya kadar düşüyordu diye hatırlıyorum güzel bir monitör. Kaliteli bir 650W yeter o sisteme.
Her şeyi ikinci el bakmayı düşünüyorum hocam. 2 ssd slotu ilgimi çekti birinde de soğutma bloğu var, o soğutma bloklu olana bir tane kioxia çözerim kendi heatsinkli SSD'mi normal slota takarım. Öğrenci değilim ne yazık ki, ikinci el bakarım yine. Sanırsam dönüştürücü almam gerekecek güç kaynağım yarı modüler ama ona uygun pinleri yok galiba. En mantıklı böyle bir sistem düzmek geldi aklıma. Bellek konusunda ne tercih etmeliyim sizce CL değerleri mhz değerleri bakımından? EXPO gibi şeyler görüyorum. Öneriniz var mıdır?