Rehber RX 580 UEFI & Secure Boot sorunu

ZeroCMD

Başarılı

RX 580 UEFI & Secure Boot sorunu çözümü rehberi​

Merhaba arkadaşlar,
Türkiye'de bu konuda yeterli kaynak bulunmadığı için 3 günümü alan bir sorunu çözümledim ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Konumuz: RX 580 ekran kartında UEFI desteği gözükmesine rağmen Secure Boot açıkken ekran gelmeme sorunu.

Benim elimdeki kart RX 580 8 GB modeli. TechPowerUp GPU-Z programı ile baktığımda UEFI desteği “mevcut” gözüküyordu, fakat gerçekte desteklemiyordu.

1. uygun BIOS dosyasını bulma​

İlk olarak ekran kartınız için uygun BIOS dosyasını bulmanız gerekiyor. Bunun için:

• TechPowerUp VGA BIOS Collection sayfasını ziyaret edin.
  • GPU-Z programını kullanarak ekran kartınızın detaylı bilgilerini öğrenin (özellikle bellek türü: Samsung, Hynix veya Micron).
  • Bellek türü, doğru BIOS seçimi için kritik bir detaydır. Yanlış BIOS yüklemek kartınızı bozabilir.
  • Mümkünse TechPowerUp onaylı (verified) BIOS tercih edin, daha güvenli olacaktır.
  • BIOS version aynı olmak zorunda sorun yaşabilirsiniz.

2. mevcut BIOS'unuzu yedekleyin​

Flashlamadan önce kendi BIOS'unuzu mutlaka saklamanız lazım. Bunun için:
  • TechPowerUp GPU-Z indirin.
  • BIOS version sağ kısmındaki yönlendirme işaretinden BIOS'unuzu yedekleme yapın.

3. yeni BIOS flashlama​

• AMDVBFLASH / ATIFlash aracını indirin. (v3.31 sorunsuz sürümdür.)
  • Amdvbflashdriverınstaller ile driver kurun, işiniz bittiği zaman kaldırabilirsiniz.
  • Amdvbflashwin çalıştırın ve load image ile yeni BIOS'unuzu yükleyin bu işlem ortalama olarak 3-5 dakika sürmektedir.
  • Doğru: “ımage compatible” mesajı gelir → flash butonu aktif olur.
  • Yanlış: “subsystem ID mismatch” veya “not compatible” uyarısı gelir → flash engellenir.

Başarılı BIOS örnek:

Başarısız BIOS örnek:

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI Armor RX580'iniz var ise Gigabyte anakartlarda asla Secure Boot açamayacaksınız çünkü en son VBIOS sürmü 2019 ve onda da UEFI desteği adına bir gelişme olmuyor ve PC'niz soft brick moduna geçip tuğlaya dönüşüyor. Çözüm şu anlık yok fakat BF6 ile daha çok Secure Boot sorunu çıkacağı için yeni bir BIOS sürümünün çıkmasını bekleyeceğiz.

O karta artık Secure Boot için update çıkmaz. Bu araçla UEFI GOP ekleyeceksiniz mevcut BIOS'a.

Benim bildiğim fabrika çıkışlı tüm RX 580'lerde UEFI destekli geliyor.

@meteK Eğer UEFI desteği olmayan bir RX 580 VBIOS kullanıyorsanız büyük ihtimalle oynanmış VBIOS olma olasılığı çok yüksek. Yukarıdaki araç ile mevcut BIOS'una çok kolay bir şekilde UEFI desteği kazandırabilirsiniz. Ayrıca MSI Armor RX580 resmi UEFI desteği var. Uygun vbios dosyasını bulup flashlamanı tavsiye ederim.

Örneğin; https://drive.google.com/file/d/13scjkhTMOhedP5REsXPG0GpbVe5OtmDr/view

Son düzenleme:

Ekran kartına gop yaptım ve BIOS'umu son sürüme güncelledim. PC yine brick oldu, şu an bu yazıyı telefondan yazıyorum. Bu 4.brick oluşu. Her seferinde komşumun ekran kartını takarak sistemi tekrar açıyorum. Keşke birileri şuna çozum bulsa.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…