ZeroCMD
Başarılı
Konu Başlıkları Gizle
RX 580 UEFI & Secure Boot sorunu çözümü rehberi
Merhaba arkadaşlar,
Türkiye'de bu konuda yeterli kaynak bulunmadığı için 3 günümü alan bir sorunu çözümledim ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Konumuz: RX 580 ekran kartında UEFI desteği gözükmesine rağmen Secure Boot açıkken ekran gelmeme sorunu.
Benim elimdeki kart RX 580 8 GB modeli. TechPowerUp GPU-Z programı ile baktığımda UEFI desteği “mevcut” gözüküyordu, fakat gerçekte desteklemiyordu.
1. uygun BIOS dosyasını bulma
İlk olarak ekran kartınız için uygun BIOS dosyasını bulmanız gerekiyor. Bunun için:
- TechPowerUp VGA BIOS Collection sayfasını ziyaret edin.
- GPU-Z programını kullanarak ekran kartınızın detaylı bilgilerini öğrenin (özellikle bellek türü: Samsung, Hynix veya Micron).
- Bellek türü, doğru BIOS seçimi için kritik bir detaydır. Yanlış BIOS yüklemek kartınızı bozabilir.
- Mümkünse TechPowerUp onaylı (verified) BIOS tercih edin, daha güvenli olacaktır.
- BIOS version aynı olmak zorunda sorun yaşabilirsiniz.
2. mevcut BIOS'unuzu yedekleyin
Flashlamadan önce kendi BIOS'unuzu mutlaka saklamanız lazım. Bunun için:
- TechPowerUp GPU-Z indirin.
- BIOS version sağ kısmındaki yönlendirme işaretinden BIOS'unuzu yedekleme yapın.
3. yeni BIOS flashlama
- AMDVBFLASH / ATIFlash aracını indirin. (v3.31 sorunsuz sürümdür.)
- Amdvbflashdriverınstaller ile driver kurun, işiniz bittiği zaman kaldırabilirsiniz.
- Amdvbflashwin çalıştırın ve load image ile yeni BIOS'unuzu yükleyin bu işlem ortalama olarak 3-5 dakika sürmektedir.
- Doğru: “ımage compatible” mesajı gelir → flash butonu aktif olur.
- Yanlış: “subsystem ID mismatch” veya “not compatible” uyarısı gelir → flash engellenir.
Başarılı BIOS örnek:
Başarısız BIOS örnek:
Son düzenleyen: Moderatör: