21261

Çalışkan
Merhabalar,

Ekran kartım Asus Rog Strix RX6650XT OC Edition. 2 yıllık bir kart. Son 3-4 aydır sıcaklık konusundan şikayet etmeye başlamıştım. Kartın sıcaklığı yük altında 73-74'lere gelmeye, hotspot sıcaklığı ise 95-105 arasında gezmeye başlamıştı. Fan hızı %65-70'lerde gezdiği için ses de ayrı bi şikayetti benim için. Termal macun ve temizlik ile bu değerleri; kart sıcaklığı 68-69, hotspot sıcaklığı 90-95 derece arasına gelecek kadar düşürebildim. Tabii ki bu da tatmin etmedi alternatif yol olarak undervolt ve underclock yapmaya karar verdim.

AMD Software üzerinden yaptığım ayarlar şu şekilde:
  • Voltaj: 1200mV'den (en son voltajdaydı) 1140mV'ye
  • MHz: 2760'dan 2300'e
Crash aldığım minimum mV değeri 1130 du. Crash almadan, eşik olarak bu değerler sonucunda yaptığım testlerde artılar ve eksiler şu şekilde;

Artılar:
  • Fan hızında %65-70'lerden %45-50 aralığına düşüş, hem gürültü çok çok fark edecek şekilde düştü, hem de fan ömrünü az da olsa uzatmış olduk.
  • 165 Watt civarı çeken kart 125-130 Watt civarı çekmeye başladı. Bu da güç tasarrafu ve kartın rahat ve stabil çalışmasını sağladı. Sıcaklık değerlerinde de gözle görülür düşüş yaşandığı için kartın ömrü ve performansı da artmış oldu.
  • GPU sıcaklığı 68-69 derecelerden, 64-65 derecelere düştü. GPU hotspot sıcaklığı ise 95 derecelerden 77-78 derecelere düştü. Hatta bazı oyunlarda 1080P en yüksek grafiklerde 55-60 derece arasında kaldığı bile oldu.
Eksiler:
  • Oyunlarda ve FurMark testlerinde en düşük, ortalama ve en yüksek FPS'de değerlerinde 5-15 arası değişen bir FPS düşüşü oldu.
Tabii ki kendi ayarlarınızı deneyerek bulmanız da bir yoldur fakat ben yaptığım testlerde en stabil ve en az performans kaybıyla maksimum verimi bu şekilde aldım. Benim gibi sıcaklıktan dert yanan ve bu ve buna yakın AMD serisi ekran kartı kullanan arkadaşlara naçizane bir rehber olmasını istedim. Umarım faydalı olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
FPS düşüşünü rakam vermek yerine % olarak belirtsen çok daha iyi olurdu. Çok fazla underclock yapmışsın, underclock yerine güç limiti koysan daha iyi olabilirdi.

Bu undervolt değil kartın gücünü kesmişsin. 2300 MHz dramatik bir şekilde kartın gücünü düşürür. Ayrıca FurMark'ta 5-15 FPS demek çok yüksek bir orandır. RX 5700XT ile RTX 2080 arasında %18 fark var. FurMark 1 skorları arasında OC olmayan modelleri için biri 144 FPS alırken diğeri 165-170'lerde bir FPS alıyor. Aralarında ortalama 20 FPS var. Kartın gücünü ne kadar kıstığını anlayın. 15 FPS FurMark'ta FPS düşmesi demek kartınızı neredeyse RTX 2080 seviyesinden RX 5700XT seviyesine düşürdüğünüz anlamına gelir. Bu örneği verme sebebim de şu RX 6650XT RTX 2080 performans olarak çok yakın kartlardır.

Son düzenleme:
Bu undervolt değil kartın gücünü kesmişsin. 2300 MHz dramatik bir şekilde kartın gücünü düşürür. Ayrıca FurMark'ta 5-15 FPS demek çok yüksek bir orandır. RX 5700XT ile RTX 2080 arasında %18 fark var. FurMark 1 skorları arasında OC olmayan modelleri için biri 144 FPS alırken diğeri 165-170'lerde bir FPS alıyor. Aralarında ortalama 20 FPS var. Kartın gücünü ne kadar kıstığını anlayın. 15 FPS FurMark'ta FPS düşmesi demek kartınızı neredeyse RTX 2080 seviyesinden RX 5700XT seviyesine düşürdüğünüz anlamına gelir. Bu örneği verme sebebim de şu RX 6650XT RTX 2080 performans olarak çok yakın kartlardır.
Çekirdek hızını kademeli olarak düşürerek denedim. Kartın gücünü kısıtladığım doğru ama oyun içi FPS'lerde bariz bir FPS düşüşü olmadı. 2400-2500 MHz civarlarına çıktığında, sıcaklık değerlerinde ve fan hızında belirli bir düşüş olmuyor maalesef ki.

Yani bunu uygulayacağınıza tek tek kartın Power limit olarak %10-15 civarında aşağı çekseydin aynı şey olacaktı. Tek tek frekans ve voltaj ayarı bulmakla da uğraşmayacaktın.

Bende aynı sorundan müzdaribim. Bendeki kart Dual modeli ve frekanslar asla 2500MHz üstüne çıkmıyordu. Bende 1200v/1130v 2700mhz/2400mhz şeklinde ayarlayarak -30/40w daha düşük güç tüketerek normal değerlerde çalışıyor. Kaybım çok nadir 2FPS kadar oluyor.