Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Harika

Çalışkan
Merhaba aşağıda belirttiğim sisteme PowerColor Red Devil RX 6700XT ekran kartı satın aldım. Ekran kartını taktıktan sonra oyunlarda donma ve daha sonra reset atıyor. Undervolt yaptım düzelmedi. XMP kapatıp RAM'leri manuel 3000MHz'e çekince sorun ortadan kalktı. Sormak istediğim şu bu ekran kartı neden böyle yapıyor bir çözümü var mı?

Ryzen 5 3600.
MSI B550 Gaming Plus.
4x8 32 GB G.Skill Ripjaws 3000MHz.
PowerColor Red Devil RX 6700XT.
Cooler Master GX650 650W PSU.

Çözüm
AMD'ye göre 3200MT/s'ye kadar kullanabiliyor olmanız gerekiyor.
Daha üstü hızlarda sistem stabil çalışmayabilir.
Kaynak.
Ek olarak ramleriniz AMD'nin RAM destek listesinde bulunmamaktadır.
Buradan kendiniz de kontrol edebilirsiniz.
Kaynak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Kaynak.
Teşekkür ederim. Büyük ihtimalle xmp de 3000MHz de bir şeyleri fazla yapıyor. Ben sadece anakarttan 3000MHz olarak seçtim voltaj kısmını otomatik olarak bıraktım sorun yaşamıyorum. Büyük ihtimalle sorun bundan kaynaklıydı. Bilgi için teşekkür ediyorum tekrardan.

İşlemcinin desteklediği hız çok da önemli değil. Anakartın desteklediği sürece iyi bir işlemci silikonuyla çok yüksek hızları bile görebilirsin. DDR4 ile 4400 hatta 4800 çalışan RAM bile gördüm, dilerseniz ki DDR4 kısmında 4800 destekleyen işlemci yoktur resmi kayıtlarda.

İşlemcinin desteklediği hız çok da önemli değil. Anakartın desteklediği sürece iyi bir işlemci silikonuyla çok yüksek hızları bile görebilirsin. DDR4 ile 4400 hatta 4800 çalışan RAM bile gördüm, dilerseniz ki DDR4 kısmında 4800 destekleyen işlemci yoktur resmi kayıtlarda.
Bilgi doğru fakat eksiği var.
Her işlemci silikonunun iyi olup olmadığını
bilemeyiz.
Veya o anakartın potansiyelini.
Çok değişiklik gösteren bir faktör.
Bu sebeple üretici firmanın vaat ettiği değerler bütün ürettiği işlemcilerde stabil çalışma aralığıdır.
Bunu baz alarak yola çıkarız.
Eğer vaat ettiği değerler karşılanmıyor ise evet o bir problem oluyor.