samet_xyzd

Çalışkan
Merhaba, sistemim:
  • RX 7600
  • Ryzen 5 5600
  • 16 GB RAM
  • 600W Dark Force PSU.
  • Kule tipi soğutucu
The Last of Us oynarken oyunun bir anda 70 80 FPS olan FPS 5 oluyor, 10-15 saniye sonra düzeliyor. Bir süre sonra oyun donuyor ve AMD sürücü çöktü diye sorun bildirimi açıyor. Ekran kartım bir aylık sıfır ne yapmam lazım? İşlemcim 92 dereceye kadar çıkıyor. Sizce ekran kartında sorun varsa bunu garantiye gönderirsem değişim olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, sistemim:
  • RX 7600
  • Ryzen 5 5600
  • 16 GB RAM
  • 600W Dark Force PSU.
  • Kule tipi soğutucu
The Last of Us oynarken oyunun bir anda 70 80 FPS olan FPS 5 oluyor, 10-15 saniye sonra düzeliyor. Bir süre sonra oyun donuyor ve AMD sürücü çöktü diye sorun bildirimi açıyor. Ekran kartım bir aylık sıfır ne yapmam lazım? İşlemcim 92 dereceye kadar çıkıyor. Sizce ekran kartında sorun varsa bunu garantiye gönderirsem değişim olur mu?
İşlemci çok sıcak çalışıyor, stabil çalışmasını engelliyor muhtemelen. Kule tipi soğutucu montajını iyi yaptığına emin misin veya kaliteli bir soğutucu mu?

Değişim olacağını zannetmiyorum. Test edecekler ve sorun çıkmayacak. Klasik böyle oluyor. İşlemcin gerçekten de baya sıcak çalışıyor. Arkadaşın dediği gibi bir kontrol etmelisin. Grafik ayarlarını kurcaladın mı peki ? Stabil olacak bir ayar bulursun belki.

Kule soğutucu marka ve modeli ne?
Doğru taktığına emin misiniz? Kontrol edin.
En son ne zaman termal macun yenilediniz?

Bir de The Last of Us ilk oyunu aşırı sorunluydu diye hatırlıyorum. Güncelleme getirdiler ama tamamen çözmedikleri sizin değerlerinizden belli oluyor.

İlk olarak Steam forumlarında oyunu 60 FPS sabitlemenizi önermişler. Bu CPU yormasını %30 civarı engellemiş.
İkincisi gölgelendirici önbelleğinin(shader diye de geçebilir) dolmasını beklemeden oyunu başlatıyorsanız bunu yapmayın. Bu her oyunda sorun çıkarıyor.
Oyun içindeki grafik ayarlarında CPU tüketimini artıran ayarları kurcalayın. Bu ayarları düşürmeyi deneyin.

Bir de The Last of Us ilk oyunu aşırı sorunluydu diye hatırlıyorum. Güncelleme getirdiler ama tamamen çözmedikleri sizin değerlerinizden belli oluyor.

İlk olarak Steam forumlarında oyunu 60 FPS sabitlemenizi önermişler. Bu CPU yormasını %30 civarı engellemiş.
İkincisi gölgelendirici önbelleğinin(shader diye de geçebilir) dolmasını beklemeden oyunu başlatıyorsanız bunu yapmayın. Bu her oyunda sorun çıkarıyor.
Oyun içindeki grafik ayarlarında CPU tüketimini artıran ayarları kurcalayın. Bu ayarları düşürmeyi deneyin.
Kule tipi soğutucunun markası Dark freezer x 93 ekran kartı ve işlemcinin ayarları stabil varsayılanlarda

Kule tipi soğutucunun markası Dark freezer x 93 ekran kartı ve işlemcinin ayarları
Değişim olacağını zannetmiyorum. Test edecekler ve sorun çıkmayacak. Klasik böyle oluyor. İşlemcin gerçekten de baya sıcak çalışıyor. Arkadaşın dediği gibi bir kontrol etmelisin. Grafik ayarlarını kurcaladın mı peki ? Stabil olacak bir ayar bulursun belki.
Ekran kartı ayarı zaten stabilde
stabil varsayılanlarda

İşlemci çok sıcak çalışıyor, stabil çalışmasını engelliyor muhtemelen. Kule tipi soğutucu montajını iyi yaptığına emin misin veya kaliteli bir soğutucu mu?

Termal macunum çok kaliteli değil kule tipi soğutucu Dark Freezer X93 modeli.

Kule tipi soğutucunun markası Dark Freezer X 93 ekran kartı ve işlemcinin ayarları stabil varsayılanlarda.

Kule tipi soğutucunun markası Dark Freezer X 93 ekran kartı ve işlemcinin ayarları.

Ekran kartı ayarı zaten stabilde.
Stabil varsayılanlarda.

Sorun büyük ihtimalle termal macun kaynaklı yaşanıyor olabilir aşırı işlemci ısınması falan
Tavsiyem bir an önce termal macun yenileyin ve fan bloğunu da kontrol edin tam oturmamış olabilir.

Termal macun dışında kule tipi soğutucuyu da değiştirin. Açıkcası o da iyi değil. İşlemci için yeterli gibi gözükse de şöyle 900-1500 ₺ arasına güzel bir kule tipi soğutucu iyi olur.

Çok bütçem yok diyorsanız bağlantıdaki ürün alınabilir.

Bütçem ve kasama sığar diye düşünüyorsanız da şu ürün.

Bunları almadan önce ayrı konular açın. Atıyorum şu anakart, şu kasa var diye sistem özelliklerinizi belirterek ve bütçenizi soğutma önerisi alın. Sonrasında termal ped ve macun önerisi de isteyin. Bazı kişiler termal ped kullanıyor. Eğer iyi ve işe yarıyorsa daha uzun ömürlü bir çözüm olur. İyi bir macuna göre fiyatları da uygun duruyor.

Kule tipi soğutucunun markası Dark freezer x 93 ekran kartı ve işlemcinin ayarları stabil varsayılanlarda

Kule tipi soğutucunun markası Dark freezer x 93 ekran kartı ve işlemcinin ayarları

Ekran kartı ayarı zaten stabilde
stabil varsayılanlarda

Termal macun bu kadar fark edeceğini pek sanmıyorum, stok soğutucuyla zar zor çıkıyor bu derecelere R5 5600. Soğutucuyu düzgün monte ettiğine emin misin?