srcagatay

Çalışkan
Selam.

Bundan birkaç ay önce PC’nin bazı donanımlarını değiştirerek güncelleme yaptım. 3060 Ti olan ekran kartımı 9070 XT ile değiştirdim. Akabinde oyunlarda 5-10 dakika, bazen 2 saate kadar varan süreler sonunda bilgisayar hiçbir uyarı vermeden restart atıyordu.

Ben de durumu OCCT testiyle değerlendirmek için testler yaptım. Testlerin sonucunda PSU’da sorun var gibi görünüyordu. Zaten ilgili konuyu yine bu forumda paylaşmıştım. Recep Bey’in de tavsiyesiyle Corsair RM850 olan PSU’mu NZXT C1200W ile değiştirdim.

Devamında, birkaç oyun denemesi yaptığımda tekrar aynı problemle karşılaştığımı gördüm. Bunun üzerine RAM’leri kontrol ettim; herhangi bir temassızlık var mı diye baktım. RAM’lerim 2x16 şeklinde, 2. ve 4. slotta takılıydı. 4. slotta olanı çıkardım ve tek RAM’le denemeye başladım. Herhangi bir problem olmadan oyunlarda restart sorunu yaşamadım.

Diğer RAM’in arızalı olup olmadığını kontrol etmek için MemTest86 ile test yaptım. Sonuçta her iki RAM de düzgün çıktı. Bu durumda problemin ne olduğunu hâlâ çözemedim. 2. ve 4. slotlara RAM takılıyken, yani 4. slota takılı RAM varken sistem yine restart atıyor. Bu 10-15 dakika içinde ya da maksimum 2 saat sonra oluyor.

RAM slotunun arızalı olup olmadığını nasıl anlarım? RAM’leri 1. ve 3. slota takıp mı denemeliyim? Kafam çok karıştı.

Not: Başlığı yanlış düzeltmişsiniz.

Son düzenleme:
1-3 ile bazı sistemlerde sıkıntı olabiliyor. Diğer RAM'i de tek olarak 2'de deneyebilirsiniz.
Denedim tek tek. RAM'lerin her türlü kombinasyonunu denedim yine restart atıyor malesef. Win11'den olabilir diye Win10 kurdum yine aynı. Yok abi çözemiyorum sorunu 2 aydır. Dün atmıyor gibiydi tek RAM 2. slottayken şimdi atıyor yine.

Olay Görüntüleyicisinde DistributedCOM 10016 uyarısı var sadece. Bir de ara sıra Kernel-Power.

Sadece yük altıdayken mi yeniden başlıyor? Sistem boştayken de yapıyor mu?
Yük altındayken.

Şimdi ekran kartını OCCT testine soktum. 3-4 dakikkada bir error veriyor. Bi süre sonra ise ekranlar kararıyor ama pc çalışmaya devam ediyor. Hiçbir türlü müdahale edemiyorum ve kasadaki power tuşuyla kapatıp yeniden açıyorum. Yeniden açılırken de bios'a atıyor.

Ekte paylaşıyorum.

Dosya Ekleri

• Ek Açıklama 2025-05-04 182204.webp
    Ek Açıklama 2025-05-04 182204.webp
    114,6 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleme:
Ekran kartındaki 2x8 pin sokete tek kablodan mı güç veriyorsunuz?

Eğer o şekilde güç veriyorsanız kartı besleyemez, siyah ekrana düşer, 2 ayrı kablodan güç verilmeli.

Son düzenleme:
VRAM hatası dahili GPU ile alakalı, siz önce Aygıt Yöneticisi'nden veya BIOS'tan dahili GPU'yu kapatın, sonra AMD cleanup ile sürücüyü kaldırıp tekrar kurun.

Sonrasında OCCT VRAM ve FurMark testi yapın, bu esnada GPU-Z sensör kısmını yana açın, verileri görelim.

Bunları yapmadan önce kartı söküp tekrar itinalı şekilde montajlayın, sonra bunları yapın.

Son düzenleme: