Çözüldü RX 7900 XT sistemimde oyun oynarken PC bir anda kapanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ÜLGEN
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 51
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    donanım
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ÜLGEN

Başarılı
Şimdiye kadar böyle bir sorunla hiç karşılaşmadım, bilgisayarda bir donanım ekleyip çıkarmadım.
3D mark ile stres testi yaptım yine kapandı. Bazen reset atıyor bazen tamamen kapanıyor.

Windows 11 Home

AMD Radeon RX 7900 XT

AMD Ryzen 7 5800X 8-Core

Kraken X73 RL-KRX73-01 360mm sıvı soğutucu

Corsair Vengeance 16GB (2X8GB) 3600Mhz CL18

ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI)

Çözüm
TV de test ettiğimizde kapanmıyorsa sorun ne o zaman?
Benim yaşadığım durumda neredeyse her yüksek grafikli oyunda 4K çözünürlükte kapanma yaşıyordum. Çünkü kart çok güç çekiyordu, PSU da buna cevap veremiyordu veya PSU sorunluydu. Bahsettiğim gibi başka bir PSU ile test ederek, sorunun GPU'da olmadığını doğruladım.

Nihayetinde ben bir mühendis olmadığım için size "kesin" cevabı veremem. Mümkünse başka bir PSU veya GPU ile denemeniz en sağlıklısı.

Birisi şöyle bir öneride bulunmuştu bana: "Amazon.com.tr'den PSU satın alın, testleri yapıp kısa sürede özenle paketleyip geri gönderin. İade kabul edeceklerdir."

Ben de bu öneriye uyup satın aldım ve test ettim ama geri iade etmeyip aynı fiyata arkadaşıma sattım. Siz de böyle yapabilirsiniz eğer isterseniz.
Benim yaptığım testlerin aynısını deneme imkanınız var mı?

4K bir monitör veya televizyona ihtiyacımız var.

Benim yaptığım testlerin aynısını deneme imkanınız var mı?

4K bir monitör veya televizyona ihtiyacımız var.

Maalesef PC mevcut değil bunlar. Ben bugün temiz bir format atıp deneyeceğim.

Pc format attım, 22 dakika boyunca test yaptım ve saatlerce oyun oynadım hiç bir sorun yaşamadım

Son düzenleme:
Ülgen kardeşim, aynı sorun benim de başıma geldi. Ekran kartında sıkıntı var, benim de bilgisayarım kapanıyor. Test ettiğimde hatta test etmeme bile izin vermiyor. Ben de bir ekran kartı tamircisine vereceğim, garantiyle filan uğraşamam. İleride daha iyisini alırım, olur biter. En azından beni idare eder. Eğer sorunum düzelirse siz de ekran kartınızı tamire verin.

Aynı sorun bende de var aynı ekran kartını kullanıyoruz oyunda kapanıyor elektrik gitmiş gibi masaüstünde donuyor ne mavi ekran ne de başka bir şey sadece kapanıyor benm sistemim DDR5
Sistemim
Ekran kartım =AMD Radeon RX 7900 XT
İşlemcim= AMD Ryzen 9 7900X
Sıvı soğutucu= Corsair H170i 420mm.
Remler= Trident Z 5 Neo EXPO
Güç kaynağım= Corsair hx 1200W i +80 platnyum
Monitör 4K

ekran kartını büyük ölçüde test ettim sıkıntı var onda ekran kartım büyük bir arızası var ekran kartı tamircisine vereceğim bnce sizde öyle yapın.

Son düzenleme:
Hocam formattan sonra bi problem görmedim. Temiz bi format atıp denedin mi?

@ÜLGEN Benim sorunum, ekran kartının çektiği aşırı güçten veya PSU sorunundan kaynaklı idi. Yeni bir 850W PSU ile sorun çözülmüştü.

Arkadaşımda da RAM kaynaklı kapanma sorunları vardı. Kendisi frekansları kafasına göre yükseltmişti ve sistem reset atıyordu ya da oyunlar kapanıyordu.

RAM frekanslarınızda oynama yaptınız mı?
XMP profili açık mı?

Ben de XMP yok sadece profile1 var ona açıyorum. Ekstradan bir overclock vs yapmıyorum.

İki türlü de deneyin. Hem D.O.C.P. açın, RAM'ler 3600 MHz'de çalışsın. Bir de D.O.C.P. kapalı deneyin.

Eğer iki türlü de kapanma oluyorsa en azından 1 bileşeni elemiş oluruz.

Haklısın. Hemen deniyorum.

Yok kardeş yine kapandı. Profile1 kapattım denedim ASUS optimal diye bir ayar vardı onu normale aldım yine kapandı.

Son düzenleme:
Pekâlâ, yüksek ihtimalle şüpheli olan GPU ve PSU bileşenleri üzerinden gidilmeli. Keşke 4K bir TV'ye bağlayabilip test edebilseniz, emin olun daha net anlaşılabilirdi.

Pekâlâ, yüksek ihtimalle şüpheli olan GPU ve PSU bileşenleri üzerinden gidilmeli. Keşke 4K bir TV'ye bağlayabilip test edebilseniz, emin olun daha net anlaşılabilirdi.

TV de test ettiğimizde kapanmıyorsa sorun ne o zaman?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…