UnkownTecho

Uzman
Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar.

Neden RTX 5070 çıktığında herkes RTX 5070 al diyor da RX 7900XT Nitro gibi ekran kartları varken yeni çıkan RX 9070 XT ile aynı gibi bir ekran kartı olan RX 7900 XT önerilmiyor pek? Forumlarda bana göre bu bence NVIDIA fan boyluğuna kaçıyor gibi geliyor. Sizlerin düşüncesi nelerdir?
AFMF 2.1 açıp zaten en kral FPS alıyosun 7900XT Nitro ile açmasan bile saf kas olarak geleceğe yönelik yatırım yapmış oluyorsun. 20 GB ekran kartı zor bulunur bu dönemlerde.

Son düzenleyen: Moderatör:
FSR4 desteği gelmeyecek FSR3 görüntü kalitesi leş. Yayın kodekleri ve RT performansı kötü. Sırf 20 GB VRAM var AFMF 2.1 var diye RX 7900XT para etmez. Çok çok uygun bulursan alırsın tabii ki de bu ekonomide ucuz bir şey bulunması da samanlıkta iğne aranmasıyla eş değer.

Bahsettiğin kartı bilmem. Ama insanları Nvidia fanboyu ile suçlayan arkadaşların tam tersi AMD fanboyu olduğunu da genelde gözden kaçırıyorsunuz. Bütçesi AMD yetiyor veya hazır sistemde AMD tercih etti diye öneren de çok insan var. Bizim ülkenin genel sorunu gerçi veya belki insanlığın da sorunu, kendi kullandığı ürünü abartılı şekilde övüyor. Bunu yer yer belki ben de yapıyorum.

AMD'yi önereceksem bilgisayar ile haşır neşir kişilere öneririm. Çünkü AMD sürücü sorunlarını siyah ekran, bilmem ne hatası ile sınırlayan çok var. Bu sorunların halen devam ettiğini forumda kanıtlayan bir sürü konu açılıyor. Basit kullanıcı sürücü yükle, kaldır tekrar yükle dışında pek uğraşan kişiler olmuyor. Gönül isterdi saçma konsol vergileri olmasın, insanlara rahat rahat konsol al geç diyebilmek isterdim. Maalesef AMD işlemci tarafında iyileştiğinden beri kart tarafını o akdar da iplememeye başladı. Rekabet etmiyor demiyorum, ama Nvidia'nın %4 kazanç elde ettiği oyuncu kısmına verdiği değeri bile vermiyor.

Nvidia da sorunsuz değil. Tekelliğinden dolayı saçma sapan VRAM tercihleri, 50K sürücü sorunları (aslında bu sürücü sorunları 537.58 beri artmış vaziyette) ve yapay zeka odaklandığından dolayı ürettiği yazılımlar ile sektörü iyice kendine bağlaması gibi şeyler var. Mesela GTA V galiba son güncelleme ile RT gelmişti. GTA VI büyük ihtimalle RT kullanıalcak, en azından son videoda öyle hissettim.

Bana GTA fanboyları kadar görsellik vaoov diyecek bir abartıda gelmedi. Yok bardaktaki yansıma, biranın damlaları, güneş vuran adamın teri falan (bu terin ekmeğini en iyi Black Ops 1 yemiştir ve o oyunda daha iyi gözüküyor) gibi şeyler çok da iyi durmuyor. Kişisel düşüncem bana Rockstar oyun motoru eski gelmeye başladı. Özellikle dokularda derinlik falan yok. Hatta modcuların yaptığı görsel modlar çok daha iyi duruyor. Konsol oyuncusu belki böyle görsellik görmemiştir bilemiyorum.

Neyse anlatmak istediğim bu oyun RT göbekten bağlı olacak. Bu bağ AMD'nin daha yeni FSR4'ü donanım ile geliştirmeye başlarken, Nvidia'nın gerisinde kalmasına yol açıyor. Microsoft bu ay olması lazım RT performansı ile ilgili Windows 11 bir güncelleme yayınlayacak. Yani RT artık standart haline getiriyorlar. Ubisoft'un her oyunu RT kullanıyor ve tamamen kapatmana izin vermiyor.

AMD aynı bizim ülkeye benziyor. Biz elektiriği keşfediyoruz, ABD uzaya gidiyor gibi düşünebilirsin. AMD'nin 90K serisi kötü bir adım değil. Ama halen Nvidia'nın tekelliğini sarsacak bir adım da değil. RT için adım atacağı kartların da bence ilk versiyonlarında bu rekabete dahil olamayacak. Dahil olduğu dönemde Nvidia ne tarz yazılımsal iyileştirmeler yapacak belirsiz. Bu iyileştirmeler AMD'yi geriye atacak. Asıl sorun burada, bence AMD işlemci tarafındaki odağını bakın dizüstülerde de Intel'i eziyoruz ile artık biraz yavaşlatıp, ekran kartı tarafına odaklaması gerekiyor. AMD ekran kartlarında tamamen Nvidia takip ediyor, rekabet etmiyor.

İlk olarak şu saçma sapan stutter, sürücü çökmesi ve AMD Catalyst beri düzelmeyen uygulamasını düzeltmesi gerekiyor. Bunlar en çok karşılaştığım ve insanlarda net çözümü olmayan, AMD Reddit sayfasındaki fanboyların her türlü donanıma suç attığı ve sorun sanki AMD değilmiş gibi davrandığı sorunlar.

Kısaca ne ben Nvidia fanboyuyum ne de forumda Nvidia önerenler. Bu önyargı ile bakacaksam Türkiye'de bilgisayar alanların çoğunu nbütçesi kısıtlı, bu yüzden hepsi AMD fanboyu oluyor. Geçenlerde Intel fanboyu biri geldi. Neymiş efendim AMD işlemcileri ısınıyormuş, Intel işlemcilerde bilmem ne hissi daha iyiymiş. Yani böyle insanlar var, bunlar hakiki fanboy veya eski bilgisini yenilemiyor. Ama tam tersi bilmem ne hataları düzeldi diye yalan bilgi yayan, biri Nvidia önerince onu fanboylukla suçlayan AMD fanboyları da var. Mesela bu fanboyları AMD sorun konularında da asla göremiyorum. AMD'de sorun yaşamıyorsun veya yaşadın bir yolla çözdün, gel yardım et AMD kullanan yoldaşına. Yok Nvidia fanboyları var AMD'ye kötü davranılıyor.

Arkadaşlar bunların ikisi de kapitalist firma, ikisinin de sorunları var ve bunları kabul edelim. Bu firmalara duygusal bağ kurmayı bırakalım. Biri bir şey deyince fanboy olarak yaftalamayı da bırakalım.

Hadi duygusal baktınız diyelim. Sorunları görmezden gelmek o markayı yüceltmez veya savunmak bir fayda sağlamaz. Sorunlarını daha da kötüye çevirir. Firmalar geri bildirime göre büyürler. AMD'nin forumuna bakarsan sorunlarla dolu ve ona rağmen açılan güncel konu, güncel mesaj sayısı Nvidia'nın forumundaki sürücü yorumları kadar değil. Nvidia forumunda yeni sürücü altında bir sürü sorun belirten, bu sorunlar ile ilgili test yapan ve resmen Nvidia taşlayan insanlar var. Aynı şey AMD Reddit'ine yazıyorsun, kanka senin donanımlara bir bak ya anakart, ram uyumsuzdur yazıyorlar. AMD gördüğüm kadarıyla kitle olarak tarayıcı tarafındaki Opera'ya benzemiş. Fakir ülkelerin insanları övüyor gibi duruyor. Reddit tarafında daha yaygınlar ama orada da böyle bir kitle yok. Bu AMD kullanıcıları sorunlarını niye AMD'ye bildirmiyor mesela? Bildirinleri niye taşlıyorlar?

Son düzenleyen: Moderatör: