Hikaye oyunlarında etki sınırlı direkt FPS olarak bakarsan ama BF6 dahil aklına gelen tüm FPS ve TPS oyunlarda fark var bariz. FPS artışı, %1 ve %0.1'lerde artış, eğer 144+ FPS alıyorsan halihazırda ve panelin de buna müsaitse mesela 180 Hz ya da 240 Hz panelin varsa, bunu deneyim ettiğinde anlıyorsun farkı. Ya da dediğim programla %1 ve %0.1 kıyaslaman lazım tek tek.

@Yasin Alemdağ FPS kitleyip hikaye oyunu oynuyorsan anlamı olmaz, BF6 gibi oyunlarda fark var ciddi, yağ gibi akıyor oyun yani stabil ayarları bulduğunda. Onu deneyim etmeden şu anki halini en iyi zannedersin. Gözün alışırsa da onu bırakamazsın.

6600'ün olayı 2200 FCLK ile kısmı Sync olması, 2:3 oranında yani, latency düşüyor bir miktar daha. Latency düştükçe gecikme mevzusunun önemli olduğu senaryolarda öne geçiyorsun, oyun bazlı bakarsan FPS oyunları özellikle.

Benim sistemimde çok da fark etmez diye düşünüyorum. Çünkü çoğu oyunda bahsettiğimiz Hz değerleri üzerine çıkabiliyorum :).

Benim sistemimde çok da fark etmez diye düşünüyorum. Çünkü çoğu oyunda bahsettiğimiz Hz değerleri üzerine çıkabiliyorum :).
Bahsettiğim Hz üzerine çıkarsan fark ediyor zaten. %1 ve %0.1 FPS önemli direkt FPS'ten ziyade.

144 FPS üzeri aldığın her oyunda etki eder. 100 FPS alıyorsan zaten akıcı oynamıyorsun. CS, BF6 vesaire oynuyorsan hissedersin.

O kadar uzun teste de gerek yok bu arada, yapman gereken şu. Düz EXPO açıyorsun EXPO1, sonrasında 6400 olarak değişiyorsun frekansı, uclk=mclk yapıyorsun, primary zamanları 28-36-36-96 yerine 32-39-39-102 giriyorsun, 6400 stabil değilse direkt patlar zaten. 1.29 SoC ver test et. Stabilse de 10-15 zamanlama yazıp yoluna bakacaksın. Günler süren test durumu yok yani.

Test için bu programdan Ryzen3D profil seçip testi başlatman lazım ayarlar kısmından seçiliyor, ilk açışta hata veriyor, PC resledikten sonra düzeliyor. Yani 10 dk içinde 6400 1:1 stabil mi değil mi anlarsın, stabil olmayan 6400 10 dk duramaz. 6400-6600'ün acıması yok, direkt patlıyor, hata veriyor. @Yasin Alemdağ

Son düzenleme:
Bahsettiğim Hz üzerine çıkarsan fark ediyor zaten. %1 ve %0.1 FPS önemli direkt FPS'ten ziyade.

144 FPS üzeri aldığın her oyunda etki eder. 100 FPS alıyorsan zaten akıcı oynamıyorsun. CS, BF6 vesaire oynuyorsan hissedersin.

O kadar uzun teste de gerek yok bu arada, yapman gereken şu. Düz EXPO açıyorsun EXPO1, sonrasında 6400 olarak değişiyorsun frekansı, uclk=mclk yapıyorsun, primary zamanları 28-36-36-96 yerine 32-39-39-102 giriyorsun, 6400 stabil değilse direkt patlar zaten. 1.29 SoC ver test et. Stabilse de 10-15 zamanlama yazıp yoluna bakacaksın. Günler süren test durumu yok yani.

Test için bu programdan Ryzen3D profil seçip testi başlatman lazım ayarlar kısmından seçiliyor, ilk açışta hata veriyor, PC resledikten sonra düzeliyor. Yani 10 dk içinde 6400 1:1 stabil mi değil mi anlarsın, stabil olmayan 6400 10 dk duramaz. 6400-6600'ün acıması yok, direkt patlıyor, hata veriyor. @Yasin Alemdağ

Valla hocam bunu uzunca beraber yapacağız ancak boşa düşmem lazım :D.

Vallahi hocam bunu uzunca beraber yapacağız ancak boşa düşmem lazım :D.

@Yasin Alemdağ direkt olarak şu dediğimi yapabilirsin, 10 dk sürüyor, OCCT CPU+RAM açsan bile hatayı yakalar, 6400 ve 6600'ün affı yok dediğim gibi.

"Düz EXPO açıyorsun EXPO1, sonrasında 6400 olarak değişiyorsun frekansı, uclk = mclk yapıyorsun, primary zamanları 28-36-36-96 yerine 32-39-39-102 giriyorsun, 6400 stabil değilse direkt patlar zaten. 1.29 SoC ver test et."

SoC Auto bırakırsan 1.25 verir, 1.25'te 6400 açamayabilir, manuel deyip 1.29 vereceksin onu. EXPO voltajları aynen kalacak. DRAM timings kısmından 32-39-39-102 yazacaksın ilk 4 zamanlamaya o kadar. TCL-tRCD-tRP-tras bunlar.

@Yasin Alemdağ bir de iGPU kapatmazsan 6400 açman zor. iGPU, SoC voltajdan çalıyor.

@Yasin Alemdağ direkt olarak şu dediğimi yapabilirsin, 10 dk sürüyor, OCCT CPU+RAM açsan bile hatayı yakalar, 6400 ve 6600'ün affı yok dediğim gibi.

"Düz EXPO açıyorsun EXPO1, sonrasında 6400 olarak değişiyorsun frekansı, uclk = mclk yapıyorsun, primary zamanları 28-36-36-96 yerine 32-39-39-102 giriyorsun, 6400 stabil değilse direkt patlar zaten. 1.29 SoC ver test et."

SoC Auto bırakırsan 1.25 verir, 1.25'te 6400 açamayabilir, manuel deyip 1.29 vereceksin onu. EXPO voltajları aynen kalacak. DRAM timings kısmından 32-39-39-102 yazacaksın ilk 4 zamanlamaya o kadar. TCL-tRCD-tRP-tras bunlar.

@Yasin Alemdağ bir de iGPU kapatmazsan 6400 açman zor. iGPU, SoC voltajdan çalıyor.

Bakayım dediklerini birebir benim BIOS'ta bulabilecek miyim? Yarın akşam ya da öbür gün sabah tatile gidiyorum o yüzden ancak dönüşte :).

Eki Görüntüle 193069
450'den sonrasını (daha alt değerleri) boot etmiyor 6000 MT/s'de M-Die ise, A-Die ise 360=120 ns açıyor, soğutamazsan hata veriyor ama. M için limit iyi soğutursan 150 ns, A için 120 ns. 115 falan da yapabiliyor A, iyi soğutman lazım. PCB farklılıkları vesaire de var. Her frekans için aynı değil hesaplama zaten tabloda görünüyor. timing x 2000/frekans formülü var her timing için. 6000 MT/s'de 400 tRFC1 133.33 ns ediyor, boot ederse A, etmezse M diye düşünürsün basitçe. KLEVV A-Die olmalı. M'ine rastlamadım. @LH44 Patriot bile A çıkıyor.
Aklımda +400 tRFC olarak kalmış, düzelttiğiniz için teşekkürler.

Klevv'in 2x16 için M-die olanına bende rastlamadım.

Bakayım dediklerini birebir benim BIOS'ta bulabilecek miyim? Yarın akşam ya da öbür gün sabah tatile gidiyorum o yüzden ancak dönüşte :).
Dediğim gibi, şu an 10 dk içinde bakıp, 6400 açılıyor mu açılmıyor mu anlarsın. Amaç 6400 açabiliyor mu, bunu öğrenmek. Optimize etmek değil yani. ASUS kartın vardı diye hatırlıyorum, AI Tweaker kısmından DRAM Frequency 6000 yerine 6400 seçeceksin EXPO1 açtıktan sonra, AI Tweaker-DRAM Timings kısmından 28-36-36-96 yazan ilk 4 zamanlamayı 32-39-39-102 olarak değişeceksin, bir de orada UCLK DIV1 Mode var, o ayarı UCLK=MCLK yapacaksın. Sonrasında geri geleceksin AI Tweaker kısmında en altta voltajlar var, sende EXPO 1.4v girmiş olacak, onlar aynen kalacak, sadece CPU SoC voltage kısmını Manuel mode diyip 1.29 gireceksin, sonrasında save&exit yapacaksın. 5 dk bu sürecek, 5 dk içinde de OCCT CPU+RAM Large+Extreme test aç, stabil değilse direkt hata verir.

@Yasin Alemdağ Daha nasıl anlatabilirim gerçekten bilmiyorum :D

Şu anda amacın 6400 1:1 açabiliyor mu onu öğrenmek, sonrasında oyuna girip hiç fark yokmuş demeden önce diğer 15-20 zamanlamayı da girmen gerekiyor, ona uyandırayım. İlk etapta 6400 açılıyor mu ona bakmak lazım basitçe.

VDDP auto 0.95 verir muhtemelen. VDDP kaynaklı hata varsa 1.1 çekip tekrar bakarsın. FCLK minimum 2133 olması lazım 6400'de throttle yememek için, o da sonraki adım yine. Nitro ayarları da sonra. 1.4 VDDIO yetmesi lazım, gerekirse o da sonrasında 1.45 yapılıp bakılır.

Aklımda +400 tRFC olarak kalmış, düzelttiğiniz için teşekkürler.

Klevv'in 2x16 için M-die olanına bende rastlamadım.
6000 MT/s'de EXPO açtıktan sonra tRFC değerine 400 girdiğinde, M-Die asla açamaz onu zaten, PCB'si de eski, bana da gele gele M-Die geldi. Keşke A gelseydi, sonradan uğraşmadım da iadeye falan, çünkü ihtiyacım vardı. 6000 CL30 G.Skill de alsan M-Die geliyor işte, şans o. Ama KLEVV de denk gelmedim.

Dediğim gibi, şu an 10 dk içinde bakıp, 6400 açılıyor mu açılmıyor mu anlarsın. Amaç 6400 açabiliyor mu, bunu öğrenmek. Optimize etmek değil yani. ASUS kartın vardı diye hatırlıyorum, AI Tweaker kısmından DRAM Frequency 6000 yerine 6400 seçeceksin EXPO1 açtıktan sonra, AI Tweaker-DRAM Timings kısmından 28-36-36-96 yazan ilk 4 zamanlamayı 32-39-39-102 olarak değişeceksin, bir de orada UCLK DIV1 Mode var, o ayarı UCLK = MCLK yapacaksın. Sonrasında geri geleceksin AI Tweaker kısmında en altta voltajlar var, sende EXPO 1.4v girmiş olacak, onlar aynen kalacak, sadece CPU SoC voltage kısmını Manuel mode deyip 1.29 gireceksin, sonrasında save&exit yapacaksın. 5 dk bu sürecek, 5 dk içinde de OCCT CPU+RAM Large+Extreme test aç, stabil değilse direkt hata verir.

@Yasin Alemdağ Daha nasıl anlatabilirim gerçekten bilmiyorum :D

Ustam işteyim :)

6000 MT/s'de EXPO açtıktan sonra tRFC değerine 400 girdiğinde, M-Die asla açamaz onu zaten, PCB'si de eski, bana da gele gele M-Die geldi. Keşke A gelseydi, sonradan uğraşmadım da iadeye falan, çünkü ihtiyacım vardı. 6000 CL30 G.Skill de alsan M-Die geliyor işte, şans o. Ama KLEVV de denk gelgelmedim.
M ile A die, tRFC değerleri 400 üstü M, 400 altı A diye aklımda kalmıştı. Siz belirtince hatırladım.

Dediğiniz gibi 400 girildiğinde M boot edemiyor.

M gelmesi kötü olmuş sizin gibi birine namı değer RAM profesörü. 😄
G-Skill istememe sebeplerimden biri buydu aslında.