Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
2 gündür RX 9070 XT ile uğraşıyorum. Kart sorunsuz şekilde çalışıyor, ancak bir oyunu açtığımda ya da Adrenalin yazılımı üzerinden stres testi başlattığımda, yaklaşık 120 saniye içinde gri veya siyah ekran hatasıyla çökme yaşıyorum. Ne yaptıysam çözüm bulamadım: Yeni Windows kurulumu, undervolt denemeleri, DDU ile sürücüleri temizleyip yeniden kurmak gibi pek çok şeyi denedim. En fazla 6-7 dakika sorunsuz oynayabildim.

AMD’nin birçok kartında benzer sorunları yaşayan kullanıcılarla karşılaştım. Son çare olarak, sorunun sistemden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için DDU ile sürücüleri kaldırıp eski Nvidia kartımı taktım. Tek bir çökme bile yaşamadım.

Büyük bir heyecanla aldığım RX 9070 XT deneyimi, ne yazık ki beklentilerimi hiç karşılamadı.

Kaynak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yakın zamanda Sapphire Nitro+ RX 9070 XT modelini sıfır olarak kuran @emre600rr, yaşadığı ciddi sorunlar nedeniyle iade süreci başlattığını belirtiyor. Kart ilk kurulumdan itibaren sorunluydu; hem DDU öncesinde hem de sonrasında stabil çalışmadı. COD gibi oyunlarda 315 FPS alsa da kartın davranışı anormaldi.

Sıcaklık Değerleri:
GPU sıcaklığı normal aralıkta (52-55°C) görünse de hotspot sıcaklığı sürekli 95°C civarındaydı. Aradaki bu ciddi fark, özellikle yük altında hemen çökme (crash) yaşanmasına neden oldu. Undervolt uygulandığında bu süre çok az da olsa (yaklaşık 120 saniyeye kadar) uzadı.

Denediği Çözümler:
  • 0’dan iki kez Windows kurulumu
  • DDU ile temiz kurulum
  • Force update
  • Undervolt
  • Kablo değişimi1200W PSU kullanımı
    Ancak tüm bunlara rağmen sorun çözülemedi.
Görüşü:
Hotspot ile GPU sıcaklığı arasındaki farkın 40°C gibi ciddi bir seviyede olması, kartta donanımsal bir sıkıntı olabileceğini düşündürdü. Özellikle Nvidia kartlarda hotspot farkı genellikle 10°C bandındayken, AMD'deki bu durum şaşırtıcıydı. Yük bindiğinde direkt çökme yaşanması ve bu kadar uğraşa rağmen düzelmemesi, AMD’ye uzun zaman sonra dönüş yapmış biri olarak kendisini hayal kırıklığına uğratmış.

Geçmiş olsun. İade en mantıklı tercih olmuş. Ben de bu karta geçtikten sonra takılma sorunları yaşadım. iGPU kapatarak çözdüm lakin monitörde glitch sorunu başladı şimdi de. Sapphire zaten tavsiye etmediğim bir marka.

Geçmiş olsun. İade en mantıklı tercih olmuş. Ben de bu karta geçtikten sonra takılma sorunları yaşadım. iGPU kapatarak çözdüm lakin monitörde glitch sorunu başladı şimdi de. Sapphire zaten tavsiye etmediğim bir marka.

Ben de Sapphire'in Pure marka 7700 XT kartını kullanıyorum Recep Bey. Aynı glitch sorunu bende de vardı. Üstüne üstlük arada sırada siyah ekran alıyordum durduk yere. Sorunu eski sürücülere dönerek çözdüm. Sapphire'le alakalı durum olabilir. Bu zamana kadar hep AMD kullandım. İlk kez Sapphire'e geçtim ve bu oldu.

Yepyeni kart stres testinde siyah ekran veriyorsa büyük ihtimal kart fabrika çıkışlı sorunludur yazılımdan ziyade. Çekirdek ve bellek hızlarını düşürdüğünüzde sorun düzelme ya da belirli bir oranda düzelme gösteriyorsa buna kesin de diyebiliriz.

2 gündür RX 9070 XT ile uğraşıyorum. Kart sorunsuz şekilde çalışıyor, ancak bir oyunu açtığımda ya da Adrenalin yazılımı üzerinden stres testi başlattığımda, yaklaşık 120 saniye içinde gri veya siyah ekran hatasıyla çökme yaşıyorum. Ne yaptıysam çözüm bulamadım: Yeni Windows kurulumu, undervolt denemeleri, DDU ile sürücüleri temizleyip yeniden kurmak gibi pek çok şeyi denedim. En fazla 6-7 dakika sorunsuz oynayabildim.

AMD'nin birçok kartında benzer sorunları yaşayan kullanıcılarla karşılaştım. Son çare olarak, sorunun sistemden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için DDU ile sürücüleri kaldırıp eski NVIDIA kartımı taktım. Tek bir çökme bile yaşamadım.

Büyük bir heyecanla aldığım RX 9070 XT deneyimi, ne yazık ki beklentilerimi hiç karşılamadı.

Kaynak.

Bu sistemdeki PSU modeli nedir?

Siyah ekran sorunu düzgün kablolamadan eminseniz bir donanım sorunudur. Genellikle donanım hızlandırma sorunu ile doğrudan bağlantılıdır.

1.webp

Yukarıdaki resimi incelerseniz doğru güç kaynağı ile ekran kartı bağlantısını sağlayıp sağlayamadığınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca bakınız;

Bende Sapphire Pulse RX 9070 XT aldım. Gri ekran sorunu bende de var. Her oyuna girdiğimde crash atıyordu. BIOS pilini çıkardım taktım, sonuç: Gecici olarak işe yaradı. Sonra wildlans oynarken V-Sync aktif ettim ve anında gri ekran yedim. Crash sonrası ne yaparsam yapayım ekran kartı yük altına girdiği anda gri ekran geliyor. Sıfır ürün daha 10-15 günlük. Format falan hiçbir işe yaramıyor. Tam olarak sorunu tespit edemiyorum, garantiye göndereceğim ancak garantiye gönderdiğimde %100 eminim kendileri test ettiklerinde bir sorun görmeyecekler. Çünkü sorun gerçek yaşam şartlarında görünmeye başlıyor. Yeni bir bilgisayarda kusursuz yük altında çalışacak ama bir oyuna girip V-Sync vb ayarları oynadıktan sonra çıkıyor.