Ryzen 5 1600 AF overclock deneyimim

Fifililifilifilfil

Becerikli
Makaleler
1
Ryzen 5 1600 AF
Thermalright Assassin King 120 SE
Gigabyte B450M Gaming
MSI Armor RX 570 4G OC
Team T-Force Vulcan 2x8G RAM
Enermax Maxpro III 700W 80+
İşlemcime OC yapmak için giriştim. Maksat oyunlarda bedava FPS'e katkı olsun, %1 FPS değerim artsın idi. İşlemci zaten 45-50'de kendi halinde takılıyordu. Zaten OC esnasında da yükte 68 gördüm en fazla. Yalnız anakartımın BIOS'u ile yapmak tam işkenceydi. Gigabyte anakartlarda direkt olarak voltaj giremiyoruz ya da öyle sanıyorum. Dinamik olarak voltaj ayarlıyoruz. Bununla bitmedi. Ayarladığım, değiştirdiğim voltaj Ryzen Master ile zerre kıpırdamıyor; CPU-Z, HWiNFO64 gibi programlarda da dengesiz.
Bir ara BIOS'tan vazgeçtim. Ryzen Master ile deneyeyim dedim. Dediğim gibi Ryzen Master ile ayarları uyguladığım zaman anlık olarak frekans ve voltaj değişiyor. Fakat hemen eski haline dönüyor. Yüksek frekanslarda da zaten direkt olarak çökmekteydi. Kasa içi sıcaklık falan da yerindeydi de olmadı işte. Otomatik OC vesaire de galiba benim işlemcim için geçerli değil.
Gelgelelim bu sefer de Gigabyte sitesinden iki araç indirdim. Biri Hardware Information Tool, diğeri EasyTune. İlki ile genel olarak değerleri vs. izleyebilmek iyi oldu. Direkt olarak Vcore değerlerini, anakart ısı sensörlerini, fanları falan izleyip ayarlayabiliyorum. Yalnız ikincisi kadar boş beleş bir OC uygulaması yoktur. Otomatik OC seçeneği var fakat sönüktü. Bana uymuyor belli ki. Değiştirilen değerler sadece BIOS'a girmemek için sanırım. İki tane de hazır OC profili vardı. 3.2 GHz ve 3.4 GHz... Tekrardan sardım başa BIOS'a. Uğraşa uğraşa 3.7 GHz'de ~1.350V'ta sabitledim. 3.8 GHz artık 1.4V'tan fazlasını istiyordu. Anlayacağınız silikonum da bir tekme vurdu. Benden bu kadar. Biraz hava alsam iyi olur. Prime 95 halüsinasyonları görmeye başladım çünkü. Windows bile beni banladı zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:
1.35v ile 4.2-4.3 yapana bile denk geliyordum. o zamanlar bende soğutucu olmadığından ben ise 3.9 1.25v vermiştim. sizde şans yokmuş

1.25V ile 4 GHz görüyordum tamamen kalas işlemci gelmiş sana.

Maalesef ki sana da benim gibi tahta silikon düşmüş.

1600Af ile 3/4 sene boyunca 3060ti/3070 kullandım ve doğal olarak overclock yapmam gerekiyordu. Bende de en stabil 1.325v ile 3.8ghz görüyor fazlasını görmüyordu. 3.9 için 1.4v vermem gerekiyordu ki sıcaklığına karşı aldığım performans hiçte tatmin edici değildi.
Bu voltajla stabil 4ghz hatta 4.2 görenler var ama işte bizim şanssızlık tahta silikona sahip olmaz. Bir ata sözü ne demiş "fakirin yüzü gülürmü".

Benim işlemcinin kardeşi denk gelmiş sana. Benim takoz da maalesef 39'dan sonra 1.41 voltaların üzerini istiyor stablite için. 40 civarını saymıyorum bile. Şu an ise 38.50'de ve 1.36 voltta bıraktım. Soğutma sorunum yok ama 1.4 voltların üzerine çıkıp işlemcinin aniden işi bırakmasını istemiyorum. Herhalde bunlar en kötü kalite 1600 AF'ler sanki.

Benimkiler de şu anda bu durumda. Biraz daha yükseltebildim. 3.775 GHz 1.392V, yükte 1.380V oluyor.
https://valid.x86.fr/ev2ynv

Gigabyte anakartı olup OC isteyen de şu videoya bakabilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…