Hybrid Theory

Yetkin
Yer
İstanbul
İyi Sosyaller herkese.

Öncelikle elimde bulunan eski bilgisayarımın özellikleri şöyle:

• İşlemci: Ryzen 5 1600 AF (Stok fanlı)
  • Anakart: Gigabyte A320M S2H
  • RAM: XPG Gammix D30 8x2 16 GB
  • Ekran Kartı: Sapphire R7 250 D3
  • Kasa ve PSU: Cooler Master Elite RC-430 ve KWP500 PSU (Emektar)
  • Depolama: PNY CS900 120 GB SSD + WD Blue 160 GB HDD

Ek olarak monitör, klavye, fare ve kulaklığım mevcut.

Sistemi canlandırmaktaki amacım, minimum düzeyde oyun oynayabileceğim ve iş yapabileceğim hale getirmek. Aslında bu sistemden daha iyi bir laptopa sahibim ancak elimin altında bir yerde masaüstü bilgisayarımın da bulunmasını istiyorum.

Şu an için net bir bütçem yok; parçaları zamanla tek tek satın alacağım. Aslında biraz da fikir almak için doğrudan konuyu açmaktayım.

İlk planım şöyle: Arkadaşımın eski GTX 1050 Ti kartını alacağım ve bir süre bununla idare edeceğim. Sonrasında SSD almayı düşünüyorum; boyutuna ve markasına alacağım zaman karar veririm. İlerleyen süreçte yeni bir PSU almayı düşünüyorum (en az 650W).

Ardından orta sınıf bir ekran kartı ve düzgün bir işlemci soğutucusu almayı düşünüyorum. Mesela ikinci el RX 6600 XT ve Wraith Prism (uygun fiyata) iyi olacaktır. Finalde de kasayı daha ufak bir modelle değiştirmeyi düşünüyorum.

Kasa hakkındaki planlarım bu şekildedir. Düşüncelerinizi, yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
1050 Ti'yi kaça alacaksınız arkadaşınızdan? Uyguna SSD bulmak aşırı zor hocam, bazen 500GB M.2 SSD'leri 1K aşağıda bulabilirsiniz ama aşırı şanslı olmanız lazım ki değmez gibi. Kullandığınız PSU 12V kanalında kaç W veriyor hocam? OCCT Power testi yapın, 12V kanalı 11.5-11.6 aşağıya düşmüyor ise halen götürür. Wraith Prism uyguna satmıyorlar hocam, onun yerine bunu alabilirsiniz.
Ama ciddi bir ısı sorunu yaşamıyor ise gerek yok hocam, zaten A320 anakartta O.C yapamazsınız. Ama ilerde 3600 gibi işlemciye geçmeye düşünüyorsanız o zaman soğutucu alın ama işlemciyi mümkünse 2k üzeri vermeyin.

1050 Ti'yi kaça alacaksınız arkadaşınızdan? Uyguna SSD bulmak aşırı zor hocam, bazen 500GB M.2 SSD'leri 1K aşağıda bulabilirsiniz ama aşırı şanslı olmanız lazım ki değmez gibi. Kullandığınız PSU 12V kanalında kaç W veriyor hocam? OCCT Power testi yapın, 12V kanalı 11.5-11.6 aşağıya düşmüyor ise halen götürür. Wraith Prism uyguna satmıyorlar hocam, onun yerine bunu alabilirsiniz.
Ama ciddi bir ısı sorunu yaşamıyor ise gerek yok hocam, zaten A320 anakartta O.C yapamazsınız. Ama ilerde 3600 gibi işlemciye geçmeye düşünüyorsanız o zaman soğutucu alın ama işlemciyi mümkünse 2k üzeri vermeyin.
1050 Ti için para vermeyeceğim. Kendisinden ödünç alacağım yeni bir kart alıncaya kadar.

Bilgisayar elimde değil. İzmir'den getirttiğimde OCCT testlerini yapabilirim. Ancak çok eski olmasından ötürü değiştirmeyi uygun görüyorum. Yine de test yapıp sonuçlarını paylaşacağım.

Arkadaşımda çıkma Wraith Prism vardı, satmadıysa ondan çok uygu fiyata alabilirim. Aksi halde attığın soğutucuyu biliyorum. Direkt onu da alabilirim.

Son hatırladığım kadarıyla stok fanla problem yaşamıyordum. Aşırı ısınma veya hız kesme sorunu yaşamadım. Ancak uygun fiyatlı iyi bir soğutucu alsam fena olmaz. O.C yapmayı da düşünmüyorum.

Sistemi nihai haline getirdikten sonra işlemci değiştirmeyi değerlendireceğim. Kullanacağım çoğu program ve oynayacağım çoğu oyun için yeterli teknik olarak. Ancak R5 3600 iyi bir tercih olacaktır. Fiyat kısmını not ettim kendime.

Sistem için şu kasayı almayı düşünüyorum: