Çözüldü Ryzen 5 1600X sistemde 3200 MHz RAM sonrası görüntü gelmiyor, sistem açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kerem1238806

Uzman
Merhaba arkadaşlar. 2 gün önce sistemime RAM yükseltmesi yaptım. 2400 MHz RAM'den 3200 MHz RAM'e geçtim. Başta sistem açılmadı. Eski RAM’i takıp BIOS güncellemesi yaptıktan sonra yeni RAM’i taktım ve MHz değerini arttırınca sistem açıldı. Sadece bir kez donup kapanma yaşandı, onun dışında sorunsuz çalışıyordu.
Dün gece sistemimi normal şekilde kapattım. Bu sabah açma tuşuna bastım ve mutfağa geçtim. Sistem açıldığından emindim çünkü monitör ışığı yanmıştı ve görüntü gelmişti. Ancak odaya döndüğümde monitörde "Power Saving" yazısı görünüyordu. Reset atmayı denedim ama kaç kez denesem de sistem açılmadı.
Monitörün açık olduğunu gösteren mavi ışık yanmıyor, sadece turuncu ışık yanıyor. Tüm RAM slotlarını denedim, eski RAM’leri de taktım ama sonuç değişmedi. BIOS pilini çıkarıp tekrar taktım, yine fayda etmedi.
Acaba işlemci mi RAM’i desteklemiyor? Şu an Ryzen 5 1600X kullanıyorum, 1-2 güne işlemci değişimi yapacağım.

Çözüm

Hocam burasi ekran kartının altinda kalıyor sanirim. BIOS pilini cikartip takma yontemini deniyorum olmazsa bunu deneyecegim.

Arkadaşlar sorun çözüldü. Sorun sanirim monitor ile alakaliydi. Power saving modu ile alakaliydi sanirim. Cunku monitorun güç fişini çıkar tak yaptim. Işığı turuncudan maviye döndü. Bu iyiye işaret. Sonra yeni RAM'leri taktigimda PC sorunsuz çözüldü. Hepinize ayri ayrı teşekkür ediyor konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
1000 ve 2000 serisi Ryzen işlemcilerde yüksek RAM hızı stabiliteyi etkileyebiliyor, RAM frekansını 2933 yapmayı deneyin. 1000 serisi için önerdiğim maksimum değerdir.

1000 ve 2000 serisi Ryzen işlemcilerde yüksek RAM hızı stabiliteyi etkileyebiliyor, RAM frekansını 2933 yapmayı deneyin. 1000 serisi için önerdiğim maksimum değerdir.

Hocam PC açılmıyor ki MHz'yi dusureyim acilsa zaten islemci degisene kadar 3200MHz de kullanmam. Ama kesin sorun budur acilmama sebebi budur diyorsan zaten 1 2 gune islemci değişeceğim. O zaman duzelir diye umut ediyorum. Ama 2 3 gun gayet sorunsuz kullandim oyun oynadim. Neden şimdi acilmamaya basladi onu anlamadim. Herhangi bir şey bozulmuş olabilir mi korkum o. Bir de işlerim var PC de. Açılmamasi beni çok zora sokuyor.

BIOS pilini çıkarıp tekrar taktım, yine fayda etmedi.
Anakartınızda CMOS reset nasıl yapıldığını bilmiyorsanız dediğiniz gibi pili çıkarıp deneyin. Ama sadece çıkarmak yetmez eğer denemediyseniz söyleyeyim. Fişten çektikten sonra pili çıkarıp 10-15 kere power tuşuna basarsanız içindeki elektrik sıfırlanır. Veya birkaç kere basıp biraz beklemeniz lazım. Eğer yapmadıysanız böyle deneyin. BIOS sıfırlandıktan sonra ilk seferde açılmayabilir güvenli değerlerde açmak için birkaç kez reset atıyor olabilir. Sıfırlama işleminden sonra açınca ilk görüntü gelmesi için birkaç dakika beklemeniz gerekebilir.

CMOS reset yapmayı denedin mi anakarttaki pinler ile? Ayrıca anakart modelin nedir?

Belirttim diye hatırlıyorum belirtmediysem kusura bakma. ASUS Prime B450M-A

Hocam fisten cekip BIOS pilini çıkarıp sadece 3 4 saniye falan bas cek yapmıştim. Sonra takip actigimda sistem hep kendini aciyor kapatiyordu. Defalarca yapti bunu. Cok beklemedim ama. Eve gecince tekrar deneyecegim. CMOS reset nedir bilmiyorum anakartimda var mi bilmiyorum maalesef.

Bilgisayarını fişten çek, aşağıdaki görselde gösterdiğim 2 pini iletken bir şeyle (tornavida, anahtar vb.) birbirine değdir birkaç saniye boyunca. Ardından güç kablosunu takmadan önce 15-20 defa güç tuşuna bas statik elektriği atsın. Bunları yaptıktan sonra tekrar dene bilgisayarı açmayı.

Hocam burasi ekran kartının altinda kalıyor sanirim. BIOS pilini cikartip takma yontemini deniyorum olmazsa bunu deneyecegim.

Arkadaşlar sorun çözüldü. Sorun sanirim monitor ile alakaliydi. Power saving modu ile alakaliydi sanirim. Cunku monitorun güç fişini çıkar tak yaptim. Işığı turuncudan maviye döndü. Bu iyiye işaret. Sonra yeni RAM'leri taktigimda PC sorunsuz çözüldü. Hepinize ayri ayrı teşekkür ediyor konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…