Merhaba arkadaşlar. Sistemim 4 yıl 4 ay önce (Haziran 2020 başında) abimin bilgisayarı olarak toplandı. Sistem ilk toplandığında özellikler şu şekildeydi:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
  • Anakart: MSI B450 Tomahawk MAX
  • Bellek kiti: ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000 MHz CL16 Single Rank
  • Ekran kartı: MSI GTX 1660 Super Gaming X
  • SSD: Samsung 840 EVO 120 GB
  • SSD 2: Kingston UV400 240 GB
  • SSD 3: Samsung 850 EVO 120 GB
  • İşlemci soğutucu: AeroCool Verkho5
  • Kasa: Corsair 275R Airflow
  • Güç kaynağı: Cooler Master MWE White 700
Sistemin şu anki hali ise şu şekilde:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
  • Anakart: MSI B450 Tomahawk MAX
  • Bellek kiti: GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18 Dual Rank
  • Ekran kartı: ASUS Dual RTX 4070 OC
  • SSD: Kingston A2000 1 TB
  • SSD 2: SanDisk Ultra 3D 2.5" G25 500 GB
  • SSD 3: Kingston UV400 240 GB
  • SSD 4: Kioxia Exceria SATA 480 GB
  • İşlemci soğutucu: Cooler Master ML240L V2
  • Kasa: Corsair 275R Airflow
  • Güç kaynağı: Cooler Master MWE White 700
Sisteme önce Kingston A2000 1 TB SSD eklendi ve Samsung 840 EVO SSD çıkarıldı. Daha sonra işlemci soğutucusu Cooler Master ML240L V2 olarak değiştirildi. Sonra sisteme SanDisk Ultra 3D 2.5" 500 GB SSD eklendi ve kısa bir süre sonra Samsung 850 EVO SSD'yi söküp harici SSD yaptım. Derken 31 Ekim 2023'te sistem tamamen bana ait bir sistem oldu (abim kendisine yeni bir sistem topladığı için). Onun ardından da önce RAM'i yükseltip 32 GB yaptım. Geçen ay sistemime Arch Linux için Kioxia Exceria SATA 480 GB SSD ekledim.

Tüm bu süre boyunca GTX 1660 Super ekran kartımı kullanmaya devam ettim. Fakat artık yetersiz gelmeye başlamıştı, özellikle de ağır oyunlarda. Zaten Star Wars Jedi: Survivor'ı hiç oynayamamıştım bile. O zamanlar 16 GB RAM ile devam ediyordum ve oyunun ilk sürümünde memory leak vardı. Oyun 20 dakika oynadıktan sonra sistemimi kilitlemiş ve klavyemin (Corsair K68) belleğini bozmuştu. Klavyeyi sıfırlayınca çözülmüştü. Fakat oyunu sinirlenip iade etmiştim.

Yakın zamanda Cyberpunk 2077 ve Control'ü denedim fakat gerçekten düşük FPS alıyordum. Cyberpunk 2077'de 1080p Ultra ayarlarda 40-45 FPS alıyordum. Control ise 1080p High ayarlarda 50 FPS civarı veriyordu galiba (tam hatırlamıyorum). Ray Tracing'i Medium ayara getirince ise 25-28 FPS alıyordum.

Artık gerçekten ekran kartımın yetersiz olduğuna hemfikirdim ve bu nedenle geçen hafta Cuma günü Tebilon'dan ASUS Dual RTX 4070 OC ekran kartı sipariş ettim. Özellikle ASUS Dual istememin nedeni çift fanlı 4070'ler içerisinde en iyi soğutmalı olan kartın bu olmasıydı. Gainward Ghost falan çok rezil bir soğutmaya sahipti. ASUS Dual ise gayet iyi bir soğutmaya sahip.

Ekran kartı 1 gün sonra elime ulaştı ve sistemime taktım. Ardından da oyun oynamaya başladım.

Normal şartlarda Ryzen 5 3600, RTX 3060'a bile 1080p'de darboğaz yaptığı söylenen bir işlemci. Hatta Donanım Arşivi'nin testini izlemiştim, %15-20 darboğaz yapıyordu. Ben de bu nedenle aşırı fazla darboğaz bekliyordum. Fakat aldığım performans beni bile şaşırttı.

GPU kullanımı yer yer %90-99'lara kadar çıkıyor :D Cyberpunk 2077'de %80 üstü GPU kullanımı vardı diye hatırlıyorum. FPS değeri ise 40-60'larda geziyordu (1080p RT Ultra ayarlar).

Star Wars Jedi: Survivor'ı da denedim. Oyunu geçen hafta Cumartesi günü Steam'den yeniden aldım, indirime girdiği için (28 dolar). Oyunu 1080p Epic ayarlarda ve RT açık, DLSS/FSR ve FG kapalı oynadım. Oyunda aldığım FPS değeri genel olarak 50-80 FPS arasında geziyor. Bazen 30'lara düştüğü oluyor fakat zaten Gamepad ile oynadığım için beni çok fazla etkilemiyor. Ayrıca Koboh'ta GPU kullanımı da yine %80'in üstündeydi genel olarak. Bazen %50-60'lara düşüyor ve FPS de 30'lara düşüyor fakat o da çok fazla düşman ve yapay zeka olduğu zaman oluyor. Yani Star Wars Jedi: Survivor'ı oynayabiliyorum. Hatta belki bazı optimizasyon modlarıyla daha da iyi bir hale getirebilirim.

Star Wars Battlefront II'de ise artık birçok durumda oyunun FPS limiti olan 200'e kadar çıkabiliyorum. Çok kalabalık olduğunda ise FPS değeri 140-150'nin altına neredeyse hiç düşümüyor. GTX 1660 Super'de ise 80-120 FPS alıyordum.

Yani her ne kadar işlemcim zayıf olsa da iyi ki de RTX 4070'e geçmişim diyorum. İleride işlemcimi de yükseltirsem performansım gerçekten uçacak, özellikle de CS2 gibi oyunlarda. :)

RTX 4060 i5 12400F'den 4070 Ryzen 5 7600 sisteme geçince, bayağı fark olduğunu anlamıştım özellikle Ultra da Last of Us 60-65 FPS oynuyordum, şimdi 2 k de Ultra da 70-75 FPS.
Ben de 7600x kullanıyorum. İlk 4070'i aldığımda anakart gelmemişti 6700K işlemci ile kullanmıştım. Çağ atlatıyor. Benim kendi görüşüm artık günümüzde hikayeli oyunlar dahi inanılmaz CPU tüketiyor yüksek çözünürlüklerde dahi. Bundan dolayı CPU ne kadar iyi olursa o kadar iyi. AMD 7000 serisi gerçekten efsane 7500f den 7950x e kadar.

Elinize saglik hocam. Bende de 3600+1650Super var. O kadar buyuk bir cag atlama yasamam herhalde ama bi 6600 gecilir gibi.
Bu arada ML240L ile CPU'ya Overclock yapsaniz aslinda daha iyi olur. Denediniz mi hiç?
Anakartinizda B450 Tomahawkmış. Orta-üst voltajlarda bile sicakligin problem olacagini sanmam. Yerinizde olsam 1 dakika durmam. :D

Aynı anakarta sahibiz ve ryzen 7 3800x kullanıyorum. Msi 2060 gaming super x modelinden benimde 4070 karta geçme niyetim var. Bu deneyiminiz bana ışık oldu. Gönül rahatlığıyla geçebileceğimi hatta 4070 ti veya Super modellerine de odaklanabileceğimi gösteriyor.

Ekran kartınızdan memnun musunuz? Asus'u tercih etmenizdeki faktör sadece soğutması mı, sizi cezbeden tarafı neydi?
Neden MSI değil gibi sorularım olacak size.

Deneyiminizi paylaştığınız içinde teşekkür ederim.

Aynı anakarta sahibiz ve Ryzen 7 3800x kullanıyorum. MSI RTX 2060 Super Gaming X modelinden benimde 4070 karta geçme niyetim var. Bu deneyiminiz bana ışık oldu. Gönül rahatlığıyla geçebileceğimi hatta 4070 Ti veya Super modellerine de odaklanabileceğimi gösteriyor.

Ekran kartınızdan memnun musunuz? ASUS'u tercih etmenizdeki faktör sadece soğutması mı, sizi cezbeden tarafı neydi?
Neden MSI değil gibi sorularım olacak size.

Deneyiminizi paylaştığınız içinde teşekkür ederim.
MSI tercih etmedim zira MSI model çok pahalıydı. Özellikle de taksit yapınca fiyat uçuyordu. Bu kartı 6 taksitle 27900 TL civarına aldım. Aslında yine yüksek bir fiyat, yine 6 taksitli olarak hemen hemen benzer fiyatlara giriş seviye soğutmalı RTX 4070 Super ve hatta İncehesap Gaming Gecesi indirimlerinde üst seviye soğutmalı 4070 Super bile alınabiliyordu. Fakat hepsinde de benim için ortak bir sorun vardı: O kartların ya soğutması kötüydü, ya da RGB barındırmasına rağmen OpenRGB tarafından desteklenmiyordu.

Benim için bir ekran kartında RGB aydınlatma varsa OpenRGB desteği de olmak zorunda. Yoksa o kartı almam, daha ucuza ışıksız kart bile almayı tercih ederim. ASUS Dual kartlarda hiç aydınlatma yok bile. O yüzden kafam rahat.

Ancak ASUS Dual RTX 4070'te sadece 2 fan olmasına rağmen bazı 3 fanlı 4070'lere çok yakın bir soğutma performansı veriyor. Ayrıca 2 fanlı bir karta göre epey büyük bir soğutmaya sahip. Yani gerçekten kasamda epey kaslı ve güzel görünüyor.

Bu arada ASUS Dual bakacaksanız düz Dual almaya özen gösterin. Dual Evo modeli çok daha dandik bir soğutmaya sahip, bildiğiniz 4060 soğutmasını alıp 4070 GPU'su ile kullanmışlar. Ancak düz Dual modeli taş gibi soğutmaya sahip. Gerçekten memnun kaldım.

Eğer siz MSI'ı uygun fiyata bulursanız elbette MSI da alabilirsiniz. Tabii ki Gaming X Slim gibi modelleri kastediyorum :) MSI Ventus alacaksanız bence onun yerine ASUS Dual gibi kartlara bakın derim.
Elinize saglik hocam. Bende de 3600+1650Super var. O kadar buyuk bir cag atlama yasamam herhalde ama bi 6600 gecilir gibi.
Bu arada ML240L ile CPU'ya Overclock yapsaniz aslinda daha iyi olur. Denediniz mi hiç?
Anakartinizda B450 Tomahawkmış. Orta-üst voltajlarda bile sicakligin problem olacagini sanmam. Yerinizde olsam 1 dakika durmam. :D
Maalesef Overclock beni gerçekten korkutan bir işlem. Her Overclock denemesinde kararlılık testi yapmak gerekiyor ve eğer OC başarısız olursa sistem stres testinde mavi ekran veriyor. Ben her mavi ekran yediğimde "Yandım anam! Kestane kebap, yemesi sevap, acele cevap! Bittim öldüm!" moduna girmeye başlıyorum. O yüzden mevcut ayarım olan CPB açık ve 1.3V Undervolt ayarı ile kullanmaya devam ediyorum. Ek olarak ben sistemimin serin ve daha sessiz çalışmasını tercih ediyorum. Stabil bile olsa yüksek sıcaklıklarda çalışınca fan sesleri artıyor ve bu da beni biraz rahatsız ediyor. O yüzden sessiz bir sistemi tercih ediyorum.

Ekran kartınızın linkini atabilir misiniz diğer modellerle karşılaştırmak istiyorum teşekkür ederim hocam cevabınız için.