Hocam siz ciddi misiniz? Bir USB portu nasıl bu kadar önemli olabilir?
Evet, gayet ciddiyim.

Kingston DataTraveler Max USB belleğim USB 3.2 Gen 2 teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji sayesinde 1000 MB/s okuma ve 900 MB/s yazma hızı veriyor. Eğer standart USB 3.0 portuna takarsanız 450 MB/s hızı geçemiyorsunuz.

Ayrıca ucuz anakartların USB portları stabil olmuyor. USB'den Windows To Go veya full Linux boot ederseniz anlarsınız. Sistem zaman zaman mavi ekran veya kernel panic veriyor. Yani verimli bir taşınabilir Windows/Linux deneyimi olmuyor.

İyi Sosyaller o zaman hocam, kazık fiyata aldığınızı size zaten söyledim, AM5'e geçmek varken o işlemciye o kadar para dökmek saçma.
Bahsettiğim anakart b serisi, ben size geçileceğini gösterdim, 16 GB RAM hala yeterli günümüzde, ben gayet oynadım TLOU'yu.

Değil. Ben artık zamanı geçmiş sayılabilecek 5600G ve RX 6600 ile güncel oyunlarda 20 GB üstü kullanımı garanti görüyorum.
Öyle oyunlarda 16 GB kullanım gözükse bile sistem arkada pagefile açıyor, bir miktar performans kaybı yaşanıyor.

Fazla bütçen yoksa önerim ikinci el 5600 veya 5700X olur. En kötü 5 bin liraya bulabilirsin 5700X'i. Anakartın gayet üst düzey, bütçede sıkışıksan yeni nesle geçmeni gerektirecek bir durum da yok. Sağlam bir overclock yapıp tepe tepe uzun süre kullanırsın.

Evet, gayet ciddiyim.

Kingston DataTraveler Max USB belleğim USB 3.2 Gen 2 teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji sayesinde 1000 MB/s okuma ve 900 MB/s yazma hızı veriyor. Eğer standart USB 3.0 portuna takarsanız 450 MB/s hızı geçemiyorsunuz.

Ayrıca ucuz anakartların USB portları stabil olmuyor. USB'den Windows To GO veya Full Linux boot ederseniz anlarsınız. Sistem zaman zaman mavi ekran veya kernel panic veriyor. Yani verimli bir taşınabilir Windows/Linux deneyimi olmuyor.

Attığıma bakın, mesajı düzenledim.

Kupon ile 4500 TL, gen 2 desteği var.
İşlemcide yine kupon kullanırsınız, oda 5500 civarına düşer.
10k etti, şimdilik 16 GB RAM alırsınız ileride 2.'yi takarsınız, 16 GB RAM hala yetiyor şu anlık, idare edip AM5 geçin, boşa gitmesin para.

Değil. Ben artık zamanı geçmiş sayılabilecek 5600G ve RX 6600 ile güncel oyunlarda 20 GB üstü kullanımı garanti görüyorum.
Öyle oyunlarda 16 GB kullanım gözükse bile sistem arkada pagefile açıyor, bir miktar performans kaybı yaşanıyor.

İleride Fazladan takabilir, 3200MHz ile 6000MHz arasında zaten bariz performans farkı var, şu anlık idare edip ileride kullanabilir.

Dostum aşırı salla mısın bilgisayarımda 8 GB RAM var 1500 modlu nolvus modlist Skyrim oynuyorum bana nasıl yetiyorda sana yetmiyor afedersinde?
Sebep:

1743204607516.webp

Arkadaki açık olan programlar taş çatlasın 2 GB RAM kullanıyor. Yani Windows tek başına 6 GB RAM kullanıyor. 10 GB RAM ile mi oyun oynayacağız Allah aşkına?

Yeni oyunlar zaten tek başına 14-15 GB ve üstü RAM kullanıyor. Siz 14-15 GB toplam sistem RAM kullanımı görüyorsunuz fakat gerçek değer "Committed" olarak geçen Commit Charge değeri.

Bu değer sistemin toplam gerçek RAM kullanımını gösteren değerdir. Sistem RAM'iniz tıkandığı anda sistem birçok kodu Page File'a atmaya başlar. Page File da diskinizde yer alan bir sanal bellek dosyasıdır. Mesela 16 GB RAM'in yettiği bir durumda RAM kullanımı 13.2 GB ise Commit Charge kullanımı 15-16 GB olur.

Fakat bahsettiğim The Last of Us Part I ve Star Wars Jedi: Survivor gibi oyunlarda RAM kullanımı 14-15 GB görünse de sistem birçok kodu Page File'a atmaya başladığı için sistem RAM kullanımında göremiyorsunuz. Commit Charge değeri ise genelde 25-30 GB ve üstünde oluyor. Sırf bu sebepten dolayı Star Wars Jedi: Survivor oynarken sistemim sapıtmıştı. Çünkü Commit Charge kullanımı 40.9 GB'a ulaşmıştı ve artık sistem daha fazla Page File alanı ayırmadığı için sapıtmıştı. Hatta Corsair K68 klavyemin bile belleğini bozmuştu, klavyeyi sıfırlamak zorunda kalmıştım.

Attığıma bakın, mesajı düzenledim.

Kupon ile 4500 TL, gen 2 desteği var.
İşlemcide yine kupon kullanırsınız, oda 5500 civarına düşer.
10k etti, şimdilik 16 GB RAM alırsınız ileride 2.'yi takarsınız, 16 GB RAM hala yetiyor şu anlık, idare edip AM5 geçin, boşa gitmesin para.

İleride Fazladan takabilir, 3200MHz ile 6000MHz arasında zaten bariz performans farkı var, şu anlık idare edip ileride kullanabilir.

1x16 alacaksa single channel'den(64 bit) dolayı bant genişliği elindeki RAM'lerin gerisinde kalacak, elindekilerde overclock varsa bellek gecikmesinde de geri kalacak. Yani eline geçecek tek şey işlemci gücü olacak, bellekten kayıp yiyecek. 2x8 GB alırsa da bank gruplarının eksikliğinden dolayı performansı düşecek ve yükseltme seçenekleri kısıtlanacak.

DDR5'e geçmek için sağlam bir bütçe olmalı öncelikle. Ucuz parçalarla sistem toplamak akıl kârı bir iş değil.

Sebep:

Eki Görüntüle 135993

Arkadaki açık olan programlar taş çatlasın 2 GB RAM kullanıyor. Yani Windows tek başına 6 GB RAM kullanıyor. 10 GB RAM ile mi oyun oynayacağız Allah aşkına?

Yeni oyunlar zaten tek başına 14-15 GB ve üstü RAM kullanıyor. Siz 14-15 GB toplam sistem RAM kullanımı görüyorsunuz fakat gerçek değer "Committed" olarak geçen Commit Charge değeri.

Bu değer sistemin toplam gerçek RAM kullanımını gösteren değerdir. Sistem RAM'iniz tıkandığı anda sistem birçok kodu Page File'a atmaya başlar. Page File da diskinizde yer alan bir sanal bellek dosyasıdır. Mesela 16 GB RAM'in yettiği bir durumda RAM kullanımı 13.2 GB ise Commit Charge kullanımı 15-16 GB olur.

Fakat bahsettiğim The Last of Us Part I ve Star Wars Jedi: Survivor gibi oyunlarda RAM kullanımı 14-15 GB görünse de sistem birçok kodu Page File'a atmaya başladığı için sistem RAM kullanımında göremiyorsunuz.commit Charge değeri ise genelde 25-30 GB ve üstünde oluyor. Sırf bu sebepten dolayı Star Wars Jedi: Survivor oynarken sistemim sapıtmıştı. Çünkü Commit Charge kullanımı 40.9 GB'a ulaşmıştı ve artık sistem daha fazla Page File alanı ayırmadığı için sapıtmıştı. Hatta Corsair K68 klavyemin bile belleğini bozmuştu, klavyeyi sıfırlamak zorunda kalmıştım.

O Tamamen sizinle alakalı bir durum.

1743205036010.webp

Çift monitör, hareketli wallpaper, 11 uygulama ve 2 farklı Google ile toplam 11 sekme açık, ben de buna rağmen 7GB kullanıyor, sizde nasıl 6 GB kullanıyor?

Öyle bir şey yok! İleride fazladan takılınca olmuyor işte. İlk aldığınız RAM ile sonradan aldığınız RAM birebir aynı marka-modele sahip olsa bile farklı bir çip ile gelebiliyor! Bu da sistemde uyum sorununa sebep oluyor! Sonra sistemde mavi ekran falan almaya başlamam kaçınılmaz olacak.

İsterseniz @Recep Baltaş sizi bu konuda bilgilendirsin.
O Tamamen sizinle alakalı bir durum.

Eki Görüntüle 136000

Çift monitör, hareketli wallpaper, 11 uygulama ve 2 farklı Google ile toplam 11 sekme açık, ben de buna rağmen 7GB kullanıyor, sizde nasıl 6 GB kullanıyor?
Siz Windows 10 kullanıyorsunuz, ben 11 kullanıyorum. Windows 11 çok daha fazla RAM kullanıyor, özellikle Hyper-V ve WSL2 aktif ise.

Bir zamanların ekran kartları ile uyumlu efsanesi... En yüksek ihtimalle 2000-2200 arasına verebilirsin. Elinden hemen çıkartmak istersen de 1500-1800 arasında bir alıcı bulabilirsin.

Öyle bir şey yok! İleride fazladan takılınca olmuyor işte. İlk aldığınız RAM ile sonradan aldığınız RAM birebir aynı marka-modele sahip olsa bile farklı bir çip ile gelebiliyor! bu da sistemde uyum sorununa sebep oluyor! sonra sistemde mavi ekran falan almaya başlamam kaçınılmaz olacak.

Siz Windows 10 kullanıyorsunuz, ben 11 kullanıyorum. Windows 11 çok daha fazla RAM kullanıyor, özellikle Hyper-V ve WSL2 aktif ise.

Windows 11 kullanıyorum benim de değerler arkadaşınki gibi problem?

1x16 alacaksa Single Channel'den dolayı bant genişliği elindeki RAM'lerin gerisinde kalacak, elindekilerde overclock varsa bellek gecikmesinde de geri kalacak. Yani eline geçecek tek şey işlemci gücü olacak, bellekten kayıp yiyecek. 2x8 GB alırsa da bank gruplarının eksikliğinden dolayı performansı düşecek ve yükseltme seçenekleri kısıtlanacak.

DDR5'e geçmek için sağlam bir bütçe olmalı öncelikle. Ucuz parçalarla sistem toplamak akıl kârı bir iş değil.

DDR5 tarafında DDR4 gibi bir fark yok.

Öyle bir şey yok! İleride fazladan takılınca olmuyor işte. İlk aldığınız RAM ile sonradan aldığınız RAM birebir aynı marka-modele sahip olsa bile farklı bir çip ile gelebiliyor! Bu da sistemde uyum sorununa sebep oluyor! Sonra sistemde mavi ekran falan almaya başlamam kaçınılmaz olacak.

2. Elden 2 tane 2x16 RAM alın o zaman, hayır farklı bir çip gelebilir diyorsunuz, özellikle F/P işlemciler kolay kolay değiştirmiyor bunları.
Ben size yardım etmeye çalışıyorum inatla 5700X3D almaya çalışıyorsunuz, 3.2 gen2 istiyorsunuz atıyorum şimdi de bunu diyorsunuz, ben ne tür bir şey demeliyim buna?
Dediğiniz şeyin olasılığı o kadar az ki, resmen zorla arayıp bulmuşsunuz gibi bu sebebi, hayırlı olsun iyi günlerde kullanın işlemcinizi.