ForestGuardiann

Başarılı
Yer
SAMSUN
Merhaba sevgili Techolay halkı,

Bugün sizlere yeni, ilginç ve can sıkıcı bir sorunla geldim: AMD Ryzen 5 5500 işlemcim Windows önyüklemesi (boot) sırasında takılıyor ve ilerlemiyor. Göstereceğim resimde gördüğünüz ekranda kilitleniyor ve herhangi bir işlem yapmama izin vermiyor. Bu sorunu çözebilmek için kapsamlı testler yaptım; farklı anakartlarda denememe rağmen sorun aynı şekilde devam etti. Sırasıyla RAM, SSD, anakart ve GPU bileşenlerini tek tek kontrol ettim ve sorun tek başına işlemcide çıktı. Bunun yanı sıra, yaptığım testler ve özellikle Memtest sırasında yaşanan takılmalar sonucunda bir RAM modülünün de arızalı olduğunu tespit ettim; RAM'leri tek tek test ederek bu arızalı modülü gözlemledim. Şimdi asıl sorum şu: Bu durumu nasıl çözebilirim ve işlemcimi hayata geri döndürme şansım var mı?

WhatsApp Görsel 2025-10-16 saat 19.44.19_4d2dd28c.webp

WhatsApp Görsel 2025-10-16 saat 19.44.19_c4db3b35.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcinin bozulduğu sanmıyorum bence sorun başka. Arızalı RAM var demişsin, ondan kaynaklı olabilir ya da soğutucuyu çok sıktın. Takılma sorunu genellikle SSD diye biliyorum. Sağlık durumu nedir?

İşlemcinizde yamuk pin vs. var mı?
Hayır yok.

İşlemcinin bozulduğu sanmıyorum bence sorun başka. Arızalı RAM var demişsin, ondan kaynaklı olabilir ya da soğutucuyu çok sıktın. Takılma sorunu genellikle SSD diye biliyorum. Sağlık durumu nedir?

Arızalı RAM dışında farklı bir RAM ile de aynı sorunu yaptı. Farklı bir anakartda da aynı sorunu yapınca farklı bir işlemciyle aynı sistemi stabil şekilde çalıştırdım.

Sorunun cevabını kendiniz bulmuşsunuz hocam, bütün parçaları değiştirdiğin halde sorun devam ediyorsa ve bunu işlemciyi değiştirerek sorunu çözüyorsanız işlemciniz arızalanmıştır.

Sorunun cevabını kendiniz bulmuşsunuz hocam, bütün parçaları değiştirdiğin halde sorun devam ediyorsa ve bunu işlemciyi değiştirerek sorunu çözüyorsanız işlemciniz arızalanmıştır.

"İşlemcimi hayata geri döndürme şansım var mı?"

Galiba metni tam okumadınız.

IMC tarafı arıza yapmış, hayata döndürme şansınız var mı? Tanrı bilir.
RAM'lerin MHz değerleri düşürün, 2133MHz veya 2400MHz gibi. SoC voltajını 1.1 sabitleyin.
Tekrardan deneyin. Olmasa işlemciniz çöp olmuştur.

Tam tersi olmuştur, RAM arızalı olduğu için IMC kısmına zarar vermiştir. Yani, anormal voltaj veya sürekli sinyal göndererek IMC hasar görmüştür, sonuçta hassas bölge.