Merhaba,

Ryzen 5 5600 işlemcim için soğutucu olarak Thermalright Peerless Assassin 120 SE kullanıyorum.

FPS oyunları oynuyorum.

Precision Boost OverDrive ve Core Performance Boost ayarlarını açmalı mıyım?

Özellikle CS2 oyunu için biraz daha fazla performans istiyorum.

Teşekkür ederim.

CPB ve PBO zaten açık olarak gelir. Ancak PBO açık olsa bile elle konfigüre edilmedikçe olması gereken performanstan hariç fayda sağlamaz. Yani PBO konfigüre edilmediği sürece, Auto, Açık ya da kapalıda olması hiçbir şey ifade etmez. OC sonrası kazanılabilecek olası fazladan performansında oyun tarafında pek getirisi yoktur. Eğer bu durumu kabul edersen, belli bir miktarda OC yapılabilir ancak basit OC yerine işlemcinin suyunu sıkmak isterim dersen uzun süreli testler ve hatalar ile uğraşman gerekir.

Son düzenleme:
CPB ve PBO zaten açık olarak gelir. Ancak PBO açık olsa bile elle konfigüre edilmedikçe olması gereken performanstan hariç fayda sağlamaz. Yani PBO konfigüre edilmediği sürece, Auto, Açık ya da kapalıda olması hiçbir şey ifade etmez. OC sonrası kazanılabilecek olası fazladan performansında oyun tarafında pek getirisi yoktur.

Kontrol ettim ve şu an iki seçenekte kapalı. Seçenekleri ekstra bir ayar yapmadan sadece açık duruma getirmek herhangi bir performans artışı yaratmaz mı?

Kontrol ettim ve şu an iki seçenekte kapalı. Seçenekleri ekstra bir ayar yapmadan sadece açık duruma getirmek herhangi bir performans artışı yaratmaz mı?

İki seçenek elle kapatılmadığı sürece varsayılan olarak açık durumdadır, tekrar açılmasında sakınca yoktur. CPB açmak otomatik OC etkinleştirecektir.

İki seçenek elle kapatılmadığı sürece varsayılan olarak açık durumdadır, tekrar açılmasında sakınca yoktur.

Evet, en başta ikisi de açıktı. İşlemcinin frekansında sürekli dalgalanmalar gördüğüm için açıkçası tırsmıştım ve kapatmıştım. İşlemcim şu an sabit 3.5 GHz ile çalışıyor. Daha fazla performans alabileceğimi düşündüğüm için de bu ayarları tekrardan aktif duruma getirmeyi düşünüyordum. Soğutucuma da güvendiğim için sizin de söyleminize güvenerekten tekrardan açacağım.

Teşekkür ederim.

Soğutucuya ve silikona bağlı. Benim soğutucu ortalama bir hava soğutma ama 5600 silikonu rezalet. CPB kapatıp 1.1 v ile 4.0 GHz sabitledim bir daha da uğraşmadım, 4.2 için 1.25 falan istiyordu, onda da yazın oyunlarda 75 dereceyi görünce saldım, stres testinde de 85 görüyordu gerek yok. Şu an oyunlarda 70 dereceyi görmüyor, yazın da Max 70.

Soğutucuya ve silikona bağlı. Benim soğutucu ortalama bir hava soğutma ama 5600 silikonu rezalet. CPB kapatıp 1.1 v ile 4.0 GHz sabitledim bir daha da uğraşmadım, 4.2 için 1.25 falan istiyordu, onda da yazın oyunlarda 75 dereceyi görünce saldım, stres testinde de 85 görüyordu gerek yok. Şu an oyunlarda 70 dereceyi görmüyor, yazın da Max 70.

İşlemciden 450 MHz kırpmışsın ha az da değil. 😑

Evet, en başta ikisi de açıktı. İşlemcinin frekansında sürekli dalgalanmalar gördüğüm için açıkçası tırsmıştım ve kapatmıştım. İşlemcim şu an sabit 3.5 GHz ile çalışıyor. Daha fazla performans alabileceğimi düşündüğüm için de bu ayarları tekrardan aktif duruma getirmeyi düşünüyordum. Soğutucuma da güvendiğim için sizin de söyleminize güvenerekten tekrardan açacağım.

Teşekkür ederim.

O dalgalanma dediğin şey CPB ve PBO oluyor işte. Ayrıca bunları kapatmak dalgalanmayı etkilemez, sadece kendini kandırırsın. HW Info ile bakarsan gerçek çekirdek frekanslarının her daim dalgalı olduğunu görürsün. Bu tırsacak bir şey olmadığı anlamına gelir.

İşlemciden 450 MHz kırpmışsın ha az da değil. 😑

O dalgalanma dediğin şey CPB ve PBO oluyor işte. Ayrıca bunları kapatmak dalgalanmayı etkilemez, sadece kendini kandırırsın. HW Info ile bakarsan gerçek çekirdek frekanslarının her daim dalgalı olduğunu görürsün. Bu tırsıcak bir şey olmadığı anlamına gelir.

Ben voltaj ayarlarını bilmediğim için direkt açacağım. Sistemde kararlılık problemleri yarattığını hissedersem de direkt kapatacağım.

Teşekkür ederim.