TLOU iyi olur. Sanırım artık stabiliz.

Bir arkadaşımın tavsiyesi ile manuel OC denedim. 1.250v 4650 değerlerini girdim ve 30 dakikalık Cinebench testi sonucum böyle.

1756751405277.webp

Sıcaklıklar 8 derece düştü. Helldivers 2 oyununda ise yaptığım testlerde

Stock: 124 126 FPS.
PBO: 126 128 FPS.
Manuel: 128 134 FPS arası değişiklik gösterdi. Sizce ne yapayım?

Bir arkadaşımın tavsiyesi ile manuel OC denedim. 1.250v 4650 değerlerini girdim ve 30 dakikalık Cinebench testi sonucum böyle.

Eki Görüntüle 180759

Sıcaklıklar 8 derece düştü. Helldivers 2 oyununda ise yaptığım testlerde

Stock: 124 126 FPS.
PBO: 126 128 FPS.
Manuel: 128 134 FPS arası değişiklik gösterdi. Sizce ne yapayım?

Hem voltaj hem frekans düştüğü için sıcaklık düşer elbette. Sıkıldığınız için bence böyle kalsın artık mecaliniz kalmadı gibi. Voltajı daha da düşürebiliyorsanız düşürün. Stabil olduğundan eminseniz mesele yok. Statik OC yaparken işlemci hiçbir şekilde sınırlanmayacak o yüzden ağır iş yüklerinde sıcaklıklara dikkat edin. 1.25v ağır yüklerde soğutmak zor olur. Genele 1.15v üstü zor soğuyor.

Son düzenleme:
Hem voltaj hem frekans düştüğü için sıcaklık düşer elbette. Sıkıldığınız için bence böyle kalsın artık mecaliniz kalmadı gibi. Voltajı daha da düşürebiliyorsanız düşürün. Stabil olduğundan eminseniz mesele yok. Statik OC yaparken işlemci hiçbir şekilde sınırlanmayacak o yüzden ağır iş yüklerinde sıcaklıklara dikkat edin. 1.25v ağır yüklerde soğutmak zor olur. Genele 1.15v üstü zor soğuyor.

Hala kararsızım ne yapmam gerektiği hakkında en basitinden PBO mu yoksa statik OC mu hala emin değilim. Ağır iş yükleri derken OCCT gibi mi? Statik OC için voltaj girip deneme yapmam gerek ondan dolayı direk stabil olacak bir sayı girdim Cinebench de Max 71 derece oldu. Oyunlarda 60 civarı dolaşıyor. Yani tam emin olamadığım şu PBO ayarı çok karıştı hangi işlemler hata verdirtiyor çözemedim ondan sıkıldım biraz. Stabil diyorum bir şekilde stabilite bozulup başa dönüyoruz ve neyin bozduğunuda çözemiyoruz şu anda. Sizce ne yapayım? PBO'yu stabil yapmak gerçekten zor iş +200 vermek yerine daha basit sayılır deneyip başa mı sarsak ama hiç 5 saat test yapacak halimde yok. Dediğim gibi çıkmaza girdim şu anda. Ne dengesiz işlemciye sahibim :D keşke şanslı olup -30 +200 kombosu ile kurtulabilseydim.

Maalesef silikon şansı böyle bir şey. Bu ayarla ile çökme yaşadınız mı? Eğer yaşamadıysanız 10X yapıp deneyin ya da statik takılın. Sizin işlemciniz statikte ne kadar stabil olur bilmiyorum o yüzden kesin olarak şurdan devam edin diyemiyorum.

@AceTeq, ayarlarım şu şekilde:

PBO limit: Ppt: 140 tdc: 90 edc: 150.
Offsetler: +200
Throttle limit: 90.
Scalar: Outo modda(10X alıp da denedim değişen olmadı)
Çekirdekler:
0 0
1 -30
2 -30
3 -30
4 -5
5 -28

Global C state kapalı. Başka ayar değiştirmedim.

Şu an elimde olan oyunlar şunlar: Helldivers 2, The Last of Us Part II, Doom the Dark ages, Elden Ring, grounded 2, repo, Sons of The Forest, Rocket League hatırladığım kadarıyla Helldivers 2 ve The Last of Us Part II de 4850MHz de rahat çalışıyordu hangisinde deneyeyim?

Maalesef silikon şansı böyle bir şey. Bu ayarla ile çökme yaşadınız mı? Eğer yaşamadıysanız 10X yapıp deneyin ya da statik takılın. Sizin işlemciniz statikte ne kadar stabil olur bilmiyorum o yüzden kesin olarak şuradan devam edin diyemiyorum.

@AceTeq bu ayarlarla herhangi bir hata aldım 1.5 gün boyunca. Şimdi yaptığım static OC'yi OCCT test edeyim dedim sadece Cinebench yapıp bırakmıştım. Core 4 hata verdi. Sizin de dediğiniz gibi silikon kalitesi iyi olsa statik OC yapılabilir ama şanssız tayfadanım. Aslında yukarıdaki değerler ile bir ilgili bir endişem var. Core 0'ın 0 olmasına şaşırdım açıkçası normal mi diye düşünmeye başladım. Şimdi her şeyi baştan ele almak temiz kafa ile uğraşmak istiyorum. Yukarıdaki çekirdek değerleri cepte PBO limiti motherboard yapsam nasıl olur? Etkisi olur mu? Throttle limiti bir işe yaramıyor zaten CPU kendini kısıyor değer girsemde girmesemde. Global C state ve qool quiet ayarı kapalı tutayım mı? İşlemcimin silikon kalitesi aşırı dengesiz buradan bunu çıkarıyorum. Statik OC bir işe yaramaz. Stabil gibi ama her an gidebilir.

Yapmak istediğim ayarları yazıyorum aşağıya eksiğim olursa ya da hatam olursa düzeltirim.

PBO limit: Ppt: 140 tdc: 90 edc: 150.
PBO scalar: Açıkçası ne yapmam gerektiğim hakkında bir fikrim yok 4X deneyesim var.
Offsetler: +200'den devam etmek istiyorum sizce düşüreyim mi?
Core'lar: Gelelim tüm dengenin kurulduğu yere burası benim işlemci için fazla sorun yarattığı için en çok nefret ettiğim BIOS kısmı oldu artık.

Core 0: Bu arkadaşın nasıl 0'a kadar stabil olmadığını anlamadım açıkçası.
Core 1: En sevdiğim çekirdeklerden -30 ayarlı şekilde hiç sorun yaratmıyor.
Core 2: Kendisiyle çok temasımız olmadı -30 ayarlı şekilde.
Core 3: Uzaktan akraba gibiyiz -30 da ne o rahatsız ediyor ne de ben.
Core 4: Bu çekirdeğe söyleyecek laf bulamıyorum - 5 de hata vermiyor gibi.
Core 5: Yani -28 de çalışıyor gibi.

Global C state: Kapalı.
Cool quiet: Kapalı tutmayı planlıyorum ama emin değilim pek.

Bu ayarlar dışında yapabileceğim ayarlar yok sanırım. Buraya kadar çabaladık bir anda bırakırsam ayıp olur diye düşünüyorum o yüzden bırakmak istemiyorum statik OC her ne kadar iyi olsa da 1.3 gibi bir değer giresim yok soğutmamın onu kaldırabiliceğini sanmıyorum.(yazdıklarımdan da anlaşıldığı gibi delirme noktasına geldim :))

@FiireFlyy, biz şanssız taraftayız maalesef, işlemci çekirdeklerinin bu kadar hetorejen bir şekilde dağınık olması bana da tuhaf geliyor ama durum bu sanırım. Motherboad olarak ayarlamanız etki etmez, şu anki PBO Limiti ayarları yerli yerinde. Throttle Limit işe yarıyor, size hedef sıcaklık limiti ayarlama imkanı sunarak dilediğiniz sıcaklıkta maksimum performansı alabilmenizi sağlar. Avantajı ise yük durumu fark etmeksizin hedeflenen sıcaklıktan yukarısına izin verilmemesidir. Global C-State ve Cool Quiet güç tasarrufu sağlayan ayarlar olduğu için kapalı kalması stabiliteyi iyileştirebilir. Scalar 10X kalsın bence bir sorun teşkil etmiyor. Etse sadece 0. çekirdeği etkilemezdi bence. Boost Clock Override Positive +200'den taviz vermeyelim, doğru düzgün tek çekirdek performansımız olsun. Statik OC'ye döneceksen eğer hedef frekansı belirleyip ona göre voltaj ayarlamak en mantıklısı. Zaten hedef frekans çok ağır gelirse mecbur düşürmek zorunda kalırız. Deneye deneye soğutmana göre en yüksek frekansta en düşük voltajı bulursun.

@FiireFlyy, biz şanssız taraftayız maalesef, işlemci çekirdeklerinin bu kadar hetorejen bir şekilde dağınık olması bana da tuhaf geliyor ama durum bu sanırım. Motherboad olarak ayarlamanız etki etmez, şu anki PBO limiti ayarları yerli yerinde. Throttle limit işe yarıyor, size hedef sıcaklık limiti ayarlama imkanı sunarak dilediğiniz sıcaklıkta maksimum performansı alabilmenizi sağlar. Avantajı ise yük durumu fark etmeksizin hedeflenen sıcaklıktan yukarısına izin verilmemesidir. Global C-state ve cool quiet güç tasarrufu sağlayan ayarlar olduğu için kapalı kalması stabiliteyi iyileştirebilir. Scalar 10X kalsın bence bir sorun teşkil etmiyor. Etse sadece 0. çekirdeği etkilemezdi bence. Boost clock override positive +200'den taviz vermeyelim, doğru düzgün tek çekirdek performansımız olsun. Statik OC'ye döneceksen eğer hedef frekansı belirleyip ona göre voltaj ayarlamak en mantıklısı. Zaten hedef frekans çok ağır gelirse mecbur düşürmek zorunda kalırız. Deneye deneye soğutmana göre en yüksek frekansta en düşük voltajı bulursun.

Teşekkür ederim tekrardan şu anlık statik OC de hata almıyorum gibi gözüksemde OCCT hatalı diyor her an çökebilir gibi hissediyorum. Global C-state ve cool quiet bu 2 ayarı sormamın nedeni bazıları stutter yaratıyor bazıları performansı arttırıyor demelerinden kaynaklıydı. Musait bir vakitte PBO ayarlarını tekrar yapacağım.

Teşekkür ederim tekrardan şu anlık statik OC de hata almıyorum gibi gözüksemde OCCT hatalı diyor her an çökebilir gibi hissediyorum. Global C-state ve cool quiet bu 2 ayarı sormamın nedeni bazıları stutter yaratıyor bazıları performansı arttırıyor demelerinden kaynaklıydı. Musait bir vakitte PBO ayarlarını tekrar yapacağım.

Tamamdır.

@AceTeq okul açılmadan önce vakit bulup ayarları yapmayı başardım :D. Şu an stabil gibi her şey ama sormak istediğim 1-2 şey var. Cinebench testinde ortalama 1.350v harcarken masaüstünde filan 1.400 1.410'a filan fırlıyor geri düşüyor bu değerler normal mi? Cool quiet ve global C state kapatmadım çünkü hala kafam karışık bazıları kapatın diyor bazıları açın emin değilim bu 2 ayardan net bir bilgi bulmak zor.

@AceTeq okul açılmadan önce vakit bulup ayarları yapmayı başardım :D. Şu an stabil gibi her şey ama sormak istediğim 1-2 şey var. Cinebench testinde ortalama 1.350v harcarken masaüstünde filan 1.400 1.410'a filan fırlıyor geri düşüyor bu değerler normal mi? Cool quiet ve global C state kapatmadım çünkü hala kafam karışık bazıları kapatın diyor bazıları açın emin değilim bu 2 ayardan net bir bilgi bulmak zor.

Kapatmanızı öneriyorum çünkü sorun yaşadım bu ayarlarla ilgili. Voltajın fırlamasına gelirsek 4.850 MHz boost için normal. R23 testi tüm çekirdeklere sabit bir yük bindirdiği için işlemci güç limitini çabuk doldurp voltaj düşürür.