Ryzen 5 7500F & RTX 4060 Ti sistemde donma sorunu

eterenalpax

Üyecik
Arkadaşlar, iyi forumlar. Uzun süredir bilgisayarımda birkaç arıza vardı, onunla alakalı uzun bir yazı yazacağım.

Yaklaşık 2 yıl önce bir sistem toplamıştım. RAM'lerim geldiğinden beri 4800 MT/s harici çalışmadı. İleriki süreçlerde de bilgisayar, oyunlarda düzenli olarak crash vermeye başladı. RAM'leri garanti yoluyla değiştirdim fakat sorun devam etti. Format atarken SSD gözükmediği için acaba sorun SSD'de mi diye SSD'yi garantiye yolladım fakat SSD'de sorun olmadığına dair geri dönüş aldım. En son aklıma anakart geldi ve anakart aldım. Yeni aldığım anakartta bu sorunu henüz daha hiç yaşamadım fakat şu anda Valorant'a girdikten bir süre sonra düzenli olarak bilgisayar donuyor ve herhangi bir crash vermeden ekran sadece duruyor. Bu sorunu sadece Valorant'da yaşadığım için çok dert etmemiştim ama dün akşam GTA 5 oynarken de aynı sorunu yaşadım. Bununla alakalı forumlarda pek bir şey göremedim. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim.
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • Anakart: MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI
  • Ekran kartı: Gigabyte RTX 4060 Ti 8 GB
  • RAM: XPG Lancer 2x16 6000 MHz CL30
  • Sıvı Soğutucu: MSI MAG CoreLiquid 240R
  • SSD: Kioxia Exceria Plus G3 1 TB

Hocam aynı sorunu ben de yaşamaktayım ara ara. Donanımsal bir sıkıntı olmadığını düşünmeme rağmen ekran bir anda fotoğraf oluyor sonra sistemi kendim tuşa basarak kapatmak zorunda kalıyorum. Hala donanımsal olarak neyden kaynaklandığını bulamadım ama büyük ihtimalle buna windows da sebep oluyor olabilir. Bazı sistemlerde sistem yük altında olmasa bile işletim sistemi kaynaklı donmalar ve çökmeler yaşanıyor. Size tavsiyem oyun oynarken donanım değerlerinizi gösteren bir uygulama ile oyuna giriş yapıp donma anında hangi parçanızın fazla değerlere sahip olduğunu takip etmek olacaktır.

İşlemci: Ryzen 5 7500F

Sorun bu işlemci, EXPO kapalı iken default ayarlarda bu bahsettiğin sorunlar yoksa eğer. BIOS son sürüme güncelledikten sonra ve EXPO kapalı default haldeyken de sorunlar devam ediyorsa işlemci kaynaklı problem var. RAM'den hiç bahsetmeseydin diğer olasılıklar daha kuvvetliydi. 1x16 RAM ile A2 slotta kullanın bir müddet. Donmayı her şey yapabilir yoksa ama 7500F şüpheli senin geldiğin noktada.

@X99 PSU'dan bahsedilmemiş. OCCT Power testi yapın, RAM Test Pro ile irdeleyin. A2 1x16 kullanın bir müddet. İşletim sistemi ve sürücü sorunları da irdelenmesi lazım. @SalimBdk

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…