eczacı

Uzman
Selam. Bir konu hakkında yardımınızı almak istiyorum. Masaüstü bilgisayarımı kuralı 1 ay civarı oluyor. Fakat biri dizi izlerken diğeri de oyun oynarken (yük altındayken) 2 defa bahsedeceğim olay başıma geldi. Bilgisayarın ekranı siyah ekran oluyor (sanki donmuş gibi) aynı zamanda “dırrrr” diye bir ses geliyor 7-8 saniye sürüyor bu olay ve sonrasında bilgisayar tekrar açılıyor. Sizce sorun ne olabilir? Şimdiden teşekkürler.

Ekran kartı: PNY RTX4070 Super.
İşlemci: Ryzen 5 7500F.
Anakart: MSI B650M-B Pro.
RAM: Patriot Viper Venom 2x16 GB CL32 6400MHz.
PSU: Gamepower 750W.
SSD: Kioxia 1 TB 7500/6300

Son düzenleyen: Moderatör:
Birkaç farklı unsurdan kaynaklanıyor olabilir şunları yapabilir misin:

HWMonitor ile işlemci ve ekran kartı sıcaklığı.
Memtest86 ile RAM testi.
Ekran kartı sürücünü kaldırıp tekrar kurabilirsin.

Bunlardan sonra da olmaz ise ki termal macun vs. değiştiğini varsayar ya da işlemci ısılarının normal olduğunu varsayarsak;
Ya Windows'ta hata var yeniden kurman gerekebilir ya da 750W PSU yeterli gelmiyor olabilir.

Aklıma gelenler bunlar şimdilik.

Olay Görüntüleyici üzerinden de kontrol edebilirsiniz. Kernel Power hataları varsa PSU kaynaklı olabilir.

PSU bir tık kalitesiz gibi. Ondan kaynaklanıyor olabilir. Ama bu sorunun bir sürü sebebi var. Deneme yanılma yoluyla çözülebilir bir sorun.

Olay Görüntüleyici üzerinden de kontrol edebilirsiniz. Kernel Power hataları varsa PSU kaynaklı olabilir.
Bunu yapmayı ihmal etmeyin.

Selam. Bir konu hakkında yardımınızı almak istiyorum. Masaüstü bilgisayarımı kuralı 1 ay civarı oluyor. Fakat biri dizi izlerken diğeri de oyun oynarken (yük altındayken) 2 defa bahsedeceğim olay başıma geldi. Bilgisayarın ekranı siyah ekran oluyor (sanki donmuş gibi) aynı zamanda “dırrrr” diye bir ses geliyor 7-8 saniye sürüyor bu olay ve sonrasında bilgisayar tekrar açılıyor. Sizce sorun ne olabilir? Şimdiden teşekkürler.

PSU'dan kaynaklanıyor olabilir. 80+ sertifikası var mı? Tam modelini paylaşabilir misiniz?

Memtest86 ile RAM testi.

Bunlardan sonra da olmaz ise ki termal macun vs. değiştiğini varsayar ya da işlemci ısılarının normal olduğunu varsayarsak;
Ya Windows'ta hata var yeniden kurman gerekebilir ya da 750W PSU yeterli gelmiyor olabilir.

Tamamdır bunları uygulayacağım. Teşekkür ederim.

PSU'dan kaynaklanıyor olabilir. 80+ sertifikası var mı? Tam modelini paylaşabilir misiniz?
Tabii:

Gamepower GP-750 APFC 14cm 80+ Bronze 750W Power Supply.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gamepower GP-750 APFC 14cm 80+ Bronze 750W Power Supply.
Böyle bakıldığında bir sorun olmaması lazım ama markanın bu tip donanımlarda kalitesi bana pek güven vermiyor. Arkadaşların önerdiği testleri yaptıktan sonra, düzelme olmazsa eğer, farklı bir PSU ile test yapma şansınız varsa bunu gerçekleştirin.

Böyle bakıldığında bir sorun olmaması lazım ama markanın bu tip donanımlarda kalitesi bana pek güven vermiyor. Arkadaşların önerdiği testleri yaptıktan sonra, düzelme olmazsa eğer, farklı bir PSU ile test yapma şansınız varsa bunu gerçekleştirin.

Ya şöyle söyleyeyim ben de PSU'dan şüpheleniyorum aslında o da şundan dolayı bilgisayar yük çeksede çekmesede arada bir kasanın fan ışıklandırmaları gitgelli oluyor yanıp sönüyor bir de PSU'nun fanından mıdır nedir bilmem ama bir cızırtı sesi geliyor.

Memtest86 ile RAM testi.

HWMonitor değerlerini aşağıya ekledim sanırım normal duruyorlar.

Olay görüntüleyici üzerinden de kontrol edebilirsiniz. Kernel Power hataları varsa PSU kaynaklı olabilir.

Üstat bu raporları kaydettım ama daha sonra ne yapmam gerekiyor?

Dosya Ekleri

Son düzenleme: