Ryzen 5 7600 işlemci kullanıyorum sistemimde. İlerleyen günlerde bu işlemcimi Ryzen 7 7700 veya Ryzen 9 7900'e yükseltmek istiyorum. Yükseltme düşündüğüm parçalar AMD'nin X takılı işlemcileri değil. Düz seriler 65 watt tpd değeri gözüken işlemciler. 7700 ve 7900 arasında ciddi bir performans farkı, ısı farkı mevcut mudur? Hangisi daha mantıklı işlemcidir sistemim için? Darboğaz sitesinden kontrol ettiğimde sistemimi 7700 bir miktar darboğaz yapıyor gözüküyor yaptığım araştırmalarımda, Ryzen 9 7900 ise %0 gözüküyor benim sistemimde. Mevcutta Cooler Master Master Liquid Core240l ARGB Spectrum sıvı soğutucum var. Ryzen 5 7600 işlemciyi gayet iyi soğutuyor bu sıvı soğutma, fazla bile geliyor hatta. Ama bu sıvı soğutma 7700 ve 7900 alırsam bunları soğutabilir mi? Yoksa 360 mm sıvı soğutmaya mı geçmeliyim sizce? Kafamda ki öncelik işlemci 9 7900. Kasam da mesh güzel soğuyan bir kasa. Özellikle 9 7900 65 watt TDP işlemciler için soğutma önerisi pek göremedim. Desteğinizi rica ederim, kafam karışık açıkçası.
Sistemim aşağıdaki gibidir:
AMD Ryzen 5 7600 3.8GHz 6 çekirdek 38MB AM5
Gigabyte geforcertx 4070 Super Windforce OC 12 GB
Cooler mastermasterbox TD500V2 tempered glass
ASUS TUF gamingb650M-E Wi-Fi DDR5RGB M.2 mATX AM5
XPG Lancer bladeblack 32 GB 6000MHz CL48DDR5 bell
Cooler mastermasterliquid Core240l argbspectrum
SSD: Samsung 990 Pro M2 SSD 2 TB
Cool Master 750 Watt 80+ Bronze Serfitikalı Güç Kaynağı
Hocam benim anakartımda ki Vram Soğutma Bloğuna pek uygun değil Fan ile soğutma. Denedim çok sıkıştırıyor o bölgeyi. Çoğu fan soğutma oraya çarpıyor neredeyse. Boşta 36-37 derece işlemcim full yükte 65 derece üzerine çıkmadı bilgisayarım. Baya serin çalışıyor. 240 mm sıvı soğutma indirimde olduğu için almıştım, görüntüsü pek umrumda değil açıkcası. Baya da iyi soğutuyor. Yani söylediğinizden şu anlamı mı çıkartmak gerek. 240 mm sıvı soğutma 65 Watt TDP'li 7700 yada 7900 için yeterli soğutma sağlar. ? OC felan yapmıyorum. Sadece serin ve sessiz çalışsın yeterli bana.
Soğutma konusunda sorun yaşamazsın merak etme. VRM'leri soğutmaya çalışmana gerek yok zaten ısınmazlar o işlemci ile. Noctua oraları da soğutuyor bu arada. Orta fan dibe kadar iniyor çünkü.
35 Yaşındayım ilk defa PC topladım. Dedim kademe kademe de arttırırım özelliklerini hem de öğrenmiş olurum. Peki bu sisteme göre hangi işlemci daha mantıklı olur sizce ? Render almıyorum, çizim vs vs felan da yapmıyorum. 2K monitörüm var. 2K Single Player oyunlar oynuyorum genelde. High-Ultra ayarlarla. Oyunlarımı da 100 FPS'e sabitleyerek oynuyorum monitör yenileme hızıma eşitleyerek. Online oyun oynamıyorum pek zaten.
Bence sisteminizin eksik bir yanı yok dediğiniz kriterleri karşılar. Ben sadece o tarz basit yapıdaki sıvı soğutmaları sevemiyorum o yüzden size de kullanmayın dedim.
Sistemden gayet memnunum aslında. Sadece darboğaz sitesine bakarken bir miktar darboğaz gördüm. Yüzde %10 civarında, bunu da ortadan kaldırmak istedim. Bu site ne kadar doğru sonuç veriyor ondan da emin değilim gerçi. Benim sistemde 7600 %10 civarında 7700 %4.2 7900 ise %0 gibi gözükünce dedim biraz zayıf kaldı sanırım işlemci, yükseltelim. Resimleri ekledim mesajıma.
Sıfır alınmaz zaten. İkinci elden alınabilir fakat sıfır olarak Phantom spirit hem daha iyi hem daha ucuz. O tarz sitelere bırakın inanmayı girmeyin bile. Dediğiniz işlemcileri 1000 TL'lik kule tipi soğutucular bile soğutur.