epeki

Üyecik
Selam arkadaşlar,

Elimdeki sistem için termal macun yenilemesi yapacağım ancak piyasadaki performans odaklı macunlar arasında kaldım. Fiyat odaklı değilim, tek derdim anlık ısı sıçramalarını (spike) minimize etmek ve ısıyı minimuma indirmek. Uzun ömürlülük (2-3 yıl dayanması) benim için öncelik değil, 1 veya 1.5 yıl boyunca en iyi ısı düşüklüğü ve stabiliteyi almam kâfi.

Aklımda olan 4 macun:
  • Thermal Grizzly Kryonaut
  • Thermal Grizzly Kryonaut Extreme
  • Arctic MX7
  • Noctua NT-H2
Igor's Lab gibi kaynaklarda Kryonaut serisinin performans odaklı olduğu belirtiliyor ancak "pump-out" etkisi veya 9600X gibi işlemcilerdeki küçük yüzeyli ısı yoğunluğu konusunda kafam karışık. Bu 4 macun arasından; özellikle anlık voltaj değişimlerini (video izlerken bile olan 53 - 55 derece gibi sıçramaları) soğutucuya en hızlı aktaracak, saf iletkenliği en yüksek macun hangisidir? Tecrübelerinize göre hangisi "en mantıklı" seçim olur?

Sistem:
  • Ekran kartı: Sapphire RX 9070 XT Nitro+
  • İşlemci: Ryzen 5 9600X
  • Anakart: Gigabyte B850 Eagle Ice
  • RAM: XPG 32 GB 6400 MHz CL32
  • Sıvı soğutma: Thermalright Trofeo 360 mm

Selam arkadaşlar,

Elimdeki sistem için termal macun yenilemesi yapacağım ancak piyasadaki performans odaklı macunlar arasında kaldım. Fiyat odaklı değilim, tek derdim anlık ısı sıçramalarını (spike) minimize etmek ve ısıyı minimuma indirmek. Uzun ömürlülük (2-3 yıl dayanması) benim için öncelik değil, 1 veya 1.5 yıl boyunca en iyi ısı düşüklüğü ve stabiliteyi almam kâfi.

Aklımda olan 4 macun:
  • Thermal Grizzly Kryonaut
  • Thermal Grizzly Kryonaut Extreme
  • Arctic MX7
  • Noctua NT-H2
Igor's Lab gibi kaynaklarda Kryonaut serisinin performans odaklı olduğu belirtiliyor ancak "pump-out" etkisi veya 9600X gibi işlemcilerdeki küçük yüzeyli ısı yoğunluğu konusunda kafam karışık. Bu 4 macun arasından; özellikle anlık voltaj değişimlerini (video izlerken bile olan 53 - 55 derece gibi sıçramaları) soğutucuya en hızlı aktaracak, saf iletkenliği en yüksek macun hangisidir? Tecrübelerinize göre hangisi "en mantıklı" seçim olur?

Sistem:
  • Ekran kartı: Sapphire RX 9070 XT Nitro+
  • İşlemci: Ryzen 5 9600X
  • Anakart: Gigabyte B850 Eagle Ice
  • RAM: XPG 32 GB 6400 MHz CL32
  • Sıvı soğutma: Thermalright Trofeo 360 mm

Cryofuze 7 ya da MX-7 şaşmayın derim. F/P ikisi de ve uzun vade götürecektir. Vizkozite yüksek katı macunlardır, yaymaya kalkmayınız. Laptop ve GPU die için yayılabilir, sabırla uygulamanız gerekecektir ya da uygulama öncesinde bir miktar ısıtmak gerekebilir. CPU IHS uygularken ise çarpı metodu yeterlidir, aralara ufak nokta atarsın sadece. Macun miktarını abartmayın. Bu macunlarda Pump-out sorunu yoktur, uzun vade kullanıma da ayrıca uygundur ikisi de.

Onun haricinde Thermal Grizzly Duronaut tavsiye edebilirim, İncehesap Gaming gecesinde indirime giriyor. Bakarsınız, macunlara gereğinden fazla anlam yüklememek lazım yine de. Sihir değil hiçbiri, memnun kalırsın.

Noctua ürünleri F/P algısını bozduğundan neredeyse hiçbir forumda önerilmez, parası olan sadece alıp kullanabilir ve niş kitleye hitap eder sadece. Kendi adıma da çok tercih ettiğimi söyleyemem. Arada uçurum beklemeyin, alıp geçin.

@epeki Konu dışı olsa da gözüme takıldı, bu modüller için ayrı konu açın. Arkadaşlar ile 1:1 mod ayarlaması yapın mümkünse. Forumda DDR5 rehberi mevcut, onu da takip edebilirsin.

Son düzenleme:
Cryofuze 7 ya da MX-7 şaşmayın derim. F/P ikisi de ve uzun vade götürecektir. Vizkozite yüksek katı macunlardır, yaymaya kalkmayınız. Laptop ve GPU die için yayılabilir, sabırla uygulamanız gerekecektir ya da uygulama öncesinde bir miktar ısıtmak gerekebilir. CPU ıhs uygularken ise çarpı metodu yeterlidir, aralara ufak nokta atarsın sadece. Macun miktarını abartmayın. Bu macunlarda pump-out sorunu yoktur, uzun vade kullanıma da ayrıca uygundur ikisi de.

Onun haricinde Thermal Grizzly duronaut tavsiye edebilirim, İncehesap gaming gecesinde indirime giriyor. Bakarsınız, macunlara gereğinden fazla anlam yüklememek lazım yine de. Sihir değil hiçbiri, memnun kalırsın.

Noctua ürünleri F/P algısını bozduğundan neredeyse hiçbir forumda önerilmez, parası olan sadece alıp kullanabilir ve niş kitleye hitap eder sadece. Kendi adıma da çok tercih ettiğimi söyleyemem. Arada uçurum beklemeyin, alıp geçin.

@epeki konu dışı olsa da gözüme takıldı, bu modüller için ayrı konu açın. Arkadaşlar ile 1:1 mod ayarlaması yapın mümkünse. Forumda DDR5 rehberi mevcut, onu da takip edebilirsin.

Cevap için çok sağ ol, araştıracağım ancak neden Thermal Grizzly tavsiye eden yok acaba? Ben mi yanlış biliyorum? Bu isim yapmış ve en iyi termal macun değil miydi? Herkes TF9 veya MX7 tavsiye ediyor :D

Arctic MX7 alabilirsin, daha uyguna da TF7.

Max performans arıyorum ya, para sorun değil. Zaten pahalısı 1.000, ucuzu 600; yani fark yok gibi bir şey.

Cevap için çok sağ ol, araştıracağım ancak neden Thermal Grizzly tavsiye eden yok acaba? Ben mi yanlış biliyorum? Bu isim yapmış ve en iyi termal macun değil miydi? Herkes TF9 veya MX7 tavsiye ediyor :D

Max performans arıyorum ya, para sorun değil. Zaten pahalısı 1.000, ucuzu 600; yani fark yok gibi bir şey.
Thermal Grizzly pek uygun değil, biraz sıvı kalıyor TF9 ve MX7'ye göre, pump out yapma riski her macunun var fakat Thermal Grizzly macunlar daha hızlı pump out oluyor. MX7 veya TF9, farketmez ikisinden birini tercih et.

Cryofuze 7 ya da MX-7 diyorum ben de. Pump-out problemi yok bu macunlarda. TF-7, TF-9'da da problem olmaz. F/P olanı alıp geç. Cryofuze indirimdeydi en son. Yayarak kullanmayacaksın IHS'te, çarpı ve aralara ufak nokta atmak kafi. Macunu abartıp da soğutucu bloğu çok sıkarsan Pump-out o sebebiyet veriyor, aklında olsun. GPU die uygularken yayma metodu daha uygun olur.

Thermal Grizzly kafayı takmış vaziyetteysen de İncehesap Gaming gecesinde 300 TL düştü geçen Cuma, o tarzda ancak alınabilir. Extreme olanlar stok sorunu var şu anda, tercih etmeyin.

Noctua'dan zaten söz etmiyorum, o para bir macuna verilmez. Bu ürünler sihir değil.

Thermal Grizzly Kryonaut olan düz modeli çok uygun değil IHS'te, Extreme olan uygun ama fiyatı uygunsuz. Duronaut beklersen indirimde alabilirsin, yoksa önerilenlerin hepsi uygun. @epeki