Ryzen 5 5600X işlemcim üzerinde gerçekleştirdiğim PBO, Curve Optimizer ve stabilite testi sonuçlarımı paylaşmak istiyorum. Elde ettiğim veriler ve gözlemlerim şu şekildedir:
Uygulanan Ayarlar:
Curve Optimizer: -30 (Negative)
PBO Boost Clock: +200 MHz
PBO Scalar: 2X
Thermal Limit: 92-93°C
RAM: Test aşamasında stabiliteyi ölçmek için 2133 MHz (JEDEC) değerine çekildi.
Stabilite Testi Sonuçları:
OCCT Extreme (20 Dakika): 0 hata ile tamamlandı.
Maksimum Sıcaklık (Test): 91°C.
Maksimum Sıcaklık (Oyun/Shader Yüklemesi): 93°C (Anlık sıçrama sonrası 58-60°C bandına geri dönüş).
Performans Gözlemleri:
Frekans: +200 MHz artışı efektif saat hızını yükseltse de, ortalama FPS değerlerinde dramatik bir artış gözlemlenmedi.
%1 Low FPS: En belirgin fark bu kısımda yaşandı. Nadir görülen anlık droplar azaldı ve grafik üzerindeki tutarlılık arttı.
Sıcaklık Farkı: Sadece -25 UV ayarıyla 58-63°C arasında çalışan işlemci, mevcut OC/UV kombinasyonuyla ortalama 60-65°C bandında seyrediyor.
Sonuç:
Şu anki değerlerle günlük kullanımda herhangi bir mavi ekran veya stabilite sorunu yaşanmadı. Yaz aylarında termal yükü azaltmak adına +200 MHz artışını stok değerlere çekebilirim ancak -30 UV değerinin korunması önceliğim olacak.
Benzer ayarlarda daha uzun süreli kullanım tecrübesi olan veya termal limit konusunda farklı önerisi olan var mı?
Hocam kendim ayarladım şimdilik kullanıyorum. Yoğunluk varda giremedim pek foruma. Teşekkürler. Olursa aklıma takılan bir şey yazarım mutlaka arkadaşa.