İntel_celeron

Çalışkan
Herkese merhaba.

Ryzen 5 5600X işlemcimde PBO ve Curve Optimizer ayarları sonrası yaşadığım anlık güç dalgalanmaları hakkında teknik desteğe ihtiyacım var.

Mevcut Ayarlar ve Gözlemler:
  • Daha önce denediğim -30 Curve Optimizer ayarında işlemci maksimum 4.3 GHz seviyesinde kalıyordu.
  • Şu an -15 Curve Optimizer (Negative) ve PBO sınırları "Motherboard" olarak ayarlı.
  • Bu ayarlarda işlemci yük altında yaklaşık 80W güç çekiyor, maksimum 73°C sıcaklığa ulaşıyor ve sabit 4.65 GHz hızda çalışıyor.

Sorun:
İşlemci tam yük altındayken aniden güç tüketimi düşüşü yaşıyor. Örneğin tüketim 80W seviyesinden anlık olarak ~10W seviyelerine geriliyor, ardından tekrar yükselerek normal çalışmasına devam ediyor. Bu durum fan devrinin aniden düşüp tekrar hızlanmasıyla net bir şekilde hissediliyor.

Sistem Özellikleri:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X
  • Anakart: ASRock B550M-HDV
  • Ekran Kartı: AMD Radeon RX 6700 10 GB
  • RAM: 32 GB 3600 MHz

Bu ani güç düşüşü normal bir durum mudur yoksa PBO sınırlarındaki "Motherboard" ayarı anakartın VRM kapasitesini mi zorluyor? Bu dalgalanmanın önüne geçmek için PPT, TDC veya EDC sınırlarını manuel olarak mı belirlemeliyim?

Tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullandiginiz anakart VRM tarafinda pek harika bir anakart degil. Bu yuzden ben olsaydim ilk o tarafin sicakligindan suphelenirdim. Cok isinan bir VRM throttle yapar, bu da CPU'nuzun performansini etkiliyor dolayli yoldan.

HWInfo indirin ve sensorleri acip, anakart kisminin ekran goruntusunu atin.

Kullandiginiz anakart VRM tarafinda pek harika bir anakart degil. Bu yuzden ben olsaydim ilk o tarafin sicakligindan suphelenirdim. Cok isinan bir VRM throttle yapar, bu da CPU'nuzun performansini etkiliyor dolayli yoldan.

HWInfo indirin ve sensorleri acip, anakart kisminin ekran goruntusunu atin.

Hocam ısı sensörü yok sanırsam VRM'ler için, çünkü eskiden de sürekli 110 derecede gözüküyordu hep. Boşta ve yük altında fark etmiyor.

1774302782897.webp

1774302800995.webp