pastaciamd
Uzman
Video iyi oldu hocam teşekkürler, şimdi analiz ettiklerimi hem söyleyeyim hem de sormuş olayım.
Ekran kartınızın aşırı ısınması ve thermal throttling gözlemliyorum, daha menüde hiçbir şey yapmazken bile ekran kartı sıcaklığınız 81 derece. Oyuna girdiğiniz an sıcaklık 84 dereceye fırlıyor. Çekirdek 84 dereceyken kartın asıl ısınan yeri olan hotspot sıcaklığı muhtemelen 105+ derece sınırına vuruyordur kart yanmamak için hızını kesiyor, kullanım oranını %59'lara düşürüyor ve o esnada performans dibe düşüyor.
İşlemciniz PBO ayarlarından sonra 61 derecelerde gayet stabil çalışıyor ve ekran kartını beslemeye devam ediyor, ancak ekran kartınız sıcaktan bayıldığı için bu verileri işleyemiyor. Artık BIOS'u ve işlemciyi kurcalamayı bırakıp direkt olarak ekran kartı soğutmasına odaklanmalıyız.
İncelememiz gereken noktalar;
Kasa içi hava akışı: Kasanızın yan kapağını tamamen açıp oyuna o şekilde girin. Eğer sıcaklık 70'lere düşerse ve takılmalar biterse, kasanızın içi fırına gibi demektir. Fan yönlerini ve havalandırmayı gözden geçirmelisiniz.
Fan profili ve undervolt: AMD Adrenalin yazılımından ekran kartı fanlarınızın gerçekten dönüp dönmediğini kontrol edin. Fan devrini manuel olarak artırın ve karta ufak bir undervolt işlemi uygulayın.
Termal bakım: Eğer kartı ikinci el aldıysanız veya uzun süredir kullanıyorsanız, termal macun kurumuş ve yenileme vakti gelmiş demektir. Bu durumda macun ve termal ped yenilemesi gerekli olur.
Eğer ekran kartınızda bir problem varsa garanti süreniz devam ediyor mu?
Kasa hakkında biraz bilgi vereyim. Eski tip bir kasa. Güç kaynağı aşağıda değil yukarıda. Kasanın önünde 2 tane 12cm arkasında da 2 tane 8Cm'lik fanlar var.
Ekran kartının biraz sıcak çalıştığının ben de farkındayım ama bir sorun olmaz düşüncesiyle hiç ellememiştim. 2 veya 3 sene oluyor satın alınalı. Sıfır almıştım. AMD referans tasarımlı kart olduğu için normal kartlara kıyasla daha fazla ısınıyor. Denemek için ekran kartı fanlarını %100'e aldım ve AMD Adrenalin ayarlarından voltajı %100'den %90a çektim. Az sonra tekrar test yapacağım.
Bu arada olur da merak edersiniz diye stock ayarlarda GoW testi:
Video iyi oldu hocam teşekkürler, şimdi analiz ettiklerimi hem söyleyeyim hem de sormuş olayım.
Ekran kartınızın aşırı ısınması ve thermal throttling gözlemliyorum, daha menüde hiçbir şey yapmazken bile ekran kartı sıcaklığınız 81 derece. Oyuna girdiğiniz an sıcaklık 84 dereceye fırlıyor. Çekirdek 84 dereceyken kartın asıl ısınan yeri olan hotspot sıcaklığı muhtemelen 105+ derece sınırına fırlıyordur. Kart yanmamak için saat hızını kesiyor, kullanım oranını %59'lara düşürüyor ve o esnada performans diplere vuruyor.
İşlemciniz PBO ayarlarından sonra 61 derecelerde gayet stabil çalışıyor ve ekran kartını beslemeye devam ediyor, ancak ekran kartınız sıcaktan bayıldığı için bu verileri işleyemiyor. Artık BIOS'u ve işlemciyi kurcalamayı bırakıp direkt olarak ekran kartı soğutmasına odaklanmalıyız.
İncelememiz gereken noktalar;
Kasa içi hava akışı: Kasanızın yan kapağını tamamen açıp oyuna o şekilde girin. Eğer sıcaklık 70'lere düşerse ve takılmalar biterse, kasanızın içi fırın gibi demektir. Fan yönlerini ve havalandırmayı gözden geçirmelisiniz.
Fan profili ve undervolt: AMD Adrenalin yazılımından ekran kartı fanlarınızın gerçekten dönüp dönmediğini kontrol edin. Fan devrini manuel olarak artırın ve karta ufak bir undervolt işlemi uygulayın.
Termal bakım: Eğer kartı ikinci el aldıysanız veya uzun süredir kullanıyorsanız, termal macun kurumuş ve yenileme vakti gelmiş demektir. Bu durumda macun ve termal ped yenilemesi gerekli olur.
Eğer ekran kartınızda bir problem varsa garanti süreniz devam ediyor mu?
Bu videoda da hem PBO ayarı hem de ekran kartı ayarı mevcut. Sadece videonun başında FPS yuksek. Kalan yerlerde ekran kartı kullanımı yine dusuyor.
Son düzenleme: