6200 için VSOC versem belki stabil olurdu ama umurumda değil zaten hissedilir bir fark yok rakam yükseldi diye biraz ego kazanılıyor sadece.
@barış55 Micron çipler bu piyasa için red flag.
Stabilitesi zor, adam akıllı bi' performans gösteremiyor voltaj vs. vermeden -ki bu bile çözemeyebiliyor-.
Üstüne B840 gibi adam akıllı voltaj ve zamanlama giremeyeceğiniz bir çipset ile birleşince bu sektörün yüz karaları haline geliyorlar.
2x16 6000 CL30 Patriot'larda sorun yok, kullanabilirsiniz. Çok kişiye ayarladık forumda, 6000 MT/s üzeri AM5'te sıkıntılı. Bunu anlatamadık insanlara sadece. Ya düz EXPO açarsınız ya da 6000 CL30 için timing girersiniz. Rehberde paylaşıldı hepsi.
Bakmazsanız çok şey kaybedersiniz. Öteki türlü mantığı anlamak imkansız ama 2x16 6000 CL30 düz EXPO açıp kullanırsın Patriot'ta. EXPO da bir OC işlemi nihayetinde ama kitin EXPO profilinde sorun yok. OC çok elverişli bir kit değil sadece, ikisini karıştırmayın. Rehberi okursanız anlarsınız. AM5'te 6000 CL30 olan herhangi bir modülü alabilirsiniz, 2x24 ya da 2x8, 2x16 olması sıfır fark. Kapasite harici fark yok, diğer bahsettiğim terimler de sizi alakadar etmiyor eğer ki manuel uğraşmayacaksan.
Sadece frekans ve gecikme değeri önemli, 6000 CL30 olan herhangi bir modül alacaksınız. Kit olmak zorunda da değil, marka-model farklı dahi olabilir. Tek şart 6000 CL30 olması, yoksa olası bir sorunda uğraşman gerekecek. @barış55
Yapman gereken 2x16 Patriot 6000 CL30 almak, genelde en ucuzu budur. Yerli ve milli RAM, daha ucuzunu bulursan 6000 CL30 onu alırsın. İki modülü de yine de aynı tercih et, giriş seviye kartlarda farklı marka-model RAM takmak DRAM eğitimi açısından sıkıntı olabiliyor. Senin uğraşabileceğin bir şey değil. 2 adet Patriot alıp geçeceksin kısaca, fazla uzatmaya gerek yok diye düşünüyorum. 6000 CL48 de alıp takarsın ama sorun yaşarsan kimse çözemez forumda, ben dahil. Şansa kalıyor, fiyat avantajı yoksa alınmamalı diğerleri.
6000 CL36-36-36 Samsung'ya da 60 CL30-38-38/CL30-40-40 Hynix alınacak kısaca AM5 özelinde. 6000 MT/s hem altı hem de üzeri frekanslar uygun değil. Mantığını rehberde anlattım, bu konu özelinde o RAM'leri senin değişmen gerekebilir. Sorun yoksa ve %1 FPS seni tatmin ediyorsa, BSoD'ya da Debug LED sarı ışıkta takılı kalma gibi sorunlar yoksa kullanılabilir. %50 ihtimal var.
Rehbere bakim şu an tam kavrayamadim eve geçince akşam sıkıntılı bir işlem anladığım kadarıyla.
Sistemde sıvı soğutma, kasa, güç kaynağı bunları değiştiririm muhtemelen bir de +SSD veya ağır hikâyeli oyunlar için HDD ek olarak alırım. Nasıl, size göre geliştirilmeye müsait anladığım kadarıyla.