rgnrx7

Uzman
Arkadaşlar öncelikle selam. Sistem özelliklerim:
  • R7 7800X3D
  • RX 9070XT
  • 32 GB DDR5 RAM
  • B850 Gaming Plus

İşlemci boşta bazen 60 derecelere çıkıyor soğutma montajında da sıkıntı yok. 2-3 kere tak çıkar yapıp termal macun yeniledim hala aynı BIOS ayarlarında sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Alta BIOS ayarlarını bıraktım, hangilerini yapmam gerekli söyler misiniz?

IMG_1888.webp
IMG_1889.webp
IMG_1890.webp
IMG_1891.webp
IMG_1892.webp
IMG_1893.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
PBO ayarlarından cure optimizer benzeri bir ayar bulunmalı. Orada all cores kısmına önce -10 verin, ardından stress teste alın. Kapanmıyorsa -15, -20 şeklinde -30'a kadar devam edebilirsiniz. Daha düşük sıcaklıklar ile aynı performans devam edecektir. BIOS Üzerinden uğraşmak istemiyorsanız bu programla daha hızlı da yapabilirsiniz. Sweet spot bulunduktan sonra bıosa aynı ayarları yazabilirsiniz;

PBO ayarlarından cure optimizer benzeri bir ayar bulunmalı. Orada all cores kısmına önce -10 verin, ardından stress teste alın. Kapanmıyorsa -15, -20 şeklinde -30'a kadar devam edebilirsiniz. Daha düşük sıcaklıklar ile aynı performans devam edecektir. BIOS üzerinden uğraşmak istemiyorsanız bu programla daha hızlı da yapabilirsiniz. Sweet spot bulunduktan sonra BIOS'a aynı ayarları yazabilirsiniz;

Öyle bir yer yok bu uygulamada nasıl yapacağım?

Arama fonksiyonunu deneyin. Curve Optimizer olarak çıkmıyorsa Kombo Strike olarak geçiyor da olabilir.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-05-17 165354.webp
    Ekran görüntüsü 2025-05-17 165354.webp
    78,5 KB · Görüntüleme: 129
Bu hatayı alıyorum uygulama çalışmıyor @Merdt @OverWith

Unsupported hatası veriyor desteklememekte galiba.

Unsupported hatası veriyor desteklememekte galiba.

Sanırım MSI anakart kullanıyorsun. BIOS Menüsünden OC Kısmına geldikten sonra "OC explore mode kısmını expert e al. Sonra Advanced CPU Configuration / AMD overclocking / Precision Boost OverDrive kısmına gel. Bu kısımda Curve Optimizer kısmını bulucaksın. Göremezsen PBO kısmını da Advanced ya da expert artık nasıl yazıyor ise ona getir. Ardından "Curve Optimizer" Kısmını "All cores" yapıp, "All Core Curve Optimizer sign" kısmını negative yapman gerek. "All Core Curve Optimizer magnitude" ayarını ise 10 değeri ile başla. 5'er 5'er arttırarak, her seferinde bilgisayarı açıp stress test yaparak 5'er 10 dakika stabiliteden emin olabilirsin. Ya da istersen 20 den başla kapanırsa 15 e düşürerek devam edersin o kısımda karar senin. 30 un üstünde negatif değer vermeni önermem zaten çoğu durumda çok da stabil olmuyor silikon şansına bağlı tabi.

Sanırım MSI anakart kullanıyorsun. BIOS menüsünden OC kısmına geldikten sonra "OC explore mode kısmını expert e al. Sonra Advanced CPU Configuration / AMD overclocking / Precision Boost OverDrive kısmına gel. Bu kısımda Curve Optimizer kısmını bulucaksın. Göremezsen PBO kısmını da Advanced'ya da expert artık nasıl yazıyor ise ona getir. Ardından "Curve Optimizer" kısmını "all cores" yapıp, "all Core Curve Optimizer sign" kısmını negative yapman gerek. "all Core Curve Optimizer magnitude" ayarını ise 10 değeri ile başla. 5'er 5'er arttırarak, her seferinde bilgisayarı açıp stress test yaparak 5'er 10 dakika stabiliteden emin olabilirsin. Ya da istersen 20'den başla kapanırsa 15'e düşürerek devam edersin o kısımda karar senin. 30'un üstünde negatif değer vermeni önermem zaten çoğu durumda çok da stabil olmuyor silikon şansına bağlı tabii.

10'ar 10'ar artırarak 30'a geldi bakalım düşme olacak mı PUBG Steam orta ayarlarda 70-75 derecede geziyor 20 de 30 da deneyeceğim şimdi soğutucumda iyi neden bu sıcaklıklar acaba?

10 ar 10 ar artırarak 30 a geldi bakalım
Sanırım MSI anakart kullanıyorsun. BIOS menüsünden OC kısmına geldikten sonra "OC explore mode kısmını expert e al. Sonra Advanced CPU Configuration / AMD overclocking / Precision Boost OverDrive kısmına gel. Bu kısımda Curve Optimizer kısmını bulucaksın. Göremezsen PBO kısmını da Advanced'ya da expert artık nasıl yazıyor ise ona getir. Ardından "Curve Optimizer" kısmını "all cores" yapıp, "all Core Curve Optimizer sign" kısmını negative yapman gerek. "all Core Curve Optimizer magnitude" ayarını ise 10 değeri ile başla. 5'er 5'er arttırarak, her seferinde bilgisayarı açıp stress test yaparak 5'er 10 dakika stabiliteden emin olabilirsin. Ya da istersen 20'den başla kapanırsa 15'e düşürerek devam edersin o kısımda karar senin. 30'un üstünde negatif değer vermeni önermem zaten çoğu durumda çok da stabil olmuyor silisoğutucumda iyi neden bu sıcaklıklar acaba?

%100 de 85 derece niye böyle acaba?

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    219 KB · Görüntüleme: 114
10'ar 10'ar artırarak 30'a geldi bakalım düşme olacak mı PUBG Steam orta ayarlarda 70-75 derecede geziyor 20 de 30 da deneyeceğim şimdi soğutucumda iyi neden bu sıcaklıklar acaba?

%100 de 85 derece niye böyle acaba?

%100 ayarda 85 derece normal fakat oyunda 70-75 biraz fazla geldi. İşlemci voltajınızı stress testi yaparken başka bir uygulamadan (HWiNFO gibi) kontrol eder misin? Ek olarak da soğutucun sıvı soğutma ise radyatör konumu, radyatördeki fanların hangi yöne baktığı da önemli. Alt taraftaki jelatin de bazen atlanan konular arasında. Soğutucunun fotoğrafını birkaç açıdan gönderebilirsen daha iyi olur aslında voltaj değerleri ile birlikte.

%100 ayarda 85 derece normal fakat oyunda 70-75 biraz fazla geldi. İşlemci voltajınızı stress testi yaparken başka bir uygulamadan (HWiNFO gibi) kontrol eder misin? Ek olarak da soğutucun sıvı soğutma ise radyatör konumu, radyatördeki fanların hangi yöne baktığı da önemli. Alt taraftaki jelatin de bazen atlanan konular arasında. Soğutucunun fotoğrafını birkaç açıdan gönderebilirsen daha iyi olur aslında voltaj değerleri ile birlikte.

Boştayken 44 dereceye düşmeyi başardım 2-3 farklı yerden PUBG Steam testi izledim onlardada sıcaklıklar hemen hemen aynı seyrediyor.

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    146,5 KB · Görüntüleme: 101
  • image.webp
    image.webp
    274,7 KB · Görüntüleme: 99
Boştayken 44 dereceye düşmeyi başardım 2-3 farklı yerden PUBG Steam testi izledim onlardada sıcaklıklar hemen hemen aynı seyrediyor.

Şehir dışındaydım o yüzden yazamadım. Son olarak aklıma bir ayar takıldı. Pump fan 1 ayarı aslında soğutucu pompasının devri sanırım. ASUS anakart kullandığım için ayarlara çok hakim olamasam da sonuçta hepsinde mantığın aynı olması gerek. Pump fan 1 kısmındaki sağda bulunan levels kısmını derece ayarlarını oynamadan %lik kısımlarını hepsinde 100 yazabiliyorsan eğer bir de o şekilde deneyebilirsin. Yazdırmazsa en sıcak 100, 99, 98,97 şeklinde yazabilirsin. Ayrıca bütün fan sekmelerindeki en sıcak değeri 75 yaparak 75 derecenin üstünde bütün fanların %100 çalışacak şekilde ayarlayabilirsin. Mevcut ayarların fotoğrafları sende olduğu için bilgisayar fazla gürültülü çalışırsa eski haline getirirsin zaten. Bir de fan ayarlaması yaparken örnek olarak, %100 fan devri 75 derece, %70 fan devri 70 derece olursa fanlar çok agresif hızlanıp yavaşlayabilir. Arada biraz oran olmalı ki fanlar çakal kasa Tofaş gibi gaza basıp çekmesin :D