Dün Ryzen 9700X, Kingston 6000MHz 32 GB RAM, 750W Gold PSU, ASUS TUF B850 Wi-Fi Plus, Corsair H100 sıvı soğutma ve RTX 4070 Super'den oluşan yeni bir bilgisayar topladım. Ekran kartı ve PSU'yu önceki sistemimden beri kullanıyorum, sorunsuz olduklarına eminim. Sorunlarıma gelecek olursak:
BIOS üzerinden 105W TDP özelliğini açınca arada sıvı soğutmadan ani ve yüksek ses gelip kesiliyor. Özellikle oyunların yükleme ekranında oluyor. Ancak 65W modunda böyle durum söz konusu değil. Ayrıca BIOS güncelledim, durum değişmedi.
MSI Afterburner üzerinden CPU sıcaklığını göremiyorum, internetten çözümlere baktım, AIDA64 ve HWiNFO üzerinden göstertmeye çalıştım yine olmadı.
Ryzen Master'a baktığımda ppt değeri %100 oluyor (65W modda ve yalnızca 2-3 sekme açıkken).
Sıvı soğutmaya rağmen boşta 50 derece ve havalar soğuk, sizce bu durum normal mi?
Sıvı soğutmanda sıkıntı olabilir ya da sen montajı iyi yapamadın. O yüzden düşük güç tüketiminde sorun olmuyor olabilir. Diğer söylediklerinde anormal bir durum göremedim ama Ryzen Master kullanma.
2 ve 3 icin bir sey diyemeyecegim ancak Ryzen islemcilerde spike olur. Sivi sogutucun bir anda yuksek devirde calisip birkac saniye sonra normale doner dert edilecek bir sey degil. Bir de AMD islemcilerin bostaki sicaklik degerleri Intel'e gore daha fazladir. Intel tarafinda bosta 40 derece civarina kadar iniyor ama AMD'de genelde 45-50 civarinda kalir. Yuk altinda da Intel kadar isinmaz. Yani yuk altindaki ve bos durumdaki sicaklik farki Intel kadar olmaz. Ryzen 3700X'den bu zamana kadar hemen hemen tum Ryzen islemcilerde bu iki olayi gordum oncesinde de vardi muhtemelen.
Sıvı soğutmanda sıkıntı olabilir ya da sen montajı iyi yapamadın. O yüzden düşük güç tüketiminde sorun olmuyor olabilir. Diğer söylediklerinde anormal bir durum göremedim ama Ryzen Master kullanma.
2 ve 3 icin bir sey diyemeyecegim ancak Ryzen islemcilerde spike olur. Sivi sogutucun bir anda yuksek devirde calisip birkac saniye sonra normale doner dert edilecek bir sey degil. Bir de AMD islemcilerin bostaki sicaklik degerleri Intel'e gore daha fazladir. Intel tarafinda bosta 40 derece civarina kadar iniyor ama AMD'de genelde 45-50 civarinda kalir. Yuk altinda da Intel kadar isinmaz. Yani yuk altindaki ve bos durumdaki sicaklik farki Intel kadar olmaz. Ryzen 3700X'den bu zamana kadar hemen hemen tum Ryzen islemcilerde bu iki olayi gordum oncesinde de vardi muhtemelen.
Montajı iyi yaptığıma eminim aslında, vidaları da iyice sıktım. Sanırım montajda sorun olsa 90 dereceleri görürdü. Ayrıca B850 için chipset de bulamadım. Şu anlık pek stabil bir anakart değil sanırım.
Yükleme ekranlarında işlemci yükü çok artar. Dolayısıyla daha çok ısınır. Soğutmak için de sıvı soğutucunuz kendini hızlandırıyor. Bu tamamen normal bir durum.
Yükleme ekranlarında işlemci yükü çok artar. Dolayısıyla daha çok ısınır. Soğutmak için de sıvı soğutucunuz kendini hızlandırıyor. Bu tamamen normal bir durum.
Anladım, chipset driverı bile yayınlanmamış b850 kartların. Belki zamanla daha da stabil olur.
Ayrıca bir sorun daha fark ettim, ne yaparsam yapayım işlemci 4.7 ghz üstünü görmüyor. Normalde turbo hızı 5.5 olmasına rağmen çok düşük değil mi bu değer?