ryz

Uzman
Öncelikle sistemimi paylaşarak başlayayım:
  • CPU: R7 9700X
  • CPU Soğutucu: ELC-LMF240T-ARGB (üstte takılı)
  • GPU: GIGABYTE EAGLE 6700XT
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 6000 MHz CL30
  • MOBO: COLORFUL BATTLE-AX B850M-PLUS PRO WIFI V14
  • CASE: LIAN LI 205M MESH + P12 Max egzoz fan
  • PSU: ARCHON 700W

Sistem böyle; hava giriş ve çıkışlarını ön, arka ve üst radyatör çıkışı olarak verdim. Oda sıcaklığım sabit 23-25°C, kasam masamın üstünde açık ortamda.

Boşta (her şey kapalı, sadece driverler açık) 49-62°C aralığında (ortalama 53-55°C).
Helldivers 2: ortalama 70-75°C
CS2: ortalama 65-70°C
LoL: 65-70°C
FiveM: sabit 70-73°C

Arada sırada, örneğin Helldivers 2’de, aniden sıcaklık 85°C’ye çıkıyor, 20-30 saniye sürüyor, sonra eski sıcaklığa dönüyor.

105W TDP açık, CO -20, PBO 6X’de çalışıyor. Bu sıcaklıklar normal mi? Fanlar 65°C üstü görünce çok çalışıp ses yapıyor. Sizce sıcaklığı düşürmek için ayar yapmalı mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle sistemimi paylaşarak başlayayım:
  • CPU: R7 9700X
  • CPU Soğutucu: ELC-LMF240T-ARGB (üstte takılı)
  • GPU: GIGABYTE EAGLE 6700XT
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 6000 MHz CL30
  • MOBO: COLORFUL BATTLE-AX B850M-PLUS PRO WIFI V14
  • CASE: LIAN LI 205M MESH + P12 Max egzoz fan
  • PSU: ARCHON 700W

Sistem böyle; hava giriş ve çıkışlarını ön, arka ve üst radyatör çıkışı olarak verdim. Oda sıcaklığım sabit 23-25°C, kasam masamın üstünde açık ortamda.

Boşta (her şey kapalı, sadece driverler açık) 49-62°C aralığında (ortalama 53-55°C).
Helldivers 2: ortalama 70-75°C
CS2: ortalama 65-70°C
LoL: 65-70°C
FiveM: sabit 70-73°C

Arada sırada, örneğin Helldivers 2’de, aniden sıcaklık 85°C’ye çıkıyor, 20-30 saniye sürüyor, sonra eski sıcaklığa dönüyor.

105W TDP açık, CO -20, PBO 6X’de çalışıyor. Bu sıcaklıklar normal mi? Fanlar 65°C üstü görünce çok çalışıp ses yapıyor. Sizce sıcaklığı düşürmek için ayar yapmalı mıyım?
Eco mode’a alabilirsin.

Normal hocam sıcaklıklarınız. İnce bi PBO ayarı yapıp, undervolt yaparsanız daha serin çalışır. Sürekli o dalgalanmalar da olmaz. Ben 7700 işlemcimi 90Watt'ta kullanıyorum. İlk aldığımda sizin gibiydi sıcaklıklar. Anlık olarak 85'lere çıkıp düzeliyordu. İşlemcim de 150Watt'lara kadar geliyordu. Kendinize uygun şekilde bir ayar yapabilirsiniz. Hatta Chatgpt'ye sorsanız daha iyi. O güzel öneriler ve nasıl yapılacağı ile ilgili her bilgiyi veriyor. 105Watt'tan daha fazla çekiyordur o zaten kimi zaman anlık olarak. Nebi Akgün adlı Youtuber'ı öneririm. Onun sıcaklıklarla ilgili birçok videosu var. Hatta kendisi bir keresinde yayında stabil 95 derecede yayın yaptı AMD işlemciyle ve uzun bir süre yaptı. Bu işlemciler bunlar için tasarlanmış. Stabil 90'da bile kullansanız hiçbir şey olmaz, ömründen de kısılmaz. Belki kısa süreli Ghz'i düşer ama bir şey olmaz yani. Zaten dereceleriniz normal. Ben hiç intake fan olmadan kullanıyorum kasamı, küçük baya.

Ek olarak: Global C State'i açarsanız da boşta, kullanılmayan işlemcileri uykuya alır ve daha serin çalışır. Masaüstünde gezinirken işlemciyi kullanmalık çok bir şey yok zaten. Boşta da bu şekilde düşürebilirsiniz sıcaklıkları.

Cinebench 24 CPU Multi Core testinde 1339pts aldım ChatGPT'nin verdiği ayarlar ve -20 CO ile. 105W modu açık. 84-85 derecede çalıştı işlemci test boyunca.
1759480765062.webp

1759480775344.webp

Dosya Ekleri

• 1759480761835.webp
    1759480761835.webp
    17,7 KB · Görüntüleme: 54
Cinebench 24 CPU Multi Core testinde 1339pts aldım ChatGPT'nin verdiği ayarlar ve -20 CO ile. 105W modu açık. 84-85 derecede çalıştı işlemci test boyunca.
Eki Görüntüle 189719
Eki Görüntüle 189720

Testte sürekli 84 derecede çalışması normal zaten. Birinde bütün çekirdekleri %100 kullanıyor, diğerinde ihtiyacı olduğu kadar. Oyun sonuçları nasıl? 105Watt'ı hiç geçmiyor değil mi PBO ayarıyla? Bi oyun benchmark'ı da yapıverin hocam.

Testte sürekli 84 derecede çalışması normal zaten. Birinde bütün çekirdekleri %100 kullanıyor, diğerinde ihtiyacı olduğu kadar. Oyun sonuçları nasıl? 105Watt'ı hiç geçmiyor değil mi PBO ayarıyla? Bi oyun benchmark'ı da yapıverin hocam.
105W TDP kapatıp helldiversa girdim 65-70 arası oynadı.

105W TDP kapatıp helldiversa girdim 65-70 arası oynadı.

PBO ayarlı şekildeyken Bios'un kendi eco mode'u veya 105Watt'ına gerek yok zaten. Watt yükseldikçe çıkması normal hocam. Değerleriniz o kadar kötü de değildi zaten. Tek sıkıntı soğutucunun anlık yükselip ses yapması. Ben de o konu yüzünden PPT limiti ayarladım. Benim de aynısı başıma geldi. Bu yüzden artık hava soğutucu tarafındayım..

Sıvı soğutmayı aldığıma bin pişman oldum sormayın son 1 ayda sıvı soğutma bazlı çektiğim problemin haddi hesabı yok. Anakartım bozuldu değişimi yapıldı, üste sığmadı öne oturmadı derken bir şekilde kullanıyorum şimdi de ısı sorunu var saç baş kalmadı.

Sıvı soğutmayı aldığıma bin pişman oldum sormayın son 1 ayda sıvı soğutma bazlı çektiğim problemin haddi hesabı yok. Anakartım bozuldu değişimi yapıldı, üste sığmadı öne oturmadı derken bir şekilde kullanıyorum şimdi de ısı sorunu var saç baş kalmadı.

Hocam böyle benim gibi düz bilgisayar kullanıcısıysanız zaten sıvı soğutmaya ihtiyaç bile yok. Ben basit adamım. Açar bilgisayarı 2 saat oyun oynar, iki YT'da takılır kaparım. Hiç gerek yok bu şartlarda mesela sıvı soğutucuya. Kesinlikle fark oluyordur bu işlemcileri 100w'ta, 150w'ta ve 65w'ta kullanım arasında farklar ama eminim ki AAA bir oyunda bile en fazla aralarında %5'lik farklar oluyordur. Sizin sıvı soğutmanın pompası çok hoşuma gitmişti benim de. Ortasına fan koymaları. Sistem full beyaz diye almadım o soğutucuyu. Enermax kötü bir marka da değil bir de.

Hocam böyle benim gibi düz bilgisayar kullanıcısıysanız zaten sıvı soğutmaya ihtiyaç bile yok. Ben basit adamım. Açar bilgisayarı 2 saat oyun oynar, iki YT'da takılır kaparım. Hiç gerek yok bu şartlarda mesela sıvı soğutucuya. Kesinlikle fark oluyordur bu işlemcileri 100w'ta, 150w'ta ve 65w'ta kullanım arasında farklar ama eminim ki AAA bir oyunda bile en fazla aralarında %5'lik farklar oluyordur. Sizin sıvı soğutmanın pompası çok hoşuma gitmişti benim de. Ortasına fan koymaları. Sistem full beyaz diye almadım o soğutucuyu. Enermax kötü bir marka da değil bir de.
Hocam youtube'da hintli birisinden bir video gördüm güç plan ayarlarını böyle yaptırıyor:
1759492817690.webp

Gerçekten işe yarıyor ve işlemcim şuan helldivers'da 60 üstünü görmedi. Ancak işlemcim 3,72Ghz'de çalışıyor.