Merhabalar.
Yakın zamanda topladığım sistemin bugün ilk açılışını gerçekleştirdim. Ancak ilk izlenimlerimde işlemci sıcaklığı konusunda bazı kafa karışıklıkları yaşıyorum.
Sistem Özelliklerim:
Sorunum şu: Sistemi NZXT CAM üzerinden takip ettiğimde, boşta CPU sıcaklığı 46-55 °C arasında geziyor. Herhangi bir program (Steam, GCC vb.) çalıştırdığımda veya kurulum yaptığımda sıcaklık aniden 55-62 °C seviyelerine çıkıyor. Henüz bir oyun veya stres testi denemedim.
Sıvı soğutma bağlantılarını şu şekilde yaptım:
BIOS ayarlarım ise şu şekilde:
Daha önce AMD işlemci ve sıvı soğutma kullanmadığım için bu değerlerin normal olup olmadığını merak ediyorum. Bu sıcaklık sıçramaları olağan mıdır yoksa bağlantı veya ayarlarda bir hata mı yapıyorum? Yardımlarınızı bekliyorum.
Yakın zamanda topladığım sistemin bugün ilk açılışını gerçekleştirdim. Ancak ilk izlenimlerimde işlemci sıcaklığı konusunda bazı kafa karışıklıkları yaşıyorum.
Sistem Özelliklerim:
- İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X
- Anakart: Gigabyte B850M Force
- Ekran Kartı: Palit RTX 5080
- RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30
- Soğutucu: Lian Li Galahad II Trinity AIO Performance 360mm
- SSD: Samsung 990 Pro 2 TB M.2
- PSU: High Power Performance 1000W 80+ Gold
- Kasa: Asus A21 Plus
Sorunum şu: Sistemi NZXT CAM üzerinden takip ettiğimde, boşta CPU sıcaklığı 46-55 °C arasında geziyor. Herhangi bir program (Steam, GCC vb.) çalıştırdığımda veya kurulum yaptığımda sıcaklık aniden 55-62 °C seviyelerine çıkıyor. Henüz bir oyun veya stres testi denemedim.
Sıvı soğutma bağlantılarını şu şekilde yaptım:
- Radyatör fanları: CPU_FAN
- Pompa bağlantısı: CPU_OPT (Anakartta ayrıca SYS_FAN2_PUMP başlığı mevcut, oraya mı takmalıyım?)
- Kasa fanları: SYS_FAN1
BIOS ayarlarım ise şu şekilde:
- CPU_FAN: (19°C - %25 / 39°C - %58 / 60°C - %75 / 82°C - %100 gibi kademeli bir eğri)
- CPU_OPT: Full Speed (Pompa 3000 RPM civarında çalışıyor)
- SYS_FAN1: Auto
Daha önce AMD işlemci ve sıvı soğutma kullanmadığım için bu değerlerin normal olup olmadığını merak ediyorum. Bu sıcaklık sıçramaları olağan mıdır yoksa bağlantı veya ayarlarda bir hata mı yapıyorum? Yardımlarınızı bekliyorum.